Hlavní obsah

Zničující požár na výsadkové lodi založil americký námořník

Washington
Aktualizováno

Příslušník amerického vojenského námořnictva byl ve čtvrtek obviněn ze založení požáru, který minulý rok zničil výsadkovou loď U.S.S. Bonhomme Richard, jež kotvila na základně v kalifornském San Diegu. Plavidlo hořelo více než čtyři dny a muselo být kvůli rozsáhlým škodám vyřazeno. Náhrada lodě vyjde na čtyři miliardy dolarů (86 miliard Kč), uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loňský požár výsadkové lodi U.S.S. Bonhomme Richard založil americký námořníkVideo: Reuters

 
Článek

Obviněný byl v době incidentu členem posádky lodi, prohlásil mluvčí třetí flotily amerického námořnictva Sean Robertson. Obviněn byl ze žhářství a úmyslného ohrožení lodi, dodal.

Americké úřady nezveřejnily jméno obviněného ani žádné další podrobnosti o případu, včetně možného motivu činu. Uvedeny nebyly ani důkazy, které vedly k obvinění námořníka. 

Požár na lodi vypukl 12. července 2020 v San Diegu, kde se dokončovala dvouletá modernizace za 250 milionů dolarů. Hořet začalo v místě, kde obvykle parkovala vojenská vozidla. Sice tam nehořelo palivo, ale papír, textil a hadry. Kvůli modernizaci byl odstaven automatický protipožární systém. Oheň se podařilo uhasit až za pět dní. Plameny a voda poškodily 11 ze 14 palub, z nichž mnohé, včetně vzletové, byly zvlněny. Při požáru se zranilo 63 ze 160 mužů na palubě. Hustý černý kouř se tehdy valil do výšky 250 metrů. Do hašení se zapojily i vrtulníky a lodě s vodními děly.

Foto: Profimedia.cz

Požár lodi USS Bonhomme Richard

Protože by oprava trvala pět až sedm let a vyšla by na 2,5 a 3,2 miliardy dolarů, bylo rozhodnuto v dubnu 2021 loď vyřadit ze služby. Využitelné vybavení se vymontovalo, zbytek sešrotoval.

USS Bonhomme Richard
Výsadková loď USS Bonhomme Richard třídy Wasp byla zařazena do služby v roce 1998 a jako jedna z mála výsadkových lodí mohla sloužit i jako lehká letadlová. V tom případě bylo na lodi o délce 257 metrů a výtlaku 41 000 celkem 20 letadel s kolmým nebo krátkým vzletem přistáním F-35B Lighning II nebo AV-8B Harrier II doplněných šesti vrtulník H-60. Většinou však bylo bojových letadel jen šest doplněných 12 konvertoplány MV-22B Osprey a 12 vrtulníky různých typů.
Loď už v roce 2001 podporovala invazi do Afghánistánu. Od počátku se zapojila v březnu 2003 do invaze do Iráku. V Kuvajtu vylodila 1000 příslušníků námořní pěchoty a pak její harriery útočily na cíle v Iráku. Při podpoře postupu pozemních jednotek její piloti shodili 79 tun munice. V lednu 2005 pomáhala po tsunami v Indonésii.

Reklama

Výběr článků

Načítám