Djoković končí v Tokiu bez medaile, po porážce v singlu vzdal kvůli zranění zápas o bronz v mixu

Srbský tenista Novak Djoković na olympijskou medaili z dvouhry v Tokiu nedosáhl. V utkání o třetí místo prohrál první hráč světového žebříčku se Španělem Pablem Carreňem 4:6, 7:6, 3:6. Po porážce srbský tenista oznámil, že kvůli zranění ramena nenastoupí do utkání o třetí místo ve smíšené čtyřhře.

Tokio (Aktualizováno: 11:52 31. 7. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djoković.

Novak Djoković. | Foto: Mike Segar | Zdroj: Reuters

Dvacetinásobný grandslamový šampion Djoković tak opustí japonskou metropoli bez medaile. Tu nezískal ani na předchozích hrách v Riu de Janeiru a v Londýně, jeho jediným cenným kovem ze soutěží pod pěti kruhy zůstane singlový bronz z Pekingu 2008.

Vondroušová dlouho bojovala proti Bencicové o zlato, po třísetové bitvě ale nakonec skončila druhá

Číst článek

Deblový bronz získaly brazilské tenistky Laura Pigossiová a Luisa Stefaniová. Rusky Jelenu Vesninovou a Veroniku Kuděrmětovovou zdolaly 4:6, 6:4, 11:9, když v rozhodujícím super tie-breaku odvrátily čtyři mečboly a od stavu 5:9 uhrály šest míčků v řadě.

Djoković, vítěz všech tří dosavadních letošních grandslamů, v pátečním semifinále prohrál s Němcem Alexanderem Zverevem. Padla tak jeho šance na to, aby se stal prvním mužem, který získá tzv. Golden Slam. Ovládnout v jednom roce všechny turnaje velké čtyřky i olympiádu se dosud povedlo pouze Němce Steffi Grafové v roce 1988.

K utkání o olympijský bronz nastoupil čtyřiatřicetiletý vítěz rekordních 20 grandslamů už potřetí. V Pekingu 2008 Djoković uspěl, o čtyři roky později v Londýně prohrál s Juanem Martínem del Potrem z Argentiny.

Carreňo působil na dvorci bojovněji. V úvodním setu odvrátil všech pět brejkbolů, v druhém měl v tie-breaku mečbol, ale proměnit ho nedokázal. V třetí sadě si vypracoval náskok 3:0, rozčilený Djoković se zklidnil a při dalších mečbolech se bránil, seč mu síly stačily. Odvrátil ještě čtyři, ale při šestém už kapituloval.

Třicetiletý Carreňo tak v Tokiu dokázal porazit světovou jedničku i dvojku, Rusa Daniila Medveděva vyřadil ve čtvrtfinále. S Djokovićem měl dosud bilanci 1:4. Jediné vítězství si připsal loni v osmifinále US Open, v němž byl srbský tenista diskvalifikován za to, že trefil míčkem čárovou rozhodčí.

Čtvrtý nasazený Zverev v nedělním finále nastoupí proti turnajové dvanáctce Karenu Chačanovovi z Ruska.

Svitolinová má bronz

Čtvrtá nasazená tenistka olympijského turnaje Elina Svitolinová získala v Tokiu bronz pro Ukrajinu. Kazašskou soupeřku Jelenu Rybakinovou porazila v utkání o třetí místo 1:6, 7:6, 6:4, když ve druhém i ve třetím setu dokázala otočit nepříznivý stav. 

Rybakinová už v druhé sadě nad někdejší světovou trojkou vedla 3:1, v tie-breaku pak byla dva míče od medaile, ale nakonec ho prohrála 5:7. V rozhodujícím setu promarnila kazašská hráčka dokonce náskok 4:1. V posledním gamu odvrátila Rybakinová šest mečbolů, ale více než dvouhodinový zápas přece skončil ukrajinskou radostí.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Tenis:
Muži:
Dvouhra - o 3. místo:
Carreňo (6-Šp.) - Djoković (1-Srb.) 6:4, 6:7 (6:8), 6:3.

Ženy:
Dvouhra - o 3. místo:
Svitolinová (4-Ukr.) - Rybakinová (15-Kaz.) 1:6, 7:6 (7:5), 6:4.
Čtyřhra - o 3. místo:
Pigossiová, Stefaniová (Braz.) - Kuděrmětovová, Vesninová (Rus.) 4:6, 6:4, 11:9.
Smíšená čtyřhra - o 3. místo:
Bartyová, Peers (Austr.) - Stojanovičová, Djokovič (Srb.) bez boje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme