NÁZOR: Ruský Šachmat nedokáže účinně konkurovat americké F-35, tvrdí muž z Pentagonu

Nový ruský bojový letoun páté generace obtížně zjistitelný radarem, Suchoj Šachmat, je označován za produkt, který má být prodáván na mezinárodních trzích, připomíná Kris Osborn v komentáři pro server National Interest. Vojenský publicista a bývalý pracovník Pentagonu v té souvislosti vznáší otázku, jaké země si potenciálně mohou ruský stroj opatřit.

Zákazníků nemusí být dostatek

"Prodá Rusko své letouny Šachmat Spojeným arabským emirátům, které projevily zájem o (americké) bojové letouny F-35?" ptá se Osborn. Dodává, že Moskva by mohla nabídnout nový stroj také Íránu, Turecku a dalším zemím, které mají zájem pořídit si stíhačky takzvané páté generace.

Z pohledu Ruska by dávalo smysl vytvořit koalici zemí, které provozují Šachmat, podobně jako Spojené státy vytvořily koalici států provozujících F-35, míní autor komentáře. Soudí, že tím by Moskva mohla čelit masivnímu sdílení dat, které s sebou nese nadnárodní projekt zmíněného konkurenčního stroje.

Může se však jednoduše stát, že se neobjeví dostatek zemí, které si budou chtít Šachmat pořídit, aby Moskva mohla účinně konkurovat celosvětovému dosahu programu F-35, deklaruje bývalý pracovník Pentagonu.

Jako příklad dává Osborn Indii. Připomíná, že jde nepochybně o amerického spojence, který je sice oddán myšlence nezúčastněnosti, ale zároveň je země považována za extrémně důležitou součást americké snahy čelit Číně.

"Proč nemá Indie letouny F-35?" táže se provokativně publicista. Za pozoruhodnou považuje to, že několik Spojeným státům přátelsky nakloněných zemí si v poslední době pořídilo ruskou vojenskou techniku. Jako příklad uvádí nejen zmíněnou Indii, ale také Turecko, které v obou případech investovaly do ruského protivzdušného systému S-400, což se představitelům amerického ministerstva obrany příliš nelíbí.   

Osborn soudí, že význam letounu Šachmat se bude silně odvíjet nejen od jeho výkonnostních parametrů, ale také od jeho schopnosti plně se vyrovnat konkurenčním stojům páté generace, které se ve světě objevují. To ale zůstává nejisté, tudíž nelze posoudit, jaký by byl dopad indického nákupu ruských suchojů na odstrašování Číny, dodává publicista.

Protiváha F-35? Sotva

Důležitá bude také schopnost Šachmatu vytvořit kolektivní hrozbu skrze snadné a bezpečné propojení nejen s dalšími Šachmaty, ale také s letouny čtvrté generace, domnívá se bývalý pracovník amerického obranného resortu. Vysvětluje, že taktický dopad stroje F-35 například exponenciálně roste díky jeho schopnosti operovat coby součást široké útočné skupiny.

"Má letoun Šachmat něco srovnatelného s Multifunkčním pokročilým datalinkem letounu F-35? Dokáže Rusko vyrobit dostatečně velkou flotilu letounů Šachmat, která - pokud by se úspěšně propojila a byla globálně dodávána zainteresovaným zákazníkům - může představovat protiváhu odstrašujícího efektu letounu F-35?" táže se autor komentáře. Deklaruje, že tomu s velkou pravděpodobností nic nenasvědčuje.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Indie je navíc v mnoha ohledech zásadním americkým spojencem, především díky již zmíněnému společnému zájmu obou zemí čelit Číně, poukazuje Osborn. Dodává, že střety mezi Indií a Čínou na jejich společné hranici přinášejí možnost nějaké formy jejich vojenské konfrontace, která bude v indickém vojenském uvažování nadále přítomná.

Nakonec může Indie zjistit, že s Ruskem nesdílí tolik společných zájmů, aby investovala do propojené, spojenecké síly v podobě letounů Šachmat, domnívá se autor komentáře. Očekává proto, že pokud si Indie uvedené stroje opatří, bude je zřejmě provozovat na vlastní pěst a nestanou se součástí případné nadnárodní propojené flotily těchto ruských letounů.   

Související

Cena nového Suchoje je ve srovnání s modelem Su-57 (na snímku) podezřele nízká.

NÁZOR: Marketingový trik? Na novém ruském letounu něco nesedí, tvrdí vojenský historik

Nový ruský letoun Suchoj Šachmat je primárně vývozní produkt, přičemž ruská exportní agentura Rostech hodlá postavit jeho úspěch na neutuchajícím přílivu poptávky na trhu, konstatuje Mark Episkopos, vojenský historik a publicista z think tanku Center for National Interest. V komentáři pro server National Interest pokládá otázku, kdo a proč by si ovšem tento stroj pořizoval.

Více souvisejících

Suchoj Šachmat F-35 Joint Strike Fighter Neviditelná letadla stealth Indie Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy