D35 z Časů do Ostrova má zpoždění, řidiče omezí budování nové okružní křižovatky na I/35

Stavba D35 v úseku Časy - Ostrov. Foto: ŘSDStavba D35 v úseku Časy - Ostrov. Foto: ŘSD

Nová okružní křižovatka se staví kvůli očekávanému nárůstu dopravy po dokončení úseku D35 z Opatovic nad Labem do Časů a následně Ostrova.

Na silnici I/35 začíná od zítřka nové omezení související se stavbou dálnice D35. U Zámrsku startuje výstavba nové okružní křižovatky za 59 milionů, která spojí silnici I/35 a silnici I/17 do Chrudimi a do dokončení celé dálnice bude po této křižovatce proudit provoz z úseku Časy – Ostrov.

Výstavba je nezbytná z důvodu zachování bezpečnosti a plynulosti silničního provozu v souvislosti s výstavbou dálnice D35,“ řekl Richard Hora z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Mapa omezení na silnici I/35. Foto: ŘSD

Mapa omezení na silnici I/35. Foto: ŘSD

Pro účely objížďky bude zbudována provizorní přeložka silnice I/17. Stavba je rozdělena na tři etapy, kruhový objezd se bude budovat po polovinách. Během výstavby se počítá s přibližně deseti dny, kdy bude provoz přes stavbu řízen kyvadlově praporčíky. Hotovo má být do 18. října. „Upozorňujeme, že pro zamezení objíždění stavby po silnicích nižších tříd zejména nákladními automobily budou na okolních komunikacích umístěny značky pro zákaz vjezdu nákladních vozidel,“ dodal Hora.

Z Opatovic po D35 do konce roku

Plný provoz s auty z dálnice nastane na křižovatce zřejmě ale až na přelomu roku 2022 a 2023. Úsek D35 Časy – Ostrov měl být hotový na počátku příštího roku, nakonec ale bude až o rok později. O zpoždění informovala jako první pardubická příloha MF DNES.

Zpoždění termínu vzniklo kvůli řešení unikátní technologie použité při výstavbě nadjezdu přes železniční stanici Uhersko a silnici III/32263. Dále nelze opomenout, že je stavba prováděna v období epidemie Covidu-19. Děláme vše pro to, aby byl nadjezd v uvedeném termínu zprovozněn,“ řekl deníku Hora. Most přes koridor se staví na každé straně koridoru z jedné strany. „V určité technologické fázi dojde k pootočení a vzájemnému propojení obou částí,“ uvedl.

Řidiči se letos ale po jednom novém úseku D35 projedou: hotová bude do konce roku část z Opatovic nad Labem do Časů. Tranzitní doprava tak už nebude muset přes Hradec Králové.

Úsek D35 Časy - Ostrov

Úsek D35 Časy – Ostrov

Tagy D35 D35 Časy - Ostrov I/17 I/35 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
5 komentářů