Místa odpočinku předků získají na Hrobčicku důstojnou tvář
Foto: Hřbitov v Hrobčicích kolem kostela sv. Havla
Teplice

Hrobčice – Na hřbitově u kostela sv. Havla v Hrobčicích se opravují zdi, které byly dlouhá léta v havarijním stavu. Zdejší ohradní zeď je přitom kulturní památkou. Obec se do její opravy mohla ale pustit teprve letos, kdy byly dořešené majetkové vztahy.

„Pozemek, na kterém hřbitov stojí byl teprve v letošním roce majetkově vypořádán. Polovinu hřbitova obec získala od církve a druhou polovinu od státu a to bezúplatně,“ informuje starostka Hrobčic, Jana Syslová. Ještě vloni v létě, jak dodala, nadělala zeď vedení obce vrásky. Část se totiž urvala a spadla ze stráně dolů. Podle Jany Syslové bylo velkým štěstím, že nebyl nikdo zraněný.

Obec financuje opravu hřbitovní zdi ze svého rozpočtu, bez dotace a pod dohledem památkářů. Náklady na opravu vyjdou na 440 tisíc korun. „Dotaci nemáme. Ministerstvo kultury umožní jen jednu dotaci ve výši cca 100 tisíc za rok a tu jsme už získali na ohradní hřbitovní zeď v Chouči. I ta by měla ještě letos přijít na řadu.“
Další ohradní zeď, která je ve velmi špatném stavu, je podle Jany Syslové i na hřbitově v Mrzlicích. „Byli bychom rádi, kdyby všechna místa odpočinku našich předků získala postupně důstojnou tvář,“ dodává starostka.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru