ČÍM SI ZKRÁTÍME ČEKÁNÍ NA FRANCOUZSKOU DEPEŠI OD WESE ANDERSONA?

 

Snímky amerického režiséra Wese Andersona buď milujete nebo nenávidíte. Jisté je, že je rozpoznáte už během prvních minut. A ani jeho nejnovější počin není výjimkou. Naopak. Francouzská depeše má být vyloženě esencí andersonovského stylu, který je pro někoho až příliš líbivý a prvoplánový. Premiéra snímku se kvůli pandemii musela o rok odložit a s tím narostlo i divácké očekávání. Ukončila jej až premiéra na festivalu v Cannes v polovině července.

Jedna z fotografií z červeného koberce s režisérem Andersenem a herci Timothée Chalametem, Tildou Swinton a Billem Murraym krátce na to strhla lavinu meme na internetu, a to díky komicky nesourodým outfitům zmíněných hvězd Francouzské depeše. Zatímco Chalamet je nováčkem v této partě, ostatní herci s Andersonem spolupracovali už v minulosti a například Bill Murray je takovou jeho stálou rekvizitou. Francouzská depeše je pro něj devátým společným filmem. Režisér opakovaně a s oblibou sahá po osvědčených hercích jako Adrien Brody, Owen Wilson, Willem Dafoe, Angelica Houston a další.

 

 

Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun – jak zní kompletní český název – se odehrává v polovině 20. století ve fiktivním francouzském městečku Ennui-sur-Blasé. Příběh je inspirován redakcí magazínu The New Yorker a šéfredaktor v podání Billa Murrayho dává dohromady reportáže pro poslední vydání. Ve větších i menších rolích propletených příběhů, které spojuje právě redakce, se objeví již zmíněné hvězdy Timothée Chalamet a Tilda Swinton, a dále Adrien Brody, Frances McDormand, Benicio del Toro, Jeffrey Wright, Owen Wilson nebo Mathieu Amalric.

Obsazení se lety proměňuje, ale hlavním poznávacím znamením Andersonových filmů zůstává milý humor doprovázený neurčitou melancholií, někdy až překombinovaný příběh, velkolepost a především svérázná komplexní estetika: pastelové barvy, dokonalá symetrie, statické záběry a lehký retro vibe. Instagramový profil Accidentally Wes Anderson vznikl díky fanouškům tohoto amerického režiséra a sdílí místa, která vypadají, jakoby vypadla z nějakého Andersonova snímku. Aktuálně má přes milion a půl followerů a fotografie vyšly i knižně. Z České republiky se do výběru dostal například růžový Hotel Opera v centru Prahy. Narazíme i na místa, která by se dala bez nadsázky označit za Intentionally Wes Anderson – pokud se chystáte do Milána, zajděte do uměleckého centra Fondazione Prada, konkrétně do kavárny s názvem Bar Luce. Autorem jeho pastelového interiéru s dětskými hracími automaty není nikdo jiný než sám režisér.

Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun dorazí na plátna českých kin v polovině listopadu. Pokud se těšíte stejně jako my, tak si pusťte Andersonovy starší snímky. Vybrali jsme pro vás tři, které vás dostanou na tu správnou #intentionallywesanderson vlnu:

 

 

TAKOVÁ ZVLÁŠTNÍ RODINKA

Za více jak dvacetiletou dráhu si Wes Anderson vybudoval charakteristický vizuální styl, kterým na sebe poprvé upozornil ve filmu Taková zvláštní rodinka. Úspěšný právník Gene Hackman vychovává se svou ženou Angelicou Houston tři geniální a předčasně vyspělé děti, ze kterých vyroste úspěšný tenista Owen Wilsona, oceňovaná scenáristka Gwyneth Paltrow a realitní magnát Ben Stiller. Ještě v dětství je ale hlava rodiny nečekaně opustila, což jak se později ukáže, poznamenalo všechny potomky víc, než by si kdo myslel. Po dvaceti letech se otec vrací s cílem vše napravit, ale akorát tím spustí řetězovou reakci, kdy roky skrývané problémy začnou vyplouvat na povrch.

 

 

ŽIVOT POD VODOU

V roce 2004 dal Wes Anderson dohromady posádku v čele s – jak jinak – Billem Murraym a spolu s Angelicou Houston, Owenem Wilsonem, Willemem Dafoem a dalšími ho poslal na honbu za mytickým jaguářím žralokem. Stárnoucí oceánograf se musí cestou vyrovnat s piráty, únosem, vlastním egem i setkáním s nemanželským synem. Režisér věnoval celý film slavnému francouzskému oceánografovi Cousteauovi, kterého filmu částečně paroduje a částečně mu vzdává hold. Například červenými čepičkami, který doplňují světlemodré námořnické uniformy celé posádky.

 

 

GRANDHOTEL BUDAPEŠŤ

Poslední film je z roku 2014, nechybí v něm sestava Bill Murray, Adrien Brody a Tilda Swinton a malou roličku si v ní střihne i Jude Law. Luxusní Grandhotel Budapešť vděčí za svůj věhlas šéfu personálu Gustavu H. s tváří Ralpha Fiennese. Ve fiktivní zemi Zubrowka se vše tváří idylicky, nicméně smrt stálé klientky, postarší dámy v podání Tildy Swinton, spustí sérii komplikací i dramatických scén a honiček na všech možných dopravních prostředcích včetně saní. Film je na Andersona až nebývale akční a zároveň vypráví melancholický příběh zasazený mezi světové války.

Pohádka o tom, jak měla být Elle Woodsová bisexuální

elle.cz