Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Trenér zfackoval judistku. Za násilné gesto si vysloužil napomenutí, sportovkyně litovala síly úderu

Německá judistka Martyna Trajdosová v souboji prvního kola olympijského turnaje. foto: Reuters

Na olympijských hrách v Tokiu už došlo i na facky. Německá judistka Martyna Trajdosová totiž dostala políček od svého trenéra. A z každé strany jeden. Počínání svého kouče ale vysvětlila. Uvedla, že před svými zápasy potřebuje nabudit. A to hodně svérázným způsobem.
  17:59

Nejdřív utržila těžký direkt od trenéra, potom od soupeřky. Mistryně Evropy z roku 2015 nezažila na olympijských hrách moc příjemný den. Německou judistku Martynu Trajdosovou totiž před utkáním 1. kola „zmlátil“ vlastní trenér Claudiu Pusa. Nejprve se svou svěřenkyní třásl, a poté ji dal facku z levé i pravé strany.

Video s nezvyklou události okamžitě začalo kolovat na internetu. Samotná judistka ihned přiznala, že se jednalo jen o drsný způsob, jak se nechat od svého kouče nabudit na těžké utkání. Zároveň poprosila, aby Pusu nikdo neobviňoval. O facky si prý řekla sama. Účinek však neměly, svou bitvu proti Maďarce Szofi Özbasové totiž Němka prohrála.

„Asi mě nepraštil moc tvrdě! Kéž by se o mně dneska psaly jiné titulky. Jak jsem řekla, tohle je rituál před závody, který jsem si vybrala. Můj trenér jen dělá to, co chci, aby dělal, aby mě nabudil,“ sdělila na svém Instagramu.

Pro zvláštní gesto nemělo pochopení hodně lidí ani Mezinárodní federace juda, od které dostal trenér napomenutí. Ta svoje rozhodnutí odůvodnila na Twitteru tím, že judo je výchovný sport a takové chování v něm nelze tolerovat.

Témata: Sport