InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na schůzi v Přechovicích bylo dusno. Starosta rezignoval, důvody říci nechtěl

Starosta Přechovic Jiří Štěpánek (vpravo) rezignoval na funkci. V té ho od srpna nahradí zastupitelka Lucie Petříková (na snímku vlevo). , Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

Starosta Přechovic Jiří Štěpánek (vpravo) rezignoval na funkci. V té ho od srpna nahradí zastupitelka Lucie Petříková (na snímku vlevo).     Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

PŘECHOVICE – Na červencovém zasedání zastupitelstva Přechovic u Volyně došlo ke změně na postu starosty. Rezignoval Jiří Štěpánek, kterého od srpna nahradí zastupitelka a členka kontrolního výboru Lucie Petříková. Po komunálních volbách v roce 2018 skončila s nejnižším počtem hlasů až jako druhá náhradnice, po dvou rezignacích se ale posunula do sedmičlenného zastupitelstva a teď usedne v čele Přechovic.

V úvodu zasedání 19. července večer starosta Jiří Štěpánek zmínil, že jde o mimořádnou schůzi, jejíž část vyplnily právě body kolem jeho rezignace. Co vedlo Jiřího Štěpánka ke konci ve funkci, to pro Týdeník Strakonicko komentovat odmítl.

„Po krátké úvaze jsem se rozhodl rezignovat na funkci starosty obce Přechovice, a to k 31. červenci 2021," řekl Štěpánek, aniž by osvětlil důvody. Rezignaci vzalo svým hlasem na vědomí všech sedm přítomných zastupitelů. Volba nové starostky pak proběhla také velmi rychle. Navržena byla bez diskuze Lucie Petříková. Sama se hlasování zdržela, dalších šest kolegů bylo pro. Funkci bude vykonávat jako neuvolněná s odměnou 17 332 korun hrubého. Ruší se jí členství v kontrolním výboru a také dohoda o provedení práce na spisovou službu, kterou pro obec vykonává.

Vzápětí pro sebe Jiří Štěpánek navrhl schválení dohody o provedení práce zastupitele. „Říkal jsem, že si nechám na starosti údržbářské práce, jako je starost o vyvážení kontejnerů na bioodpad, pomoc se sekáním, dovoz paliva sekáčům nebo vyvážení košů," podotkl Štěpánek. Zastupitel Jindřich Trch ještě dával ke zvážení, jestli by starosta po rezignaci nechtěl vzít na svá bedra správu vodohospodářské infrastruktury. Jiří Štěpánek dodal, že časem možná ano, ale z jeho slov bylo patrné, že vztahy se současným správcem, který prý také možná skončí, nejsou růžové.

Zastupitelstvo schválilo Jiřímu Štěpánkovi dohodu o provedení práce na údržbářskou činnost za 200 korun na odpracovanou hodinu. Údajně jde o částku, jakou obec dává na tuto formu výdělku všem. Pro bylo znovu šest zastupitelů, Jiří Štěpánek se zdržel. Končící starosta se stane členem kontrolního výboru a řadovým zastupitelem za 1500 korun měsíčně.

Vypjatá atmosféra

Zasedání přechovického zastupitelstva provázela v závěru dusná atmosféra. Do hádek a osočování se přelívaly odpovědi zastupitelů a dotazy místního občana, který řeší s obcí svůj spor o hranici pozemků. O kauze, která má skončit až u soudu, informoval server Seznam Zprávy. Současný starosta Jiří Štěpánek naznačil, že dohady s tímto občanem jsou vysilující a obec stojí čas a peníze. I když nechtěl být konkrétní, může to být jedna z nápověd ke starostově rezignaci. Do ostré hádky pak přešla třeba i diskuze s občanem na téma protipovodňové ochrany Přechovic a nedávných lokálních záplav. Ve slovní přestřelce si zastupitelé s obyvatelem vyříkávali, kdo se zapojil a nezapojil do odklízení následků bouřky, nebo kdo mohl a přesto nezavolal hasiče.

