Chorvatsko finišuje s mostem na Pelješac, na poloostrov už nebude nutná cesta přes Bosnu

Nový most na Pelješac. Foto: twitterový účet Andreje PlenkovičeNový most na Pelješac. Foto: twitterový účet Andreje Plenkoviče

Přes dva kilometry dlouhý most má být otevřen příští rok, vyjde na více než deset miliard korun.

Připevněním posledního segmentu budovaného mostu na poloostrov Pelješac se dnes spojila dosud oddělená oblast kolem města Dubrovník se zbytkem Chorvatska. Informovala o tom místní média. Most při cestě do jižní Dalmácie umožní objet úzký pobřežní koridor patřící Bosně, která proti projektu opakovaně protestovala.

Pelješský most je označován za nejdůležitější infrastrukturní projekt současného Chorvatska, o jeho stavbě se debatovalo již od získání nezávislosti před 30 lety. Spolu s přilehlými komunikacemi se cena zhruba 2400 metrů dlouhého mostu vyšplhala na přibližně 420 milionů eur (10,8 miliardy korun), přičemž část nákladů financuje Evropská unie. Stavbu konstrukce se 12 pilíři a 165 segmenty provádí čínská stavební firma.

„Dnes večer se chorvatské území sjednocuje. Pelješský most spojuje Chorvatsko. Jsme hrdí a díky všem,“ napsal na twitteru premiér Andrej Plenković, který události osobně přihlížel. „Tímto realizujeme strategický národní zájem. Toto je nejlepší důkaz, že členství v EU pomáhá Chorvatsku v této realizaci,“ citovala jej televize N1.

U mostu se shromáždily stovky občanů, mimo jiné aby si prohlédly slavnostní ohňostroj. Další lidé k mostu také připluli na zhruba 50 lodích.

Bosna v minulých letech opakovaně žádala, aby Chorvatsko realizaci silničního projektu zastavilo. Podle ní stavba porušuje její právo přístupu k otevřenému moři. To Záhřeb odmítá s tím, že největší rozpětí mezi pilíři 285 metrů spolu s výškou 33 metrů zabezpečují bezproblémový průjezd lodí do jediného bosenského přístavu Neum.

Koridor rozdělující dnes chorvatskou Dalmácii na dvě části vznikl v roce 1699 jako součást Osmanské říše. Jeho cílem bylo zajistit, aby tehdejší Dubrovnická republika nehraničila s konkurenčními Benátkami. Dokončení mostní konstrukce proto místní média vykreslují jako dějinnou událost a dovršení více než tři století starého snu o spojení chorvatského území do jednoho celku.

Most by podle odhadů šéfa provozovatele silniční sítě Hrvatske ceste Josipa Škoriče mohl být zprovozněn už v březnu příštího roku, nově budovaná navazující silnice na Pelješaci pak v červnu.

Nový most na Pelješac. Foto: twitterový účet Andreje PlenkovičeNový most na Pelješac. Foto: twitterový účet Andreje PlenkovičeNový most na Pelješac. Foto: twitterový účet Andreje PlenkovičeNový most na Pelješac. Foto: twitterový účet Andreje Plenkoviče

ČTK

Tagy Chorvatsko Pelješac
42 komentářů