Hlavní obsah

Anonym zesiluje z internetového úkrytu hrozby útokem

– Praha
Novinky, kub

Zklamaný životem, beznadějně naštvaný a ukrytý v síti internetu, ve kterém se vyzná. Takový je ve zkratce profil zatím neznámého pachatele, který již několik měsíců hrozí v Česku útoky na veřejných místech. O některých incidentech spojených s evakuací policie dříve informovala, podle kriminalistů dotyčný své výhrůžky zesiluje. Policie otevřela pro ni nezvyklou cestu k informacím, kterou je webový formulář na oznámení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Trestní řízení v případu vede Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) proti neznámému pachateli od letošního března.

Anonym dál uniká, školy jsou ve střehu

Krimi

„Pachatel vyhrožuje různými útoky na měkké cíle s cílem vyvolat paniku a donutit různé orgány státní správy a soukromé subjekty zaplatit finanční částku v bitcoinové měně. O části těchto výhrůžek směřujících vůči mateřským školkám a školám již byla veřejnost v nezbytně nutné šíři informována,” popsal ve čtvrtek případ mluvčí detektivů Jaroslav Ibehej.

Dotyčný podle vyšetřovatelů využívá anonymity, pro kterou jsou vhodné podmínky právě na internetu, v jehož síti se cítí bezpečně díky své počítačové gramotnosti (mohlo by se jednat o člověka například vzdělaného v oborech IT).

Pachatel své výhrůžky soustavně rozšiřuje a zintenzivňuje. „Je to zřejmě osoba naštvaná a frustrovaná, s finančními problémy, které nedokáže zvládat. Ke zdůraznění své nebezpečnosti se snaží vydávat se za skupinu pachatelů,” upřesnil Ibehej.

Anonym pohrozil útokem na děti ve školkách, policie rozjela manévry

Krimi

Kriminalisté sice již shromáždili různé informace, stále ale shání jakoukoliv podrobnost, která by mohla uniknout, a to třeba kvůli tomu, že případní svědci z nějakých důvodů nejdou na policejní služebnu nebo nezavolají tísňovou linku, dotyční mohou mít rovněž strach policii takto viditelně kontaktovat.

Anonym vyhrožuje útokem na mateřskou školku, policie po něm pátrá

Krimi

Pro všechny případy policisté spustili webový formulář, kam lze kdykoliv informace zaznamenat.

„Informace je možné zadat do formuláře na této webové stránce,” uvedl Ibehej s tím, že pochopitelně stále platí možnost přijít na služebnu nebo volat tísňovou linku.

Foto: Policie ČR

Webový formulář Národní centrály proti organizovanému zločinu určený k oznámením v případu pachatele, který hrozil útokem na měkké cíle

„Žádáme širokou veřejnost o spolupráci při získávání dalších informací a důkazů, které by vedly k celkovému objasnění prověřované věci,” doplnil mluvčí.

Nepoučitelného anonyma zadrželi v cizině, veřejnost plašil od 90. let

Krimi

S podobnými formuláři, do kterých je možné přímo zapsat oznámení, policie běžně nepracuje. Obvyklé jsou výzvy zveřejňované prostřednictvím médií, ve kterých se uvádí čísla jako tísňová linka, případně telefonní čísla na konkrétní policisty vyšetřující daný případ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám