Nedošlo k žádnému pochybení, říká ČOV o letu do Tokia. Koronavirus na palubě nechá prošetřit ministr

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 1. 8. 2021

Vyšetřování průběhu charterového letu na olympijské hry, po němž měli někteří členové výpravy pozitivní testy na koronavirus, neodhalilo podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala žádné systémové pochybení. Případ chce prošetřit také ministerstvo zdravotnictví. "Hlavní hygienička má zadáno, aby se vše prošetřilo, to prostě není v pořádku. Musí se prošetřit, kdo byl tím pacientem nula, jenž byl zdrojem nákazy," řekl Adam Vojtěch pro ŽivotvČesku.cz.

Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala k žádnému systémovému pochybení při letů olympioniků do Tokia nedošlo, někteří členové výpravy si jen po celou dobu letu nezakrývali dýchací cesty respirátory.

"Prostudovali jsme všechny dostupné dokumenty a mluvili jsme s velkou částí pasažérů, abychom si udělali komplexní obrázek o situaci. Nedošlo sice k žádnému systémovému pochybení ani zásadnímu personálnímu selhání, ale porušení některých pravidel mohlo přispět ke sportovním tragédiím, takže z toho musíme vyvodit důsledky. Posoudí je výkonný výbor ČOV při zářijovém zasedání," uvedl Kejval, který vyšetřoval okolnosti letu společně s místopředsedou Filipem Šumanem.

Potvrdily se informace, že se na palubě olympijského speciálu důsledně nedodržovalo zakrytí dýchacích cest. "Přestože jde hlavně o osobní zodpovědnost každého jednotlivce, klíčové pro nás je připravit pravidla a opatření směrem k zimním olympijským hrám v Pekingu, které s velkou pravděpodobností budou probíhat v podobném režimu jako nyní hry v Tokiu, aby se situace nemohla opakovat," řekl Šuman.

Opatření nastavená Mezinárodním olympijským výborem a organizátory her podle něj byla dodržena.

S takovým postupem nebude souhlasit ministerstvo zdravotnictví. Adam Vojtěch již dříve, uvedl, že na olympioniky přispěl i stát a hlavní hygienička má za úkol zjistit, kdo nákazu rozšířil.

"Hlavní hygienička má zadáno, aby se vše prošetřilo, to prostě není v pořádku. Musí se prošetřit, kdo byl tím pacientem nula, jenž byl zdrojem nákazy, zda je to ten lékař (onemocnění covid-19 se nejdříve projevilo u lékaře Vlastimila Voráčka, pozn. red.), nebo někdo jiný. Také je třeba udělat šetření, proč se ve vnitřním prostoru nenosili respirátory, když se ví, že pro šíření nákazy je letadlový prostor zvlášť rizikový. Český olympijský výbor to podcenil, z mého pohledu je to selhání," uvedl pro ŽivotvČesku.cz Adam Vojtěch.

ČOV má v plánu na základě nynějších zkušeností rozšířit povinné očkování i na členy doprovodu. Ortoped Voráček, dlouholetý člen fedcupového týmu tenistek, vakcínu proti covidu-19 nedostal.

Speciálem cestovalo 42 lidí včetně 14 sportovců. Kvůli covidu-19 přišli o start na hrách plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou, cyklista Michal Schlegel a stolní tenista Pavel Širuček. Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner mohli hrát až od druhého utkání a vinou úvodní kontumace vypadli ve skupině. Dalším sportovcům se coby blízkým kontaktům účast na hrách zkomplikovala.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.