V podobné atmosféře se diskutovalo také o povinnosti zveřejňování zápisů ze zasedání zastupitelstva. To je také jeden z nešvarů, na který občan upozorňuje. Ačkoliv si zastupitelé vlastním usnesením dali za úkol zápisy na webu obce zveřejňovat, ty jsou na stránkách k vidění jen za roky 2019 a 2020. Poslední zveřejněný zápis na webových stránkách je navíc až z 24. září loňského roku. Kdy tedy obce naplní své usnesení a dostojí svému závazku? „Výhledově, až bude čas," reagoval na dotaz občana starosta Štěpánek. Občanovi řekl, že on obec svými podněty zaměstnává takovým způsobem, že na zveřejňování zápisů na stránkách prostě není čas. „Pověřenkyně pro GDPR nám navíc doporučila zápisy na web nedávat. A také nejsme povinni je tam dávat," argumentoval Jiří Štěpánek.

S připomínkou, že si ale zastupitelé zveřejňování zápisů na webu sami schválili a teď usnesení neplní, se v Přechovicích vypořádali rázně. „Tak usnesení revokujeme a zrušíme. A můžeme to udělat hned teď," navrhnul obratem starosta. Pro zrušení povinnost umisťování zápisů na webu obce bylo pět zastupitelů, proti hlasovali dva – Jindřich Trch a Kateřina Lencová.

Kauza bývalého starosty

Týdeník Strakonicko psal o situaci v Přechovicích poprvé v loňském roce. Tehdy totiž vyplula na povrch kauza bývalého starosty, u kterého vyšlo najevo, že odsloužil celé volební období jako neplatně zvolený. I když na ustavující schůzi v roce 2014 dostal nejvyšší počet hlasů, nebyla to potřebná nadpoloviční většina. Nikdo z přítomných si toho údajně nevšiml a na vše se přišlo až při kontrole ministerstva vnitra v roce 2018, která potvrdila, že volba starosty při ustavující schůzi nebyla v souladu se zákonem. Ministerstvo o tom údajně předběžně obec informovalo, takže neplatně zvolený starosta už podle ministerstva musel vědět, že není ve funkci zákonně zvolen. Neměl tak prý za obec vystupovat a ani svolávat ustavující zasedání po podzimních volbách v roce 2018.

I když tehdy ministerstvo zjistilo jasné pochybení, kauzu nakonec nechalo svému osudu. Ministerstvo přiznalo, že je jednodušší potvrdit volbu vedení obce i přes pochybení, než aby se ve věci muselo samo angažovat a dosazovat do vedení obcí své úředníky pro provizorní správu. Nové vedení Přechovic pak navíc uvedlo, že mu činností neplatně zvoleného bývalého starosty nevznikla škoda a jeho protizákonné zvolení nemá vliv na uzavřené smlouvy a projekty, které prý podepisoval v dobré víře.

Bývalý starosta pak skončil také u soudu pro možné zneužití pravomoci úřední osoby. Okresní soud ve Strakonicích nakonec rozhodl podmínečném zastavení trestního stíhání. K tomu se přistupuje v případech, kdy se dotyčný k činu přizná, spolupracuje na nápravě nebo odškodnění a je možné přihlédnout například k bezúhonnému životu. Stížnost státní zástupkyně na zastavení trestního stíhání pak krajský soud zamítl jako nedůvodnou. Bývalý starosta pro Týdeník Strakonicko v minulém roce uvedl, že nešlo o úmyslnou chybu a její zjištění všechny překvapilo.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Jako občan Přechovic sem s odstuícím starostou spokojena Vždy byl ochten vyslechnout problém a když to šlo pomoct pomohl nebo aspon poradit, M,Bízková

    Vloženo 25.8.2021 10:21:52

  • Čára 

    Reagovat

     

    Žabomyší války na vesnici. Slušný člověk, který se snaží pomoci se vždy ocitne v situaci, kdy ns to všichni ser.u a vše se otočí proti němu. Vildo přeji Ti sílu a nenech se vytočit tzv. věčnými stěžovateli, kteří nikdy nic nedokázali s umí jen dělat problémy a podrazy.

    Vloženo 28.7.2021 22:36:58

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace