Vracíme se zpátky ke kořenům, říká organizátor největšího metalového festivalu u nás

28. červenec 2021

Když začal Tomáš Fiala plánovat v roce 1997 první ročník Brutal Assaultu, asi by ho nenapadlo, že se z něj posléze stane jeden z nejrespektovanějších metalových festivalů, na který se budou sjíždět fanoušci z celého světa. A že dokáže do lineupu dostat kapely jako Slayer, Ministry nebo Motörhead.

K tomu všemu dopomohl Brutalu i přesun na specifické místo s nenapodobitelným geniem loci – do josefovské vojenské pevnosti. Právě ta vtiskla festivalu tvář a charakter, který je tvořen i velmi dobrou a pestrou dramaturgií. Josefov dal také jméno loňské a letošní edici festivalu, která musí probíhat přeci jen trochu jinak než obvykle. Zrodil se tak Josefstadt, který letos představí špičku dostupné metalové scény, z logických důvodů rekrutovanou z řad evropských kapel.

Čtěte také

Tomáš k tomu dodává, že pořádání podobného podniku je ale i tak zatíženo velkou nejistotou a jsou to takzvaně tekuté písky, kdy je potřeba neustále reagovat na měnící se situaci. A to i přesto, že oproti klasickému Brutal Assaultu posledních let je na soupisce téměř o sto kapel méně a i počet návštěvníků musí být řádově o tisíce nižší. V mnoha ohledech se festival navrací ke svým kořenům a začátkům, a to i dramaturgicky, kdy mu současný formát tolik neumožňuje pracovat s obvyklým rozkročením. 

Přesto je ale jasné, že se stále jedná o jedinečnou událost v jedinečném prostředí, na čemž se velkou měrou podílí i všichni josefovští, kteří už berou festival téměř za svůj a kteří dokázali s metalovou komunitou i organizátory vytvořit až neuvěřitelnou symbiózu. To si velmi dobře uvědomuje i Tomáš Fiala, a proto doufá, že se už příští rok vrátí Brutal Assault v plné síle a celé město opět ožije celosvětovou komunitou fanoušků a kapel. 

Jak pomohl festivalu starosta Josefova? Proč museli organizátoři spát s trezorem pod hlavou? A jak stárne nebo mládne festivalové publikum? Dozvíte se při poslechu celého dílu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.