Americká gymnastka odstoupila kvůli psychickým problémům. Voda na mlýn odpůrcům žen, říká slavný trenér

30.07.2021 11:27

Sportovním světem otřásla kauza drobné americké gymnastky Simone Bilesové, která odstoupila z gymnastické týmové soutěže v Tokiu. Kauzu v DVTV okomentoval trenér a kouč Marian Jelínek. Podle něj neznáme přesné motivy jedné z nejúspěšnějších gymnastek v historii, proto se zdráhá být příliš kritický. Vrcholoví sportovci by ale měli být odolní, připouští.

Americká gymnastka odstoupila kvůli psychickým problémům. Voda na mlýn odpůrcům žen, říká slavný trenér
Foto: azy
Popisek: LOH Tokio zahájení. Novináři čekající na autobusy

Kauza Simone Bilesové  podle Jelínka polarizuje sportovní společnost. Připouští zároveň, že to je ta voda na mlýn těm, kteří říkají, že ženy nepatří do vrcholového sportu.

„Myslím si, že vrcholový sportovec by měl být natolik odolný, aby byl schopný čelit takovýmto tlakům, na druhou stranu nejsem v kůži té dámy a nevím co, se tam mohlo tak vážného stát, že odstupuje těsně před startem olympijských her,“ vysvětlil Jelínek, že když neví, co za tím stojí, nechce být příliš kritický. Jedná se podle něj téměř o kolorit, není to totiž  první případ, naopak jich přibývá. „Nevím, jestli tam byl tlak, že se čekalo zlato, nebo nějaký osobní důvod, nevíme,“ zopakoval.

Bilesová pak napsala: „Po svém výkonu, jaký jsem předvedla, už jsem nechtěla pokračovat.“ Okomentovala tak svůj zisk stříbra. „Už je špatné, že se do té situace dostala,“ uvedl v kontextu jejích výrazných zkušeností. Na druhé straně zdůraznil, že byla zvyklá neustále vítězit, byla předurčena, že bude hrdinkou her, je tedy otázka, co to s ní udělalo a jakým způsobem to ona vyhodnotila. „Možná to nechtěla kazit týmu,“ uvedl s tím, že pokud by to byl tento důvod, tak to dělat neměla.

Veselovský se podivuje nad slovním obratem, který byl při komentování jejího odstoupení použit. „Dát přednost duševnímu zdraví“, moderátora zajímá, zda toto patří do vrcholového sportu. „Je to opravdu zvláštní a já si myslím, že na tom něco je,“ dodal trenér. „My nevíme, čím si ta dívka prošla,“ řekl a  zmínil také kauzu fyzioterapeuta, který v jednom dívčím týmu mladé gymnastky zneužíval. Nicméně zdůraznil, že to je jeho osobní konspirační teorie. 

Sportovci by podle něho měli být odolní. „Tato doba je extrémně výkonová, tlak se zvyšuje,“ přiznal a dodal, že zároveň se zvyšuje stresový faktor díky ataku na naše ega. Přispívá k tomu také digitalizace, každý se k tomu může svobodně okamžitě vyjádřit . „Když se kouknete na instagram té dámy, tak vidíte, že má přes pět milionů sledujících. Je také otázka, jak ona vnímá tyhle tlaky,“ řekl, že některé ataky mohou být velmi silné. Tato doba je tou nejstresovější dobou z hlediska útoku na lidská ega.  

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…