Návrh SPD zpřísňující vyplácení dávek v hmotné nouzi poslanci ještě proberou

01.08.2021 6:30

K dalšímu schvalování předlohy o růstu odměn pěstounů a státních příspěvků na dítě pro Klokánky a podobné azylové domy se poslanci sejdou na mimořádné schůzi příští týden v pátek. Pokračovat by podle návrhu programu mělo také schvalování sporné novely SPD, jež zpřísňuje podmínky vyplácení dávek v hmotné nouzi.

Návrh SPD zpřísňující vyplácení dávek v hmotné nouzi poslanci ještě proberou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Schůzi svolal předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Pravidla pro lobbování, jejichž schvalování poslanci nedokončili, na programu schůze naplánované na 6. srpna nejsou.

Závěrečné kolo jednání o obou návrzích ze sociální oblasti zákonodárci nestihli projednat na mimořádné schůzi tento týden ve středu. U pěstounských odměn se vedla debata zejména o snaze některých poslanců zrušit takzvané kojenecké ústavy.

Poslanci ve vládní novele navrhli například několik variant růstu odměn dlouhodobých i náhradních krátkodobých pěstounů, navázání těchto odměn na minimální mzdu i automatický valorizační mechanismus odměn. K úpravám patří také zavedení nové dávky, a to příspěvku při pěstounské péči.

Předlohu hnutí SPD kritizují zejména Piráti a lidovci. Odpůrci tvrdí, že změny mohou poškodit desetitisíce chudších lidí včetně seniorů, zdravotně postižených nebo lidí s duševním onemocněním.

Na programu mimořádné schůze je rovněž druhé čtení poslanecké novely, která by měla podle tvůrců zpřehlednit a zjednodušit systém sociálních služeb. Sněmovní sociální výbor se už dříve postavil proti navrhovanému pravidelnému růstu úhrad klientů za poskytování sociálních služeb. Předkladatelé ustoupili také od zamýšleného skokového zvýšení horní hranice sazeb těchto úhrad o pětinu. Růst nově navrhli jen pro denní limit za stravovací služby v pobytových zařízeních sociálních služeb a pro cenu oběda v pečovatelské službě.

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti) soudí, že kromě příštího pátku se Sněmovna v době parlamentních prázdnin už mimořádně nesejde. „Je předběžná dohoda na klidu zbraní, který by měl vydržet až do září,“ řekl ČTK.

Na poslední řádné schůzi před sněmovními volbami, která se uskuteční ve druhé polovině září, budou poslanci projednávat podle dohody členů vedení dolní komory zejména zákony vrácené ze Senátu. Ve třetím čtení by se poslanci měli zabývat předlohami, na kterých je shoda a u nichž je velká naděje, že je Senát schválí beze změn. Vládou navrhovaná pravidla pro lobbování mezi takové předlohy nepatří vzhledem k jejich kritice z řad ODS a TOP 09, které tvoří nejsilnější frakci v Senátu. „Nebudeme otevírat nová druhá a první čtení,“ dodal Pikal.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …