Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dovolenkáři, pozor! Lex voucher brzy skončí. Do kdy je možné využít státem chráněné poukazy?

Autor: Nikola Forejtová - 
29. července 2021
05:00

Dovolenkáři by měli v příštích týdnech zbystřit. Na konci srpna totiž končí platnost tzv. lex voucherů. Tyto poukazy na zájezd byly v loňském roce vystavovány cestovkami na základě dočasného zákona ministerstva pro místní rozvoj. Zákon umožňoval místo navrácení peněz vydat klientovi poukaz. Ten mohli dovolenkáři využít na nákup dovolené, anebo si mohli počkat právě do 31. srpna 2021. Od tohoto data musí cestovky peníze vracet, a to do 14 dnů. Jak ale uvádí zástupci kanceláří a pojišťoven, platby se mohou opozdit. Klienti by tedy měli s cestovkami začít už nyní jednat o tom, jak to s koncem jejich voucheru vlastně bude.

Loni v dubnu přišlo ministerstvo pro místní rozvoj s nápadem, jak pomoci cestovním kancelářím, na které tvrdě dopadla ochranná opatření proti šíření koronaviru. Hranice se totiž kvůli nákaze začaly uzavírat a turistický ruch byl téměř ze dne na den zcela přerušen. Dotčení klienti cestovních kanceláří měli v tu chvíli několik možností. Buď se mohli dohodnout na posunutí zájezdu, nebo mohli požadovat bezplatné stornování zájezdu a navrácení již zaplacených záloh, na což měli podle zákona právo.

Občanský zákoník totiž myslí též na tzv. mimořádné okolnosti, kam spadá právě i pandemie. Dle §2535 se tak najednou mohly tisíce lidí obracet na CK s tím, že jim musí ze zákona vrátit do 14 dnů všechny peníze. To ale mohlo řadu cestovek poslat rychle do krachu. Přeci jenom by se vratky týkaly nezměrného množství lidí… A jak zdůrazňovaly samotné cestovní kanceláře, takové množství peněz neměly v tu dobu k dispozici. A to například i z důvodů, že již stihly klientovy peníze zaslat dopravcům či hotelům.

Tou dobou přišlo již zmíněné ministerstvo se zákonem lex voucher. Ten poskytl cestovkám možnost vystavit klientovi - i přes jeho nesouhlas - za zrušený zájezd peněžitý poukaz. Nutno podotknout, že zákon myslel i na znevýhodněné skupiny, které měly právo lex voucher odmítnout. Voucher se pak vystavoval těm klientům, jejichž zájezd se měl konat od února roku 2020 do konce srpna roku 2020, čímž umožnil cestovkám odsunout vracení peněz až do konce léta 2021. Tato ochranná lhůta se však nyní blíží ke konci.

„Lidé by se měli ozvat kvůli platebním údajům!“

Zástupci cestovních kanceláří, ministerstva pro místní rozvoj a pojišťoven tak nyní prostřednictvím tiskové konference připomínají, že by se měli lidé podívat na to, jaký voucher vlastně mají a jaké mají možnosti v případě lex voucheru do 31. srpna.

Podle prezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Romana Škrabánka by se měli klienti cestovkám před koncem této lhůty ozvat. „Měli by zažádat o peníze a uvést aktuální platební údaje. Nemůžeme pracovat s  rok starými údaji. Mnoho lidí také platilo přes platební kartu,“ řekl na dotaz Blesk Zpráv, jak mají nyní klienti s lex voucherem postupovat.

Zákazníci by se ale podle ředitelky odboru cestovního ruchu MMR Renaty Králové měli zajímat i o to, jak poukazy nejlépe uplatnit. Vouchery totiž mohou lidé využít i na zimní dovolenou, pokud si ji objednají do 31. srpna či na domácí pobyt.

Přijdou peníze do 14 dní? Možná si počkáme

Řadu voucherů již lidé stihli využít. Jak ale poznamenala Králová, některé cestovky udaly už 70 % poukazů, jinde ale jen 30 %. „V rámci celé skupiny DER Touristik Eastern Europe jsme celkově vydali vouchery za vyšší stovky milionů korun. Zhruba 60 % z nich klienti uplatnili při nákupu nového zájezdu,“ informuje Blesk Zprávy za Exim Tours obchodní ředitel Petr Kostka.

Případné velké množství klientů, kteří ještě voucher mají, ale může za měsíc způsobit problémy s „dochvilností“. Ze zákona by totiž měly cestovky vrátit peníze za 14 dní, možná to ale nebudou stíhat. Podle expertů ale byly kanceláře vyzvány k tomu, aby se na nápor klientů připravily.

Kostka k tomu uvádí, že Exim Tours už začal své klienty kontaktovat v červnu. „Od konce června jsme už klientům poslali přes 100 milionů korun a předpokládáme, že zbývající nižší stovky milionů zašleme do konce srpna,“ uvádí.

Ačkoliv je možné, že vyplácení voucherů způsobí cestovkám lehčí finanční šok, neočekává se vlna úpadků. A i kdyby k tomu došlo, představitelé cestovních kanceláří a pojišťoven zdůrazňují, že klienti o své peníze nepřijdou. Lex vouchery jsou totiž chráněny proti úpadku, stejně tak jsou ochráněny i vouchery, které nespadají pod LV, ale které vytvořila sama cestovní kancelář. Nutno nicméně podotknout, že pokud by i cestovka vyhlásila krach, na peníze si počkáme trošku déle.

„Klienti mají tři měsíce na nahlášení pojistné události. Pojišťovna má následně další tři měsíce na prozkoumání a poté 14 dní na vyplacení,“ vysvětluje Blesk Zprávám případné čekací doby ředitel obchodu a marketingu ERV Evropské pojišťovny Štěpán Landík. Ten na tiskové konferenci dodal, že hodnota voucherů - a to lex voucherů, ale i poukazů, které jsou přímo cestovní kanceláře - se pohybuje okolo 2,4 miliard korun.

Jiné druhy poukazu nezmiňujeme náhodou. Vedle lex voucherů totiž cestovní kanceláře nabízely i své vlastní poukazy, které nespadají pod LV zákon, ale řídí se obchodními podmínkami dané cestovky. Důrazně se tak doporučuje, abyste se ujistili, který z poukazů máte. Například poukaz Travel Safe+ od Blue Style je využitelný do konce října.

Video  Dovolená v ČR: Kam si udělat výlet v jižních Čechách? 
Video se připravuje ...

blamal ( 29. července 2021 08:15 )

“Lidi by se meli ozvat”?!?! To je drzost. Rok a vice maji cestovky jejich prachy, cili bezurocny uver, se vsemi udaji- jmeno, adresa,telefon- a ted by se jeste meli cestovek doprosovat a ozyvat se jim? Necht tedy CK zacnou klienty kontaktovat! To je vrchol tohle, co se tady deje. No ryba smrdi od hlavy, tak co se vlastne divim. Zajezd od nemecke cestovky s odletem z Mnichova? Kdyz prisel covid a restrikce, vratili penize, bez kecu a trapnejch voucheru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa