FORTUNA:LIGA - souhrn 2. kola: Sparta zničila Liberec

30.07.2021, 20:56, aktualizováno 01.08.2021, 20:57
Komentáře a souhrny
Sparta si otevřela střelnici v Liberci, Slovanu nasázela pět branek. Jablonec na vítězství z prvního kola nenavázal a z Mladé Boleslavi odjíždí bez bodu. Slavia vyhrála i druhý venkovní zápas v Teplicích a dočasně se posunula do čela tabulky, Ostrava neměla slitování se Zlínem, Plzeň otočila souboj s Bohemians...

Bohemians Praha 1905 - Viktoria Plzeň 1:2

01.08.2021 19:00

Góly: 23. David Puškáč (pen.) - 52. Jean-David Beauguel (pen.), 72. Miroslav Káčer

Plzeň v Ďolíčku nezvládla první půli, v té druhé ale vsítila dvě branky, díky nimž veze zpět do Štruncových sadů tři body. Po dvou gólech z penalt na každé straně rozhodl o osudu mače Miroslav Káčer.

Vůbec poprvé v sezoně dostal šanci od první minuty útočník Plzně Chorý, jenž nahradil doposud vytěžovaného Beauguela. Na straně domácích scházel zraněný forvard Chramosta, jehož místo zacelil Necid. Ve středu pole se pak místo Fulneka objevil Květ.

Pro Viktorku se utkání začalo komplikovat po 20 minutách hry, kdy Šulc zaspal u bránění a pozdním zákrokem srazil k zemi ve vlastním pokutovém území Kovaříka. Bohemians tedy dostali k dispozici penaltu, kterou střelou pod břevno proměnil Puškáč. Ve 26. minutě mohl vyrovnat Kayamba, ten však centr z levé strany neusměrnil do brány Klokanů.

Po půlhodině hry Kayamba tentokrát nacentroval na Hejdu, jehož hlavička jen těsně přeletěla břevno. Ve 34. minutě zakončoval také druhý z plzeňských stoperů Brabec, jeho nůžky ale skončily vedle tyče v zámezí. Na druhé straně zkoušel štěstí před přestávkou Květ, jeho dalekonosnou ránu ze standardní situace nicméně zastavil gólman hostů Hruška.

Několik sekund po změně stran byl znovu vidět Kayamba, jehož pobídku z pravé strany netrefil do prostoru mezi třemi tyčemi Chorý. V 51. minutě ovšem Chorého přišlápl v šestnáctce Pražanů bránící Vondra, pokutový kop tedy kopali též Západočeši. Míč si vzal střídající Beauguel, který poslal brankáře domácích Bačkovského na druhou stranu a s přehledem vyrovnal skóre.

Do vedení šla Viktoria v 71. minutě. První pokus Káčera zablokovala obrana Bohemians, druhou šanci po přihrávce od Chorého už ale slovenský záložník využil skvěle — precizním obstřelem ke vzdálenější tyči, po němž se Bačkovský marně natahoval. Po nabytí náskoku se hosté soustředili na pevnou defenzivu, to se jim ovšem nemuselo vyplatit. V nastavení měla Plzeň velké štěstí, když Hronek zblízka trefil Hrušku a dorážku Koubka na poslední chvíli zastavil jeden z obránců.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Fastav Zlín 5:1

01.08.2021 16:00

Góly: 9. David Lischka, 13. Yira Sor, 26. David Lischka, 34. Ladislav Almási, 51. David Buchta - 69. Tomáš Poznar

Ostravský Baník potěšil své fanoušky, když první domácí zápas v sezoně zvládl téměř bezchybně. Pod pětibrankovou demolici Zlína se hned dvěma přesnými zásahy podepsal navrátilec do Slezska David Lischka. Zatímco Ostravané získali první body v ročníku, zlínští "Ševci" na zápis do tabulky čekají. Po ostudném debaklu navíc mají o čem přemýšlet.

Kouč domácích Smetana se před výkopem odhodlal ke dvěma změnám. Budínský s De Azevedem, kteří začínali utkání v Jablonci, uvolnili místo pro Tetoura se Sorem. Na druhé straně barikády nuceně absentoval Reiter, který ve Zlíně hostuje právě z Ostravy. Prostor na křídle tak tentokrát uvolnil Fantiš.

Ještě před příchodem deště udeřil jako první Baník. Fleišman v deváté minutě poslal centr od rohového praporku na hlavu Lischky, jehož zakončení tečoval Cedidla pouze do protipohybu gólmana hostí Dostála, míči však v cestě do sítě nezabránil — 1:0. Za další čtyři minuty Fleišman využil debaty Vraštila s hlavním sudím, na levé straně Ostravanů tak vznikl prostor pro hbitého Sora. Nigerijský mladík se posléze v pokutovém území snadno přes Cedidlu uvolnil k zakončení, jímž navýšil náskok Slezanů.

Třetí branku přidali domácí ve 26. minutě. Kuzmanović z levé strany nacentroval před bránu, kde se jako blesk z čistého nebe objevil Lischka. Jeho náběh nezachytil žádný ze Ševců, stoper z Ludgeřovic tak mohl volejem propálit Dostála mezi nohama. Další merunu lovil nebohý brankář ze své sítě o osm minut později, kdy zlínský Hrubý chyboval na polovině hřiště a následně nezastavil Tetoura. Záložník Ostravanů pak nalezl nabíhajícího Almásiho, jehož zase neubránil Cedidla. Slovenský útočník si tak otevřel střelecký účet v dresu Slezanů.

Zlín se za celou první půli zmohl pouze na dva nepřesné pokusy Condého a Hlinky. Ve 43. minutě sice Conde vyhledal Dramého, adresát dalekonosného pasu ale přestřelil svatyni Baníku, asistent rozhodčího navíc odmával ofsajd, byť chybně. Hosté se však zároveň pořád museli mít na pozoru. Co dělat měl Vraštil, který ve 41. minutě opět zaspal a nechal rozběhnout Sora, jehož nicméně zadáci Moravanů tentokrát se štěstím zastavili.

Šest minut po změně stran konečně obstaral ránu mezi tři tyče Hlinka, gólman Baníku Laštůvka ale neměl větší potíže. Domácí navíc ihned rozjeli protiútok po pravé straně, odkud Sor hledal nabíhajícího Almásiho. Balón nakonec doputoval až na zadní tyč k Buchtovi, který prostřelil Dostála a zvýšil na 5:0.

Buchta se v 55. minutě mohl prosadit znovu, tentokrát jej však Dostál vychytal a následně se neujala ani dorážka Almásiho. Po početném střídání se v slibné příležitosti ocitl Potočný a i jeho střelu z úhlu Dostál zastavil, jenž hájil svou čest. Laštůvka na druhé straně naopak snil o čistém kontu, naděje se mu však rozplynula v 69. minutě, kdy ze standardní situace pálil Hlinka, jenž šťastně trefil spoluhráče Poznara, od něhož se míč odrazil do svatyně Slezanů.

To však byla víceméně jediná kaňka v jinak pohodovém nedělním odpoledni v podání Baníku. Závěr zápasu se totiž dohrával bez větších šancí.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Dynamo České Budějovice 1:0

01.08.2021 16:00

Góly: 60. Michal Kohút

Slovácko se nejlepším možným způsobem oklepalo ze čtvrtečního vyřazení od bulharského Plovdivu v pohárové Evropě. Proti Budějovicím hýřilo aktivitou a díky zásahu Michala Kohúta si nakoec připsalo druhé vítězství v ligové sezoně. Závěrečný tlak Jihočechů k úspěchu nevedl, Dynamo tak po výhře v úvodním kole zapsalo první ztrátu.

V první půli se Moravané jen zastřelovali. Nejprve Petržela ve druhé minutě prostrčil balón v pokutovém území Dynama na Jurečku, toho ovšem vychytal Vorel. Čtyři minuty nato se Petržela prezentoval volejem z dálky, jenž proskákal kolem Vorlovy levé tyče do zámezí.

Dotřetice se Petržela dostal do akce ve 39. minutě, kdy jej dopředu vyslal Kohút. Zkušený křídelník se natlačil před Králíka, jenže v obrovské šanci trestuhodně netrefil bránu. Nedlouho poté zkusil štěstí pravý bek Slovácka Tomič, našel však jen Vorlovu náruč. Záhy domácí zatlačili na rozehrávku Budějovic a Mareček mohl využít špatného zpracování Čavoše, to by ovšem musel trefit prostor mezi třemi tyčemi.

Zkraje druhé půle se nejprve jen zastřelovali Havlík s Kohútem, v 60. minutě už ale právě Kohút převzal balón na hranici šestnáctky a technickou střelou se hezky trefil k tyči — 1:0. O 20 minut později se gólu dožadovali též Jihočeši. Králikovu hlavičku po rohovém kopu totiž odvrátil Kalabiška na úrovni brankové čáry. Rozhodčí Zelinka nicméně po konzultaci s videorozhodčím nevysledoval, že by kulatý nesmysl přešel klíčovou hranici.

Slovácko tedy drželo těsný náskok, Budějovice ale v závěru začaly bušit na vrata. V 86. minutě přihrál Mihálik na Basseyho, jehož sražený pokus proletěl těsně kolem tyče. V nastavení si ještě na rohový kop Čoliće naskočil Havel, avšak ani jeho hlavička nezajistila Dynamu bodový zisk.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Sparta Praha 0:5

31.07.2021 19:00

Góly: 25. Jakub Pešek, 62. Adam Hložek, 66. Adam Karabec (pen.), 70. Ladislav Krejčí, 79. Filip Souček

Tradičně bývají zápasy v Liberci pro Spartu velmi náročné, tentokráte tomu ale bylo jinak. Po Peškově trefě přišlo vyloučení Gebre Selassieho, načež na konečných 5:0 navyšovali Hložek, Karabec, Krejčí I. a Souček.

Letenští už od samého začátku měli více ze hry, na větší šance se ale nějaký čas čekalo. Za zmínku stojí například akce z dvacáté minuty, kdy po Peškově centru pálil doprostřed brány Juliš. Vzápětí se prosadil předtím nahrávající Jakub Pešek, jenž si našel Wiesnerův centr a z voleje jej poslal přesně ke vzdálenější tyči.

V závěru poločasu to mohlo být pro Severočechy ještě horší, po Dočkalově povedeném pasu totiž z malého vápna zakončoval Krejčí I. Knobloch ale svým reflexivním zákrokem tento pokus zneškodnil. Po návratu ze šaten ale přeci jen přišla pro Liberec pohroma. A pořádná! Theo Gebre Selassie totiž při akrobatickém pokusu o zpracování nakopnul Sáčka do hlavy a po druhé žluté kartě musel jít do sprch.

To byla pochopitelně voda na sparťanský mlýn, i když ještě krátce poté dělilo Pourzitidise od skórování jen pár centimetrů. Pak už ale přišel koncert hostů. Střídající duo mladíků zařídilo krátce po svém příchodu na hřiště druhý gól. Karabec ve vápně pobídl k zakončení Adama Hložka, ten sice ideální moment prováhal, nicméně ke střele levačkou se přesto dostal a poslal míč o břevno do brány.

Zanedlouho byl Hložek v pokutovém území faulován Chalušem, načež sudí bez váhání odpískal pokutový kop. Jeho exekuce se ujal Adam Karabec, jenž podobně jako předtím jeho jmenovec Hložek skóroval o břevno. To ještě ale zdaleka nebylo vše. Slovan ztratil míč v nebezpečném prostoru, což vyústilo v protiútok Pražanů. Souček v jeho závěru přihrál Ladislavu Krejčímu I., jehož levačka obstřelila Knoblocha na bližší tyč.

V osmdesáté minutě si tito dva aktéři čtvrté trefy role prohodili. Krejčí tentokráte nahrával pod sebe na Filipa Součka, jehož placírka poslala balón mezi nohy Knoblocha a dále až za brankovou čáru. V závěru už k žádnému vzrušení nedošlo a Sparta si tak z Liberce odvezla historicky nejvyšší vítězství 5:0.

"Hráli jsme proti Spartě, která je poslední rok silná. Dnes jsme chtěli dobře napadat a být aktivní. Hráči se o to snažili, ale bylo vidět, v jakém jsem rozpoložení. Někteří ještě nejsou v týmu adaptovaní. Druhý poločas ovlivnilo vyloučení Gebreho. Sparta kvalitními střídáními oživila hru a naši obránci nestíhali. Dostali jsme pět gólů, měli jsme šance na zkorigování zápasu, ale naše mládí ještě nemá zkušenosti," okomentoval průběh utkání liberecký trenér Pavel Hoftych.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FK Jablonec 3:0

31.07.2021 16:00

Góly: 11. Daniel Fila, 14. Milan Škoda, 79. Milan Škoda

I ve svém druhém zápase po návratu do české ligy se prosadil Milan Škoda. A tentokrát dokonce dvakrát. Podílel se tak na vítězství Mladé Boleslavi nad Jabloncem 3:0, ještě před ním dokázal rozvlnit síť Fila.

Jako první se přitom do větší šance dostali hosté, proti Doležalovi se ale blýsknul Šeda. Další minuty už byly v režii Středočechů. Nejprve přišlo z jejich strany jen varování, Filův gól totiž nebyl pro ofsajd uznán. O chvíli později už se Daniel Fila radoval. Ewerton tradičně proniknul po levé straně až do pokutového území, kde našel tohoto mladíka volného. Fila už si se situací poradil a skóroval.

