Premiér Andrej Babiš (ANO) zkritizoval poslední rozsudek Nejvyššího správního soudu (NSS), podle kterého povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách je nezákonná.

Předseda vlády apeloval na lidi, aby zachovali rozum a dýchací cesty si přesto zakrývali. Soudy mu prý komplikují boj proti pandemii.

Babiš rozhodnutí NSS napadl tím, že soudci činí rozhodnutí, aniž by měli odpovědnost za lockdowny a úmrtí na koronavirus.

„Soudy mají svůj názor, ale nemají žádnou odpovědnost. A potom, když tady máme lockdown a tisíce mrtvých, tak se nikdo neptá soudců, jakou mají odpovědnost. Ale myslím, že lidé jsou rozumní a že se k tomu postaví v rámci své vlastní ochrany a že i když soud něco řekne, tak se zachovají podle sebe. Nicméně ministerstvo na to samozřejmě musí reagovat,“ prohlásil premiér pro CNN Prima NEWS.

Podle CNN Prima News Babiš dále poukázal, že v Česku existuje řada institucí, které vládě komplikují práci. Jejich odborné dovednosti v otázce covidu-19 zpochybnil.

„Nevím, jestli mají lepší experty na epidemiologii než ministerstvo zdravotnictví. Přijde mi, že je tady spousta institucí, které dělají vše proti tomu, abychom tu pandemii zvládli,“ míní premiér.

Podle NSS opatření, které nařizuje nošení respirátorů ve vnitřních prostorách či v hromadné dopravě, není náležitě odůvodněné. Rozhodnutí vstoupí v platnost za tři dny od právní moci rozsudku. Ministerstvo zdravotnictví tak má čas věc napravit.

„Ministerstvo zdravotnictví respektuje rozhodnutí soudu a ve stanovené lhůtě doplní odůvodnění mimořádného opatření tak, aby vyhovělo jeho námitkám a opatření bylo nadále v platnosti,“ reagoval resort.

Podle předsedy soudního senátu Petra Mikeše ministerstvo nerespektuje názor soudu a porušuje zásady demokratického právního státu.

„V právním státě není možné, aby moc výkonná nerespektovala jasně vyjádřený názor soudu a kladla překážky moci soudní při dbání na dodržování zásad demokratického právního státu, který je založen na úctě k právům a svobodám člověka a občana. Soud po ministerstvu pouze vyžaduje naplnění požadavků na odůvodnění, které jasně stanoví pandemický zákon. Přesto tomuto požadavku není ministerstvo schopno dostát,“ uvedl.

„Soud si uvědomuje, že je nežádoucí, aby daná povinnost nebyla stanovena ani pro velmi rizikové situace po určitou dobu vůbec. K tomuto řešení však bohužel Ministerstvo zdravotnictví soud postupně tlačí, jestliže přes opakované konkrétní výtky soudu není schopno napravit nedostatky. Takový postup proto nelze do budoucna vyloučit, neboť soud nebude mít jinou možnost, jak ministerstvo přimět k respektování jasně vyjádřeného právního názoru,“ dodal soudce Mikeš.

Svým rozhodnutím soud vyhověl navrhovateli, jímž byla fyzická osoba, která trpí dlouhodobým onemocněním dýchací soustavy. Povinnost nosit ochranné prostředky ve vnitřních prostorech budov či v hromadné dopravě tak činila dotyčnému značné potíže. Navíc navrhovatel již prodělala covid-19, a tím pádem měl vysoký počet protilátek. Tudíž povinné nošení roušky či respirátoru představovalo pro jeho zdraví větší riziko než odmítnutí jejich nošení.

Opozice je zděšená

Na rozsudek NSS reagovala i opozice. Ta vesměs kritizuje počínání ministerstva zdravotnictví.

„Vláda by se měla řídit zákony naší země. A jak všichni dobře víme, neznalost zákona neomlouvá. Tím míň omlouvá to, jestli je to úmyslné ohýbání systému ve smyslu „to je jedno, že je to nelegální, hlavně, že to chvíli bude platit,“ reagoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Ani šéfce TOP 09 Markétě Pekarové Adamové se nelíbí porušování zákonů ze strany ministerstva zdravotnictví. Podle ní by za to měl někdo nést odpovědnost.„Vláda po našem právním státě šlape během epidemie ráno, odpoledne i večer. Dnes opět potvrzeno Nejvyšším správním soudem, který zrušil nedostatečně odůvodněné vládní opatření. Za tato rozhodnutí musí někdo nést odpovědnost. Jednat protiprávně nelze bez postihu,“ míní Pekarová Adamová.

Spoluzakladatel TOP 09, bývalý poslanec Miroslav Kalousek je rovněž zděšen.

„V právním demokratickém státě nesmí být nikdo nad zákonem, ani vláda v mimořádných situacích. Babišova vláda neschopných marketinkových loutek však opakovaně není schopna zákon respektovat. Nejvyšší správní soud má ještě svatou trpělivost. Voliči by ji už mít neměli,“ konstatoval Kalousek.

V šoku jsou i komunisté.

„Přátelé, také si ještě myslíte, že nám na ministerstvech, např. na MZd. sedí odborníci? Kdyby takto odborně pracoval dělník u mašiny tak už má dávno padáka. Úředník za svoji „kvalitu práce“ nenese žádnou odpovědnost a jediný padák na který čeká je ten zlatý,“ napsal poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Zdroj: snews.com