Reakce na schválení novely zákona o POZE (3.): Vyjádření poškozených investorů

Ve středu 14.7.2021 Poslanecká sněmovna ve třetím čtení schválila kontroverzní novelu zákona o podporovaných zdrojích energie. Novelu nyní musí projednat Senát. Novela zavádí pro kontrolu překompenzace velmi striktní hodnotu IRR z 6,3 % pro fotovoltaiky a současné zavedení či zvýšení solární daně 10 % (na 20 %) pro majitele velkých FVE postavených v letech 2009-2010. Naše redakce Vám přináší seriál, ve kterém „mapuje“ reakce solárníků, investorů a politiků na téma novely. Ve třeté části seriálu představujeme komentář poškozených solárních investorů.

Zdroj: QCells

Lavina soudních sporů

Česká republika prohraje arbitráže, prohraje i lokální spory u českých soudů. Toto je možný důsledek potrestání solárních investorů, kteří v době největšího boomu české fotovoltaiky před 10 lety investovali do nových elektráren.  Stát nyní chystá novelu zákona o podporovaných zdrojích energie (NZPOZE), která obsahuje návrh na znovuzavedení/navýšení solární daně a také striktní podmínky pro kontrolu překompenzace podpory.

Společnost NATLAND Group v letech 2007-2010 v Česku postavila více než 70 MW nových velkých pozemních fotovoltaických elektráren v rámci společnosti Energy 21. Po uvalení solárního odvodu (tzv. solární daň), který retroaktivně omezil vyplacenou podporu pro FVE uvedené do provozu v letech 2009-2010 Natland zažaloval český stát u arbitrážního soudu. Výsledek sporu zatím není znám-arbitrážní řízení stále pokračuje.

Nyní se Tomáš Raška (ředitel a zakladatel NATLAND Group) kriticky vyjadřuje na adresu českého státu, který připravuje další retroaktivní opatření vůči investorům do FVE v letech boomu.

„Když změny předchozí posvětil Ústavní soud, jako (ne)rdousící, tak teď to hradní služebnictvo dovedlo k „dokonalosti“. Není to jen o nedůvěře investorů co se týče obnovitelných zdrojů. Je to o důvěře investorů k jakémukoliv slibu představitelů státu, kredibilitě a dodržování závazků,“ komentuje Raška na svém LinkedIN profilu celou anabázi okolo NZPOZE

„Nedůvěra se projeví u investic se zapojením státu, následky budou minimálně v rizikové marži, kterou si investoři vyžádají, pokud vůbec neřeknou, že ČR je malá a že než se tady trápit, tak raději jinam. Česká republika prohraje arbitráže, prohraje i lokální spory u českých soudů. Staneme se (ne)predikovatelnými partnery pro zahraniční investory,“ dodává Raška.

„To, že stát měl upravit podmínky v letech 2009 a 2010 je jasné, tehdy to mělo být a bylo to správné – nestalo se. Když stát přišel s jejich „úpravou“ podmínek ve 2013, já si pamatuji ty sliby, že tyto opatření jsou dočasné a tím chlácholil investory. Tohle není o solárních elektrárnách, to je o vládnutí bez odpovědnosti a odporném populismu, jež si zaplatíme 2x. Smutno je mi, smutno….,“ uzavírá Raška.