Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Osmý den na olympiádě: Čeští beachvolejbalisté končí, hvězdný tenista Djokovič nezískal ani bronz

Hvězdný tenista Novak Djokovič nezískal na olympiádě ani bronzovou medaili. foto: Reuters

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem prohráli na OH s Rusy Stojanovským a Krasilnikovem 1:2 a v Tokiu vypadli ve skupině. Basketbalisté Francie už vyhráli ‚českou‘ skupinu po vítězství nad Íránem. Světová tenisová jednička Srb Novak Djokovič nezískal na olympijském turnaji ani bronz a odhlásil se i z boje o medaile v mixu.
  8:55aktualizováno  12:14

Americký plavec Caeleb Dressel vyhrál motýlkářskou stovku na olympijských hrách ve světovém rekordu 49,45 sekundy a získal v Tokiu třetí zlatou medaili. O pět setin sekundy překonal vlastní dosavadní maximum z 26. července 2019 z korejského Kwangdžu. Basketbalisté Francie už vyhráli „českou“ skupinu. O postup se Češi porvou s USA.

Dresslerova krajanka Katie Ledecká zvítězila na kraulařské osmistovce před Australankou Ariarne Titmusovou a Italkou Simonou Quadarellaovou a vybojovala už sedmé olympijské zlato v kariéře. Druhý triumf v Tokiu oslavila Australanka Kaylee McKeownová, která ovládla znakařskou dvoustovku před Kanaďankou Kylie Masseovou a krajankou Emily Seebohmovou. Smíšenou štafetu na 4x100 metrů polohový závod vyhráli Britové ve světovém rekordu 3:37,58 před Čínou a Austrálií.

Čtyřiadvacetiletý Dressel ve finále zvítězil před Maďarem Kristófem Milákem a Švýcarem Noem Pontim. Milák vytvořil evropský rekord časem 49,68 a po triumfu na motýlkářské dvoustovce získal druhou medaili pod pěti kruhy. Ponti už s více než sekundovou ztrátou vybojoval první cenný kov na velké akci v kariéře.

Dressel ovládl stovku motýlek poté, co ji vyhrál i dvakrát za sebou na mistrovstvích světa. V Tokiu se dočkal prvního individuálního olympijského triumfu ve čtvrtek na kraulařské stovce. Dohromady má ve sbírce pět cenných kovů pod pěti kruhy a všechny zlaté. Letos byl i členem vítězné štafety na 4x100 metrů volný způsob, s kterou triumfoval i v roce 2016 v Riu de Janeiro. V Brazílii se radoval i na 4x100 metrů polohový závod.

Čtyřiadvacetiletá Ledecká obhájila na osmistovce tituly z Londýna 2012 i z Ria de Janeiro a jako první plavkyně v historii tuto disciplínu ovládla třikrát. S časem 8:12,57 předčila o 1,26 sekundy Titmusovou, která sice zaplavala oceánský rekord, ale poprvé v individuálním souboji s Ledeckou v Tokiu prohrála.

Ledecká v Japonsku vyhrála také patnáctistovku, ale na čtyřstovce se musela spokojit s druhým místem za Titmusovou a na dvoustovce za ní byla dokonce až pátá. Stříbro získala ve štafetách na 4x100 a 4x200 metrů.

Volejbalisté končí

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem prohráli na olympijských hrách s ruskými mistry světa Olegem Stojanovským a Vjačeslavem Krasilnikovem po setech 21:19, 13:21, 8:15 a v Tokiu vypadli ve skupině. Ke čtvrtému místu je při rovnosti bodů s mexickým párem José Rubio, Josué Gaxiola odsoudila i přes výhru ve vzájemném duelu bilance míčů, kterou měli horší kvůli kontumaci prvního utkání. Do toho nemohli nastoupit vinou Perušičova pozitivního testu na koronavirus a jeho následné desetidenní izolace.

Po nečekané výhře Mexičanů nad dosud stoprocentními Lotyši Martinsem Plavinšem a Edgarsem Točsem potřebovali Češi k postupu zvítězit a začali nadějně. Vyrovnaný první set ukončil sedmý zkažený servis turnajových dvojek z Ruska. Do druhé sady vstoupili lépe Rusové, kteří se dostali až do čtyřbodového náskoku. Vítězové březnového turnaje Světového okruhu v Dauhá stáhli na 10:11, ale závěr patřil jednoznačně Krasilnikovovi se Stojanovským.

Rozčílený Djokovič bez medaile

Srbský tenista Novak Djokovič na olympijskou medaili v Tokiu nedosáhl. V bezmála tříhodinovém utkání o třetí místo prohrál první hráč světového žebříčku se Španělem Pablem Carreňem 4:6, 7:6, 3:6 a nedokázal navázat na bronz z Pekingu 2008. Nedlouho poté Djokovič oznámil, že k následnému zápasu o medaili ve smíšené čtyřhře kvůli zranění ramena nenastoupí.

Deblový bronz získaly brazilské tenistky Laura Pigossiová a Luisa Stefaniová. Rusky Jelenu Vesninovou a Veroniku Kuděrmětovovou zdolaly 4:6, 6:4, 11:9, když v rozhodujícím supertie-breaku odvrátily čtyři mečboly a od stavu 5:9 uhrály šest míčků v řadě.

Djokovič, vítěz všech tří dosavadních letošních grandslamů, v pátečním semifinále prohrál s Němcem Alexanderem Zverevem. Padla tak jeho šance na to, aby se stal prvním mužem, který získá tzv. Golden Slam, čili v jednom roce ovládne všechny turnaje velké čtyřky i olympiádu. Čtvrtý nasazený Zverev v nedělním finále vyzve turnajovou dvanáctku Karena Chačanova z Ruska.

Česká střelkyně neuspěla

Česká reprezentantka Nikola Šarounová obsadila v kvalifikaci olympijské soutěže v třípolohové střelbě z malorážky 24. místo. S výkonem 1161 bodů ji od finálové osmičky dělilo 10 bodů. Šestadvacetiletá střelkyně doplatila na závěrečnou střelbu vstoje, před níž byla třináctá. Z prvního místa postoupila do finále Ruska Julia Zykovová se součtem 1182 bodů.

Šarounová neměla ideální vstup do soutěže a v první sérii ve střelbě vkleče zaznamenala jen 95 bodů ze sta možných. Ve třech zbylých se ale zlepšila a se ziskem 388 bodů pronikla do druhé desítky. Vleže nastřílela 395 bodů ze 400 a posunula se na 13. místo. Než zahájila palbu vestoje, před ní střílející soupeřky v nejnáročnější ze tří poloh chybovaly, takže se posunula virtuálně i na devátou příčku.

Basketbalisté Francie vyhráli „českou skupinu“

Basketbalisté Francie porazili na olympijském turnaji Írán 79:62 a stvrdili postup do čtvrtfinále z prvního místa v základní skupině A, v níž jsou i čeští reprezentanti. Svěřenci Vincenta Colleta zůstávají na hrách v Tokiu neporažení, Írán po třetím neúspěchu na turnaji končí.

O druhou přímou postupovou příčku se utkají Češi s USA od 14:00 SELČ, poražený tým bude muset čekat na výsledky z ostatních skupin. Ze třetích míst v tabulkách projdou dál jen dva týmy ze tří.

Jezdec Trunda je až šedesátý

Český reprezentant v jezdecké všestrannosti Miroslav Trunda inkasoval v sobotu na úvod olympijské soutěže s klisnou Shutterflake 46,10 trestného bodu v drezuře a patří mu v průběžném pořadí až 60. místo z 63 účastníků. Druhý český zástupce Miloslav Příhoda dostal již v pátek s valachem Ferreolusem 33,80 bodu a je po úvodním kole celkově pětatřicátý.

V čele je obhájce pět let starého prvenství Němec Michael Jung, který útočí na čtvrté olympijské zlato. Za vystoupení dostal jen 21,10 trestného bodu a vystřídal v čele Brita Olivera Townenda. Program bude pokračovat nedělní cross country a soutěž vyvrcholí o den později parkurem. Do večerního finále se dostane 25 jezdců.

První běloruské zlato

První medaili pro Bělorusko na olympijských hrách v Tokiu, a hned zlatou, získal Ivan Litvinovič ve skocích na trampolíně. Navázal tak na triumf krajana Vladislava Gončarova, jenž dnes při obhajobě titulu z Ria de Janeiro skončil těsně pod stupni vítězů.

Dvacetiletý vicemistr světa Litvinovič vyhrál už kvalifikaci a finále ovládl s výsledkem 61,715 bodu. Druhý skončil veterán Tung Tung a získal už čtvrtou olympijskou medaili: dvaatřicetiletý Číňan debutoval v roce 2008 bronzem v Pekingu, v Londýně vybojoval zlato a před pěti lety v Riu nestačil stejně jako letos pouze na soupeře z Běloruska.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!