Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V ostravské ZOO je unikátní obří voliéra pro kondory. Uchází se o titul Stavba roku 2021

Ostrava-město |

Ostravská ZOO se může pochlubit další novinkou. Jde o největší průchozí voliéru a svůj domov v ní našli zástupci jihoamerické fauny - především ale ptáci. Asi největší z nich jsou kondoři, které mohou návštěvníci sledovat přímo při krmení.

Voliéra La Pampa v ostravské ZOO je součástí  zařízení Jižní Amerika, které vzniklo úpravou expozice malých šelem. Pojmenována byla podle provincie v centrální Argentině. Hotovo bylo už dříve, ale se slavnostním představením se čekalo do doby, až bude voliéra zabydlena. 

Jiří Novák, ředitel ZOO Ostrava: "Zaměřujeme se na politickou provincii La Pampa, která ale v sobě ve skutečnosti zahrnuje tři bio-geografické provincie, které jsou velice zvláštní." 

Ve voliéře žije šest druhů ptáků a divoká morčata. Nepřehlédnutelné je zejména hejno kondorů a tři páry ibisů. Ptáci posedávají na větvích a občas proletí nad hlavami návštěvníků. Na zemi a často i ve vodě se zdržují ostralky, kachny, čírky a pisily.  

Jiří Novák, ředitel ZOO Ostrava: „Už v loňském roce jsme zahájili spolupráci s nadací Fundación Tamaikèna, která podporuje projekt na záchranu kardinálovců zelených (Proyecto Cardenal Amarillo). Prostřednictvím programu „Dvě koruny ze vstupu“ tento projekt podpoří i naše zoo."

Ostrava každoročně přispívá na provoz ZOO 80 milionů korun a také financuje jeho modernizaci. La Pampa stála 45 milionů Kč. 

Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora: "Se slavnostním představením jsme čekali na vhodnou dobu, kdy si svůj domov ve voliéře najdou její noví obyvatelé a zabydlí se. Nová expozice se stavěla ještě za předchozího ředitele Petra Čolase, který stál u zrodu myšlenky vzniku této nádherné stavby. Neméně důležitou součástí expozice jsou sadové úpravy a zeleň celkově, o kterou se postarali pracovníci ZOO sami.“

Voliéra je tak povedená, že se bude ucházet o titul stavba roku 2021. V současné době se také připravují expozice pro makaky a gibony. Budou dokončeny v srpnu a jejich hodnota je téměř 127 mil. Kč. 

Nahlásit chybu


K tématu

Nápor návštěvníků v Zoo Ostrava způsobuje dopravní komplikace, čeká se na parkovací dům

9. května 2023 11:39 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Výstavba nového parkovacího domu výrazně omezila parkování kolem ostravské zoologické zahrady. S obdobím svátků a přicházejícího teplého počasí začíná zoo čelit velkému náporů návštěvníků. Slezská Ostrava i samotná zoo proto upozorňuje na z toho plynoucí dopravní komplikace i složité parkování.

Krajty zelené se poprvé rozmnožily v Zoo Ostrava

31. května 2023 15:44 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Krajty zelené obývají v Zoo Ostrava jedno z akvaterárií v pavilonu Papua. K vidění jsou zde ve své typické poloze na větvích dvě samice a jeden samec. První pokus o rozmnožení proběhl už v loňském roce, ale nebyl úspěšný. V letošním roce se 23. května vylíhlo deset mláďat, která zůstávají v chovatelském zázemí. Přestože se tito zelení hadi chovají v 80 evropských zoo, rozmnožují se jen vzácně. Ostravští chovatelé proto doufají, že bude prvoodchov úspěšný.