O tři minuty později převedl obrovské zaváhání Štěpánek, který sám sebe dostal pod tlak a poté při snaze o malou domů vyslal do úniku Milana Škodu. Bývalý reprezentant situaci řešil kličkou brankáři a následně do zcela prázdné brány zakončil. Během první půle se po Matějovského přihrávce dostal do zajímavé šance Ladra, toho ale Hanuš vychytal.

Domácí po přestávce několikrát řešili situace až moc na efekt. Nejprve Ewerton namísto zakončení hledal lobem Filu, jenž by zakončoval do odkryté branky, poté se zase pokoušel o kličku gólmanovi Dancák, v následném závaru se pak neujalo několik střel. Nakonec tedy svou druhou trefu v utkání zapsal jednoduchým způsobem Milan Škoda, který si našel Skalákův roh a hlavičkou se nemýlil. Tím také zpečetil gólový účet zápasu.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Pardubice 3:2

31.07.2021 16:00

Góly: 8. Michal Vepřek, 45. Pavel Zifčák, 52. Martin Hála - 20. Martin Toml, 77. Tomáš Solil

I druhé utkání Sigmy přineslo pro nezaujatého fanouška atraktivní podívanou, tentokráte ovšem mohli být spokojeni i Hanáci. Proti Pardubicím totiž vyhráli 3:2. Na Vepřekovu trefu sice odpověděl Toml, po brankách Zifčáka s Hálou už ale jen snížil Solil. Zazářil Juraj Chvátal, jenž nahrál na všechny tři góly Sigmy.

Domácí se dokázali dostat do vedení už během úvodní desetiminutovky. Rohový kop totiž Chvátal nečekaně rozehrál po zemi, do balónu se opřel Michal Vepřek, jehož střela rozvlnila síť. Brzy mohl navýšit rozdíl ve skóre Beneš, tomu ale bránící hráč na poslední chvíli v zakončení zabránil. Na opačném konci hřiště se musel předvést Macík, jenž vyškrábnul Černého hlavičku.

Pak už se ale Východočeši mohli radovat a stejně jako v případě soupeře to bylo z rohového kopu. Čihák prodloužil centr na zadní tyč, kde situaci zavíral Martin Toml. Na jeho hlavu už čekala mimořádně jednoduchá práce v podobě trefení poloodkryté branky. Po necelých čtyřiceti minutách se Sigma mohla vrátit do vedení, Daněk ale s pěkným protiútokem naložil tristně.

V závěru první půle však přeci jen šla Jílkova družina do vedení. Chvátalův přetažený centr jak jinak než z rohového kopu našel horní část těla Pavla Zifčáka, jenž trknul míč za vyběhnutého Letáčka. A v nastavení ještě mohl zvýšit vedení Růsek, jenže sám před bránou nedokázal přesně hlavičkovat.

Po padesáti minutách jsme konečně byli svědky jiného gólu než z rohu. Olomoucký brejk šikovně vyřešil Chvátal, jenž našel za obranou Martina Hálu. Ten vybíhajícímu Letáčkovi nasadil jesle a mohl tak běžet za spoluhráči slavit. Hosté byli blízko snížení po třech čtvrtinách utkání, Tischler ale v tutové šanci zamířil do tyče.

V sedmasedmdesáté minutě přeci jen vykřesali naději. Na svou pravačku si navedl míč Tomáš Solil a následně pěkně vystřelil. Gólman na tuto přesnou ránu vůbec nezareagoval. Jelikož ale Pardubičtí ve zbytku utkání nikterak zvlášť soupeřovu svatyni neohrožovali, odešli ze zápasu bez bodu.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - FC Hradec Králové 1:1

31.07.2021 16:00

Góly: 24. Vlasij Sinjavskij - 5. Pavel Dvořák

Druhý zápas po postupu do nejvyšší soutěže se pro Hradec Králové vyvíjel stejně jako ten první. V úvodu se Východočeši dostali do vedení, o což se zasloužil Dvořák, poměrně brzy ale na konečných 1:1 srovnal Sinjavskij.

Hned z první zajímavější situace padla branka. Standardní situace byla rozehrána nákopem na Mejdra, jenž z pravé strany poslal do vápna míč Pavlu Dvořákovi. Ten po zpracování druhým dotykem vypálil a rozvlnil síť. Vzápětí mohl navýšit rozdíl ve skóre Vašulín, jeho pokus ale zablokovala obrana.

