Chrudimské noviny Bouda ztratila zub času. Co říkají lidé na její rekonstrukci?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Bouda ztratila zub času. Co říkají lidé na její rekonstrukci?

Pardubický kraj/Těchonín – Staromilci při prohlídce o zážitek nepřijdou. Velkou proměnou prošel vstupní srub tvrze Bouda. Vstupní srub dělostřelecké tvrze, KS-22a, dostal nový nátěr a vrátil se ke své předválečné podobě (1936–1938). Muzeum spravuje Společnost přátel československého opevnění a pro veřejnost je objekt opět přístupný od konce května. Z Chrudimi sem dojedete autem na výlet za hodinu a půl. Lidé rekonstrukci vnímají různě. K proměně se shodou okolností vyjádřil i starosta Proseče nebo kastelán hradu Rychmburk.

Původní stav. Zdroj: Tvrz Bouda

Nadšenci vojenské historie rekonstrukci vítají, ale někteří se nemůžou shodnout, jak vlastně dopadla: „Je to fantastická proměna, hromada nádherné práce, věc, o které se nám před dvaceti lety ani nezdálo. Ale mně se ten vchod nelíbí. Zakrývá a maskuje ty roky, kdy jsme tam jezdili. To byla ta stará Bouda, teď je to profesionální muzeum,“ napsal pod příspěvkem Bedřicha Škraňka například Libor Oliva. Profesionální muzeum to vskutku je. Například v pátek 30. července probíhají prohlídky od 10 do 16 hodin každou hodinu, ale časy prohlídek i okruhy se pravidělně mění.

Na postupné rekonstrukci se zde s přispěním kraje a dalších sponzorů pracuje od 90. let, v posledních letech byla do objektu zavedena i elektřina. Dělostřelecká tvrz Bouda je od roku 1995 pod památkovou ochranou. V památkovém katalogu se mimo jiné dočtete: Hodnota spočívá nejen v hmatatelném dokladu pohnutých historických událostí 1/2 20. století, ale hovoří i o vyspělém prvorepublikovém průmyslu a stavebnictví. Právě o tyto „doklady“ historická tvrz rekonstrukcí přišla. Šlo o  „stopy po ničení za okupace, vytrhání obou zvonů, střílny D a zkoušku ‚kumulativní nálože velké mohutnosti‘ na střeše“, jak udává facebooková stránka tvrze Bouda.

Po rekonstrukci.  Zdroj: Tvrz Bouda

K proměně muzea se na internetu vyjádřili mimo jiné starosta Proseče Michal Vychroň a kastelán hradu Rychmburk Petr Tejkl. Vychroň si myslí, že by se jednou elektrifikovaná Bouda poblíž Těchonína mohla hodit. Proměnu považuje za zdařilou. „Je to krásné a poučné,“ uvedl ke své nedávné návštěvě tvrze. Někteří si ale myslí, že by se podobné úpravy měly zakázat, protože když ztratila nefunkční tvrz zub času, nemá podle nich smysl na ni koukat. Kastelán hradu Rychmburk Petr Tejkl proměnu uvítal: „Naprostá paráda, takto a jen takto to má smysl, jasně to ukazuje, jaké dokonalé pevnosti stály proti nepříteli.“

Petra Vintrlíková

Reklama