metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 10 °C

Čtvrtek 18. dubna 2024. Svátek má Valérie

V oblékání Češi neprohrají. Za módní lúzry jsou Francouzi

  18:08
Na letošní nové uniformy Českého olympijského týmu kombinující staročeské a japonské prvky se sype jeden negativní komentář za druhým. Stejně jako na netransparentní výběr návrhářky Zuzany Osako, která se tohoto úkolu ujala. Nové stejnokroje jsou sice zdrojem vtipů, podle odborníků však vedle těch z jiných zemí celkem bez problému obstojí.

Další 2 fotografie v galerii
Sadu oblečení pro odložené hry v Tokiu si sportovci pochvalují zejména pro její funkčnost a výraznost. | foto: ČOV/Barbora Reichová

Jak své stejnokroje podalo Rusko, USA nebo Japonci? A­­proč letos platí za lúzry jinak v oblékání kreativní Francie a Kanada?

Pokud jde o módu, v posledních dnech se řeší spíše neschválené legíny německých gymnastek i nešťastně průhledný outfit norského triatlonisty Kristiana Blummenfelta. Jedna z nejvýznamnějších sportovních událostí nejen letošního roku je však, co se módy týče, tajným kláním módních návrhářů jednotlivých zemí a jejich kolekcí. Kromě diplomatických Čechů, kteří mají na svých uniformách modrotisk, takže tím odkazují jak na českou, tak japonskou kulturu, tu máme Američany. Ralph Lauren tým USA oblékl trochu jako astronauty a jejich bílé bundy vybavil chladicím systémem. Úspěch sklidil i newyorský návrhář Telfar Clemens, který kvůli svým liberijským kořenům navrhl genderově neutrální uniformu, kombinující bílou a modrou.

V superlativech se hovoří také o dresech Kazachstánu, Číny a Ruska. V případě prvně jmenovaného státu byla použita charakteristická tyrkysová a modrá barva, které mají vyjadřovat nekonečnou oblohu nad kazašskou stepí. Na tvorbě kolekce se údajně podílelo pětatřicet členů týmu Kazachstánu. V případě Číny pak úspěch přinesl návrhář Tim Yip, který je držitelemu Oscara za uměleckou výpravu filmu Tygr a drak.

Sadu oblečení pro odložené hry v Tokiu si sportovci pochvalují zejména pro její funkčnost a výraznost.

Kladnou odezvu mají i uniformy pro jihoafrický tým, které vytvořili mladí umělci. Vytáhli se i hostující Japonci. Tým Japonska se totiž letos poprvé rozhodl mít stejnou kolekci pro olympijský i paralympijský tým.

Medvídek z Ruska
Rusové letos vynikají, přestože se museli vzdát národních symbolů. Jsou totiž stále sankcionováni Světovou antidopingovou agenturou, a proto musí soutěžit pod neutrální vlajkou Olympijského výboru. Návrhářka Anastasia Zadorina musela při své tvorbě vyvážit barvy trikolory v rámci povolených limitů. To by ale nebyli Rusové, aby si trochu nezarebelovali. Asi nejzajímavější módní příběh z Tokia tak mají na kontě oni. Plavecké oblečení pro ruské synchronizované plavání mělo totiž na sobě vyobrazeného medvěda. Oblečení proto bylo organizátory zakázáno. Medvěd je podle nich příliš úzce spojen s­ruským folklorem.

Lúzři z Kanady a Francie
Je logické, že ne všechny kolekce mohou na olympijských hrách zazářit. Ačkoliv se v roce 2024 budou letní olympijské hry konat ve Francii, firma Lacoste, která francouzským sportovcům na letošní hry připravila mundúry, nyní dostává pořádnou „čočku“.

Podle kritiků pro francouzský tým jen vlažně zkopírovala vlajku a nepoužila žádnou další invenci. Totéž platí pro Kanadu, která v podání firmy Hudson Bay přišla s civilním oblečením pošitým vlajkami s javorovým listem. Od lesa na to šel italský tým firmy EA7. Ani ten však potlesk nesklidil. Za lúzry jsou letos podle mnohých kritiků také Britové.

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Postele XXL čekají v nemocnici na pacienty, kteří mohou vážit až 500 kilo

vydáno 18. dubna 2024  5:00

Skupina sestřiček na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP) na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze na Karlově náměstí si...  celý článek

Při hezkém počasí jsou dlahy na úrazovce denní chléb. Napilno mají nemocnice u cyklostezek

vydáno 17. dubna 2024  14:52

Prim hraje v těchto dnech venku spíš aprílové počasí. Kolařská sezona ale už vypukla naplno. Napilno mají prodejny, servisy i lékaři. S teplým počasím už...  celý článek

Potravina budoucnosti? Čeští vědci vylepšují jedlý hmyz. Krmí ho mrkví a špenátem

vydáno 17. dubna 2024  10:59

Červi, fuj. Takto asi vypadají reakce některých Čechů, když vidí na nejrůznějších food festivalech stánky s jedlým hmyzem. I když se může zdát, že Češi...  celý článek

Den, kdy se do Československa vplížila šedivá a nehybná normalizace

vydáno 17. dubna 2024  5:30

Před 55 lety nahradil Alexandra Dubčeka všehoschopný Gustáv Husák. Socialismus s lidskou tváří vystřídal socialismus s husí kůží. Život v Československu...  celý článek