Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Lidskoprávní aktivisté: Postavte policisty zasahující proti Stanislavu Tomášovi mimo službu a zakažte zakleknutí krku při zákrocích

28. července 2021
Čtení na 4 minuty

K reformě policie, která má mimo jiné zahrnovat zákaz zakleknutí krku při zákrocích, povinně vedenou statistiku zraněných či zemřelých při policejních zásazích nebo důkladné proškolení policistů, ve středu na tiskové konferenci vyzvali lidskoprávní aktivisté. Reagovali na smrt Stanislava Tomáše, který zemřel v Teplicích 19. června právě krátce po policejním zásahu. Podle politoložky Edity Stejskalové, bývalé členky Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, by také zasahující policisté z Teplic měli být postaveni mimo službu. Trestní oznámení na ně podal již dříve právní zástupce rodiny nebo Unie olašských Romů.

Stejskalová upozornila, že cílem výzvy není “démonizovat” policisty, ale reformovat a profesionalizovat policejní práci. Podle ní je známo nejméně deset případů od roku 1990, kdy po policejním zákroku zemřeli lidé. Doplnila, že u většiny případů šlo o lidi jiné národnosti, či o zvláště zranitelné lidi, například psychicky nemocné.

“Nesnažíme se o emocionální vydírání, ale neodpustím si morální apel na veřejnost. Každý z nás má právo na život,“ uvedla během tiskové konference Stejskalová.

Vyšetření smrti Tomáše podle Stejskalové nebylo důkladné a v případu existuje stále mnoho otazníků. Hlavním otazníkem podle aktivistů zůstává, jakým způsobem bude zajištěno nezávislé a transparentní vyšetřování policejního zákroku.

Stejně jako v jeho případě i v těch předchozích podle Stejskalové policie tvrdila, že její příslušníci postupovali správně, v některých ale pak soudy rozhodly, že byly zákroky nepřiměřené. Stejskalová dodala, že v přístupu policistů i některých politiků jsou patrné snahy o dehonestaci a dehumanizaci Tomáše, stejné příspěvky se podle ní objevují i na sociálních sítích. Upozornila, že z veřejných osob jen málokdo vyjádřil soustrast pozůstalým.

“Musíme si uvědomit, že podle Nevyššího kontrolního úřadu 79% policistů nemá policejní vzdělání, to znamená, že nevystudovali policejní akademii. Podle policejního instruktora Pavla Černého je právě nekvalitní výcvik policistů příčinou toho, že dochází k zásadním pochybením při zákrocích policie, které mohou vést až ke smrti člověka,“ uvedla pro zpravodajský Romea.cz Edita Stejskalová.

Policejní instruktor Pavel Černý však s takovou interpretací svých slov, které uvedl 13. 3. 2021 pro server irozhlas.cz, nesouhlasí. Jak uvedl v e-mailu adresovaném redakci zpravodajského serveru Romea.cz a ROMEA TV jsou jeho slova naprosto vytržená z kontextu a nesouvisí s případem Stanislava Tomáše.

VIDEO

Gwendolyn Albert na tiskové konferenci přečetla vyjádření české pobočky Amnesty International, které vyzývá české orgány, aby neprodleně, nestranně a důkladně vyšetřily policejní akci, která skončila smrtí muže romského původu v Teplicích.

Následně Jaroslav Miko, zakladatel Iniciativy Češi pomáhají, přečetl prohlášení kandidátky do Poslanecké sněmovny za Piráty Mahuleny Opletalové, regionální ředitelky Focus Praha.

“Pro vhodné a bezpečné řešení krizové situace člověka, který dočasně nevnímá své okolí, ať už v důsledku návykové látky, duševního nebo fyzického onemocnění, je zcela nezbytné využít celý komplex dovedností. Uvědomuji si, že to není snadné a že k pochybení může dojít, jakkoliv je to velmi nešťastné. Avšak v situaci, která je komplikovaná a je výzvou, není možné dopustit se chyby, protože cena takového pochybení může být vysoká. Může být i nejvyšší. Tou nejvyšší cenou je vždy život člověka,” zaznělo ve vyjádření Opletalové.

POŽADAVKY AKTIVISTŮ NA MINISTERSTVO VNITRA A POLICII

Požadujeme, aby Ministerstvo vnitra a policejní složky

  • obsazovaly vyšší policejní pozice pouze absolventy policejní akademie
  • zvýšily časovou dotaci základní odborné přípravy
  • proškolily všechny složky obranného a záchranného systému v oblastech lidských a občanských práv v časové dotaci 30 h za rok
  • zakázaly používání zakleknutí v oblasti krku jako je tomu v USA
  • vedly povinně statistiku osob zraněných nebo zabitých při výkonu jejich služby
  • pořizovaly povinně kamerové a zvukové záznamy v případech, kdy zasahují proti narušování veřejného pořádku a mají informace, že pachatel je agresivní
  • se Ministerstvo vnitra řídilo doporučeními NKÚ v problematice vzdělávání a financování ze dne 9. 11. 2020
  • se Ministerstvo vnitra řídilo doporučeními NKÚ v problematice vzdělávání financování ze dne 9. 11. 2020
  • Ministerstvo vnitra zajistilo na činnost PČR adekvátní finanční prostředky na vzdělání policistů, podle reálných a formulovaných potřeb policejních složek. Dále zajistí finanční prostředky na úrovni všech policejních složek, aby nedocházelo k personální poddimenzovanost
  • Ministerstvo vnitra plnilo úkoly, které formulovalo a za jejich plnění je zodpovědné ve svých strategických a koncepčních materiálech (např. vzdělávat zaměstnance policejního a záchranného systému v oblasti o lidských a občanských práv, výrazně posílí komunikační dovednosti policistů zacílených na zranitelné skupiny obyvatelstva
  • Požadujeme, aby krajské policejní ředitelství okamžitě postavilo zasahující policisty mimo policejní službu s ohledem na podaná trestní oznámení ve věci S. Tomáše

ZÁZNAM TISKOVÉ KONFERENCE

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon