Primož Roglič zničil konkurenci v olympijské časovce!

nabor

Silniční cyklistiku na Olympijských hrách v Tokiu ukončila mužská časovka. Ve skvělé bitvě zlato vyválčil Primož Roglič (Slovinsko). Stříbrná medaile putovala na krk Toma Dumoulina (Nizozemsko) a bronz Rohana Dennise (Austrálie).

V Tokiu organizátoři připravili trasu na 44,2 kilometrů, která byla hodně zvlněná se startem i cílem na okruhu Fuji International Speedway. Na startu stálo 39 závodníků a jako první vyrazil Ahmad Badreddin Wais, který jel pod vlajkou OH.

Závodníci startovali ve třech vlnách, v té první jeli i Michael Kukrle (Česká republika) a Lukáš Kubiš (Slovensko). Z této skupiny trať zvládl nejlépe Hugo Houle (Kanada) s časem 57:56,46, těsně před Stefanem De Bodem (JAR).

To už ale vyrážela druhá vlna závodníků a čekalo se, jak se s trasou popere především Remco Evenepoel (Belgie). Mladý závodník se dlouho přetahoval o vteřinky s vedoucím Houlem a Albertem Bettiolem (Itálie). Ale v druhé polovině trasy začal zrychlovat Rigoberto Uran (Kolumbie) a najednou byl největším vyzyvatelem on.

Mezi Uranem a Evenepoelem to byla přetahovaná o vteřinky, ale zkušený Kolumbijec nakonec urval výhodu pro sebe a v cíli byl o necelé tři vteřiny rychlejší než mladý Belgičan. Třetí průběžně se držel Bettiol.

Ale pak začala startovat poslední skupina závodníků a hned od prvního mezičasu bylo jasné, že ti jedou jinou ligu. Na prvním mezičasu to byl mistr světa Filippo Ganna (Itálie) o půl vteřiny před Primožem Rogličem. Do deseti sekund se ale vešli i Tom Dumoulin, Wout Van Aert (Belgie), Rohan Dennis, Rémi Cavagna (Francie) a Stefan Küng (Švýcarsko).

I druhý mezičas byl o vteřinkách. Nejrychlejší na něm byl Primož Roglič, před Woutem Van Aertem a Filippem Gannou. V polovině trasy už si Slovinec vybudoval drobný náskok na své pronásledovatele a zatímco on se řítil k cíli, někteří jeho soupeři ještě spěchali k mezičasům. A byl to šok, když Ganna i Van Aert na čtvrtém měření nabrali na Rogliče více jak půl minuty ztráty.

Jako první v cíli Urana sesadil Tom Dumoulin časem o 1:13 rychlejším. Nizozemec byl nejbližším Rogličovým soupeřem na posledním měření před cílem, ale rozestup byl téměř minutový a vypadalo to, že o Olympijském zlatu je rozhodnuto.

Primož Roglič projel cílem o 1:01 rychleji než Tom Dumoulin a s časem 55:04,19 putoval do horkého křesla. Na třetí místo se vyšvihl Rohan Dennis, jen tři vteřiny za Dumoulina. Jen těsně Dennise nepřekonal Stefan Küng a podobně těsně ani Filippo Ganna. Wout Van Aert zajel až šestý čas s větší ztrátou.

Primož Roglič tak získal olympijské zlato. Pro stříbro vystoupal Tom Dumoulin, který emotivně svoji medaili oplakal a bronz vybojoval Rohan Dennis. Michael Kukrle zajel 26. čas, Lukáš Kubiš byl 37.

Zdroj obrázku:
Twitter (©2021): UCI, https://twitter.com/UCI_cycling/status/1420295921120731136/photo/1 (28. 7. 2021)