Supi bělohlaví odchovávají v Zoo Ostrava své první mládě

18. května 2023 19:12 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve voliéře supů bělohlavých v ostravské zoo odchovává jeden z párů své první mládě. Přestože tento druh není tak citlivý na vyrušení jako třeba orlosupi bradatí nebo supi hnědí, a přestože nově sestavený pár spolu od začátku dobře harmonizoval, trvalo čtyři hnízdní sezóny, než se postupně naučil při hnízdění spolupracovat. Nakonec se ptákům nyní daří úspěšně odchovávat mládě. Byla k tomu zapotřebí i asistence chovatelů, ale je velmi pravděpodobné, že i do budoucna budou fungovat jako rodiče spolehlivě. Přirozeně odchovaná mláďata pak mohou být poskytnuta pro vypuštění do volné přírody.


O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Dnes 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Dražba dresů opavských basketbalistů pro mobilní hospic Pokojný přístav vynesla přes 108 tisíc

Včera 19:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Charitativní dražba originálních červených dresů opavských basketbalistů s logem Opava 800 vynesla více než 108 tisíc korun. Dražilo se na Aukru a peníze pomohou mobilnímu hospici Pokojný přístav Charity Opava.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Dnes 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Novojičínská radnice se otevřela jako historická památka

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Na náměstí Osvoboditelů v Opavě vyvrcholily oslavy Dne Země

Včera 19:26 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě si hned několika akcemi připomněli Den Země. Lidé se mohli zapojit třeba do úklidu svého okolí, prohlédnout si čističku odpadních vod, nebo vyrazit za obojživelníky na Raduňský mokřad a za ptáky do Městských sadů. Vše vyvrcholilo oslavou Dne Země na náměstí Osvoboditelů.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

V ostravské ZOO je unikátní obří voliéra pro kondory. Uchází se o titul Stavba roku 2021
Vydáno 28. července 2021 12:34, Ostrava-město, Tomáš Kořistka
Ostravská ZOO se může pochlubit další novinkou. Jde o největší průchozí voliéru a svůj domov v ní našli zástupci jihoamerické fauny - především ale ptáci. Asi největší z nich jsou kondoři, které mohou návštěvníci sledovat přímo při krmení.

Voliéra La Pampa v ostravské ZOO je součástí  zařízení Jižní Amerika, které vzniklo úpravou expozice malých šelem. Pojmenována byla podle provincie v centrální Argentině. Hotovo bylo už dříve, ale se slavnostním představením se čekalo do doby, až bude voliéra zabydlena. 

Jiří Novák, ředitel ZOO Ostrava: "Zaměřujeme se na politickou provincii La Pampa, která ale v sobě ve skutečnosti zahrnuje tři bio-geografické provincie, které jsou velice zvláštní." 

Ve voliéře žije šest druhů ptáků a divoká morčata. Nepřehlédnutelné je zejména hejno kondorů a tři páry ibisů. Ptáci posedávají na větvích a občas proletí nad hlavami návštěvníků. Na zemi a často i ve vodě se zdržují ostralky, kachny, čírky a pisily.  

Jiří Novák, ředitel ZOO Ostrava: „Už v loňském roce jsme zahájili spolupráci s nadací Fundación Tamaikèna, která podporuje projekt na záchranu kardinálovců zelených (Proyecto Cardenal Amarillo). Prostřednictvím programu „Dvě koruny ze vstupu“ tento projekt podpoří i naše zoo."

Ostrava každoročně přispívá na provoz ZOO 80 milionů korun a také financuje jeho modernizaci. La Pampa stála 45 milionů Kč. 

Kateřina Šebestová, náměstkyně primátora: "Se slavnostním představením jsme čekali na vhodnou dobu, kdy si svůj domov ve voliéře najdou její noví obyvatelé a zabydlí se. Nová expozice se stavěla ještě za předchozího ředitele Petra Čolase, který stál u zrodu myšlenky vzniku této nádherné stavby. Neméně důležitou součástí expozice jsou sadové úpravy a zeleň celkově, o kterou se postarali pracovníci ZOO sami.“

Voliéra je tak povedená, že se bude ucházet o titul stavba roku 2021. V současné době se také připravují expozice pro makaky a gibony. Budou dokončeny v srpnu a jejich hodnota je téměř 127 mil. Kč. 

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000026758/v-ostravske-zoo-je-unikatni-obri-voliera-pro-kondory-uchazi-se-o-titul-stavba-roku-2021