Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Souboj s olympijskou časomírou s přehledem vyhrál Roglič

Tour de France opustil předčasně, silniční závod mu nevyšel. Napravit dojem se Primoži Rogličovi podařilo až v olympijské časovce. Na 44 kilometrů dlouhé kopcovité trati porazil přesvědčivě o celou minutu stříbrného Toma Dumoulina a bronzového Rohana Dennise. Michael Kukrle zakončil své velmi slušné olympijské vystoupení 26. místem. 

Primož Roglič
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

"Tohle je opravdu super krásné. Je to naprosto nádherné. Nevěděl jsem, že ta medaile je docela těžká," hlásil nadšený Roglič. "Pro mě je tenhle triumf nepopsatelně krásný i s ohledem na poslední události, které mě postihly," připomněl bývalý skokan na lyžích nedávnou Tour de France, kde patřil k hlavním favoritům, ale kvůli následkům pádu byl nucen brzy odstoupit.

Slovinský cyklista startoval před hlavními favority, kterými byli Filippo Ganna a Rohan Dennis. Pořadí bylo zprvu těsné, poté ale Roglič ukázal, že dokázal vygradovat svou formu. Soupeřům ujížděl a v druhém okruhu olympijské časovky už bylo zřejmé, že jeho převaha je výrazná.

V cíli šel do vedení a čekal, jaký závěr předvedou soupeři. Na Rogliče nestačili jeho týmoví kolegové ze stáje Jumbo-Visma Tom Dumoulin ani Wout van Aert. Pozadu byli i mistr Evropy Stefan Küng, světový šampion Ganna i dvojnásobný nositel duhového dresu Dennis.

Slovinsko mohlo začít slavit zlatou medaili, Roglič se dočkal zadostiučinění za nedávné trable. Stříbro získal na kopcovité trati Dumoulin, bronz zbyl na Rohana Dennise. Největší favorit Ganna, který ještě v Japonsku může získat cenný kov na dráze ve stíhacím závodě, skončil až pátý za čtvrtým Küngem. Toho dělilo od bronzu jen několik desetin vteřiny.

"Zajel jsem takřka dokonalý závod. Na konci už do toho dáváte úplně všechno. Stejně tak jsem do toho dal všechno i já. Takže jsem do toho ani nemohl dát víc. Když do toho dáte sto procent, zkrátka nemůžete dát sto deset. Musím prostě dál tvrdě pracovat a zlepšovat se," prohlásil Küng.

Velmi slušně se s olympijskou tratí popasoval Michael Kukrle, který v Japonsku zanechal po svém úniku v silničním závodě výraznou stoupu. Na závodníka královéhradecké sestavy Elkov Kasper zbyla ve velmi kvalitní konkurenci šestadvacátá příčka se ztrátou pěti a půl minuty. Za sebou nechal třeba vítěze loňského Gira Tao Geoghegana Harta.

"Jsem spokojený. Myslím, že jsem jel maximum, co jsem mohl. Chtěl jsem ze sebe vydat maximum, což mi vyšlo. Dojížděl jsem Nicolase Roche, takže myslím, že musím být spokojený," prohlásil v rozhovoru s Českou televizí Kukrle.

Silniční cyklistika - časovka:

1. Roglič (Slovin.) 55:04, 2. Dumoulin (Niz.) -1:01, 3. Dennis (Austr.), 4. Küng (Švýc.) oba -1:04, 5. Ganna (It.) -1:06, 6. Van Aert (Belg.) -1:41, 7. Asgreen (Dán.) -1:48, 8. Urán (Kol.) -2:15, ...26. Kukrle (ČR) -5:37.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články