Dnes Úterý - zatazeno 0°C
Zítra Středa - zatazeno 4°C
Úterý 23. 4. 2024
Svátek má Vojtěch
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražský život

Každý může být umělcem. Startuje první ročník soutěže pro umělce s mentálním postižením

Celopražskou soutěž pro nadané umělce s mentálním postižením vyhlašuje Domov pro osoby se zdravotním postižením Sulická, který má bohaté zkušenosti s pořádáním výstav výtvarných děl svých klientů. Cílem soutěže je veřejně prezentovat a ocenit nejlepší díla lidí s mentálním postižením. 

„Naši klienti dokážou vytvořit fantastické věci. Kolikrát si říkám, že to, co jim nebylo dáno směrem k inteligenci, dostali bohatě naděleno jinde. S našimi partnery a přáteli Domova jsme se proto rozhodli uspořádat soutěž pro tyto nadané lidi. Zatím jen v rámci Prahy, ale do budoucna máme vyšší cíle,“ říká ředitelka Domova Sulická Lenka Kohoutová.

První ročník soutěže bude oficiálně vyhlášen 30. července v Salla Terrena na Kampě u příležitosti zahájení tradiční prodejní výstavy obrazů klientů Domova Sulická, a to v kategoriích do 15ti a nad 15 let.

Zájemci mohou svá díla přihlašovat do 20. září a jeden umělec může zaslat více svých prací. Budou přijímány pouze zarámované originály děl a výtvarná technika je čistě na autorovi. Tématem soutěže je: co mám rád/co mám ráda.

„Odborná porota následně vybere tři výherce z každé kategorie. Nejpůsobivější dílo bude moci ve zvláštní kategorii vybrat i veřejnost,“ dodává Kohoutová. Do výběru se může zapojit také veřejnost a vítěz získá cenu veřejnosti, pro všechny oceněné autory jsou připravené hodnotné ceny.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 30. září v budově úřadu městské části Praha 2 u příležitosti zahájení výstavy, akci bude moderovat Jan Antonín Duchoslav. Všechna přihlášená díla si bezbariérových prostorách úřadu budou moci zájemci prohlédnout až do 29. října.

„Moc rádi jsme podpořili tuto výtvarnou soutěž. Nabídla jsem paní ředitelce Lence Kohoutové prostory radnice ÚMČ Praha 2 na vernisáž a výstavu, a to nejen z těch důvodů, že je celá budova našeho úřadu bezbariérová. Zapojili jsme se i proto, že na Dvojce spolupracujeme s úžasnými organizacemi, které pomáhají právě lidem s mentálním postižením a z našich společných akcí vím, že malují a tvoří překrásné obrazy,“ říká starostka druhé městské části Jana Černochová.


Autor: TZ, red

Komentovaná vycházka: Vršovice plné umění i průmyslu

Dnes v 19:54

Vydejte se na průzkum desáté městské části a objevujte ji hned několika způsoby. Praha 10 nabízí svým obyvatelům možnost objevovat a poznávat místní rozmanitosti a zajímavosti.

Jarní Karlínský street food festival

Dnes ve 13:53

Jarní Karlínský street food festival se uskuteční v neděli 28. dubna na Karlínském náměstí. Těšit se můžete na více než 50 stánků s nabídkou té nejlepší moderní gastronomie. Ke skvělému jídlu a pití patří i parádní živá muzika a DJská vystoupení.

Návrhy designérů na Viadukt Karlín najdete na výstavě

Dnes v 08:39

Výstava všech návrhů nové identity Viaduktu Karlín nabídne všech 78 návrhů od designérů a designérek.

Street food + Amerika na Smíchovské náplavce

Dnes v 08:26

Projíst se Amerikou křížem krážem můžete 27. dubna na Smíchovské náplavce. Cesta povede od šťavnatých burgerů, hot dogu či corndogu, trhaného vepřového, přes mac´n´cheese, mexické tacos, empanadas, argentinské steaky až po pikantní kuřecí křídla.

Dny dobrovolnictví 2024

Dnes v 07:10

Česká republika se chystá na událost, která na konci dubna propojí dvanáct krajů, stovky organizací a tisíce lidí ve prospěch společného dobra. Součástí bude i Praha 4, která dobrovolnictví dlouhodobě podporuje. Dny dobrovolnictví proběhnou ve dnech 25. – 28. dubna a jejich součástí bude...

Evakuace na kole a retro peleton

Dnes v 07:03

Praha 13 zve na 18. ročník akce Evakuace na kole. Akce je určena pro širokou veřejnost. Každý účastník dostane mapu s vyznačenou trasou. Trať vede převážně rovinatým terénem.

Pietní akty připomenou válečné běsnění

Včera v 18:58

Praha 4 jako každoročně připravila několik akcí, které vzpomenou na válečné události. Pietní akt obětem 2. světové války proběhne ve čtvrtek 2. května od 10:30 hodin na Spořilově, pietní akt u pomníku zpravodajské brigády na Jezerce téhož dne od 14 hodin.

Lásky čas na Čecháči

Včera v 08:18

Ve středu 1. května rozkvete náměstí Svatopluka Čecha oslavami svátku všech zamilovaných a jara. Vezměte své polovičky, děti, přátele a piknikové deky a vyrazte v honbě za rozkvetlým stromem do Vršovic.

Rybářské závody v Třebonicích 2024

Včera v 07:50

Rybářský spolek SDH Třebonice a Praha 13 zvou v sobotu 27. dubna na tradiční rybářské závody.

We love bubliny v Praze 6

Včera v 06:20

Festival šumivých vín u Písecké brány na Praze 6 se koná od 3. do 5. května.

Poznávejte krásy Prahy 10 na kole

21. dubna 2024 v 16:26

Cyklojízdy Prahy 10 s průvodcem jsou skvělou příležitostí k setkání s dalšími cyklisty a k aktivnímu strávení volného času.

Prosecco piknik & Itálie v parku Sacré Coeur

21. dubna 2024 ve 13:27

Chutě Itálie v parku Sacré Coeur v Praze 5 v pátek 3. a v sobotu 4. května.

Další články
Nahoru