Hlavní tváří letošního Jihočeského jazzového festivalu bude světoznámý francouzský trumpetista Érik Truffaz

3. srpen 2021

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2021 přinese do Českých Budějovic nálož hudby, která tu nebývá často ke slyšení. To slibuje dlouholetý dramaturg nejvýznamnější jazzové akce na jihu Čech Jiří Grauer.

Prvotřídní jazz se opět zasnoubí s malebnou atmosférou historického jádra Českých Budějovic a poprvé se bude také vznášet na vzdušné scéně Stezky korunami stromů v Lipně.

Oproti loňskému ročníku, který byl vydařený, ale kvůli okolnostem ryze československý, bude tento opět mezinárodní. Hlavní tváří festivalu je geniální francouzský trumpetista a jazzový experimentátor Érik Truffaz. Ten se na pódium festivalu vrací přesně po deseti letech, se svým posledním albem Lune rouge a také zbrusu novým zvukem.

Program odstartuje v pátek 6. srpna funky jazz místních bezNOT, na které naváže vskutku mezinárodní Altar Quintet s vlastními kompozicemi reflektujícími současnou podobu jazzu. Základem tohoto kvintetu jsou hudebníci saxofonista Nikolaj Nikitin a  pianista Ľuboš Šrámek, kteří spolu tvoří bez nadsázky středobod současného slovenského jazzu. Zmiňovaný Érik Truffaz páteční večer zakončí.

Jazz Dock Orchestra

Sobota nabídne, kromě podmanivé atmosféry klášterního náměstí, autorskou hudbu Beaty Hlavenkové a Kapely snů. Beata je držitelkou cen Anděl a autorkou hudby k novému filmu Zátopek. Na správném jazzovém festivalu nemůže chybět big band. Program ozdobí Jazz Dock Orchestra, moderní jazzový big band na evropské úrovni. Má za sebou tři roky úspěšného fungování s vlastním originálním repertoárem a skladbami světových autorů. Soubor tvoří z velké části „band lídři“ top českých jazzových kapel. Sobotní program zakončí tanečním setem rakouská, přesně řečeno indie neoswingová  čtveřice Marina & The Kats.

Festival doprovodí ve spolupráci se spolkem Umění ve městě další, jemu předcházející zajímavé koncerty. Na nábřeží u Železné Panny pod širým nebem latin jazz se saxofonistou Štěpánem Markovičem a Mirkem Surkou (3. srpna) a na náměstíčku u Rabenštejnské věže unikátní projekt pocty letos zemřelému pianistovi Chicku Coreovi od kvartetu Daniela Bulatkina (4. srpna).

Chantal Poullain

Lákadlem doprovodného programu bude bezesporu houslový virtuóz Ivan Herák (i s cikánskou kapelou profesionálních hudebníků), který má ve svém portfoliu spolupráce s Václavem Hudečkem, Ivou Bittovou, Jihočeskou filharmonií, Idou Kelarovou a dalšími.

Doprovodné akce pokračují i po skončení hlavního víkendu. V neděli 8. srpna na Hluboké vystoupí kapela Bobesh se smooth jazzovým repertoárem. Jazz na neobvyklém místě bude k poslechu na Stezce korunami stromů v Lipně nad Vltavou, kde 10. srpna ve výšce 24 metrů zazní šansony Chantal Poullain.

Ukázky tvorby většiny uvedených interpretů společně s pozvánkou dlouhodobého dramaturga Jihočeského jazzového festivalu Jiřího Grauera si poslechněte v půlhodince V náladě swingu, potažmo jazzu.

Generálním partnerem festivalu je Skupina ČEZ.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související