Po nepřesné Papadopulosově hlavičce se Karviná dočkala srovnání po čtvrtině utkání. Kodeš odhlavičkoval balón jen k soupeři, Vasilij Sinjavskij tak už docela jednoduše obstřelil Fendricha a srovnal. Hradečtí měli po většinu času více ze hry, což mohl po pauze potvrdit Vašulín. Ten ale z otočky napálil jen tyč.

A tomuto hráči zjevně nebylo přáno navázat na gólový příspěvek z předchozího zápasu, v další obrovské šanci jej totiž vychytal Neuman, načež spálil velkou příležitost i Vlkanova. Závěr už byl spíše bojovný než fotbalový a oba celky se tak rozešly smírně.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Slavia Praha 1:3

30.07.2021 19:00

Góly: 43. David Černý - 22. Ivan Schranz, 45+1. Ivan Schranz, 81. Ivan Schranz

Slavia si v Teplicích zahrávala, nakonec ale došla k dvoubrankové výhře. Rovnou hattrickem si střelecký účet v novém působišti otevřel Ivan Schranz. Obhájce titulu tak zůstává po dvou kolech stoprocentní, "Skláři" naopak na první body dál čekají.

Do sestavy sešívaných se oproti úvodnímu kolu dostali stoper Zima, středopolař Ševčík a útočníci Schranz s Musou, přičemž první jmenovaný se usadil na pravém křídle. Jen na lavici náhradníků zůstal Kúdela, k zápasu pak vůbec nebyli nominováni Kuchta, Lingr a Ekpai. Na straně Teplic došlo k jediné změně, když místo Vondráška operoval u pravé postranní čáry Černý.

Nebylo překvapením, že za gólem se více tlačili hosté. Bah to v 18. minutě zkusil z velké dálky, s pokusem dánského fotbalisty si gólman Sklářů Grigar poradil nadvakrát. Za další čtyři minuty už ale v táboře slávistů propuklo nadšení. Oscar totiž pláchl po levé straně a vzduchem našel před bránou Schranze, jenž utekl Hyčkovi. Nový muž v základní jedenáctce pak hlavou procpal míč přes rukavice natahujícího se Grigara — 0:1.

Aktivitu krajních hráčů Pražanů podtrhl znovu Bah, který si ve 25. minutě naběhl na dalekonosný nákop, avšak hlavičkou těsně minul bránu domácích. I tak se zdálo, že sešívaní utkání kontrolují. Jenže těsně před uplynutím prvních 45 minut nesmyslně chyboval brankář Kolář, jenž po autovém vhazování Baha otálel s rozehrávkou. Toho využil napadající Ledecký, který vybojoval merunu a nahrál Černému. Také teplický novic v sestavě se prosadil, když jednoduchým zakončeným do odkryté svatyně srovnal skóre.

Slavii ale do klidu kvapně vrátila již úspěšně vyzkoušená spolupráce. Oscar v nastaveném čase první půle vyhledal Schranze tentokrát přihrávkou na hranici pokutového území, odkud slovenský forvard propálil Grigara — 1:2. Čtyři minuty po přestávce se Schranz uvedl jako nahrávač, když za obranu Severočechů vyslal Musu, toho nicméně vychytal Grigar.

Skláři mohli podruhé vyrovnat v 53. minutě, kdy Moulis odcentroval na zcela volného Černého. Ten ale druhý gól nepřidal, neboť jeho hlavičku skvěle zastavil Kolář. Na druhé straně zahrozili sešívaní po hodině hry kontrem z pravé strany. Schranz tentokrát ke skórovaní vyzval Stanciua, jeho oblouček však zastavil Grigar. V 74. se Schranz po standardní situaci objevil v tutovce, jenže pár metrů před bránou trestuhodně hlavičkoval nad břevno.

Teplice si poslední velkou příležitost na vydolování remízy vypracovaly v 79. minutě. Mareš při brejku posunul balón na Kodada, tomu ovšem střelu na poslední chvíli zablokoval Stanciu. Za další dvě minuty tak Slavii definitivně uklidnil Schranz, který využil přihrávky od střídajícího Olayinky a lobem překonal Grigara potřetí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Sparta Praha22008:26
2.Slavia Praha22004:16
3.Viktoria Plzeň22004:26
4.1. FC Slovácko22002:06
5.Baník Ostrava21015:23
6.FK Mladá Boleslav21014:23
7.Sigma Olomouc21015:53
8.Dynamo České Budějovice21011:13
9.FK Jablonec21011:33
10.MFK Karviná20203:32
11.FC Hradec Králové20202:22
12.FK Pardubice20114:51
13.Bohemians Praha 190520112:31
14.FK Teplice20021:40
15.Fastav Zlín20021:60
16.Slovan Liberec20020:60

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (315)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele