Moto GP : Cal Crutchlow pojede za Petronas Yamaha v Rakousku a Velké Británii.

Brit Cal Crutchlow pojede za Petronas Yamaha v Rakousku a Velké Británii

Tým Petronas Yamaha SRT oficiálně potvrdil, že místo Franca Morbidelliho, který se zotavuje po operaci levého kolene, nastoupí do následujících třech závodů MotoGP testovací  jezdec Yamahy a trojnásobný vítěz závodu MotoGP Cal Crutchlow.

Britský pilot tak pojede v královské kubatuře závody v rámci Velké ceny Štýrska, Rakouska a Velké Británie.

Crutchlow se od svého debutu v roce 2011 pravidelně objevoval na startovním roštu MotoGP, kde získal tři vítězství a 19 podií a sedlal motocykly značek Yamaha, Ducati a Honda, na konci sezony 2020 ukončil aktivní kariéru. Po odchodu do důchodu se stal evropským testovacím jezdcem Yamahy, kde nahradil odcházejícího Jorge Lorenza.

Nyní tedy dostal šanci znovu závodit místo Franca Morbidelliho. Obě Grand Prix v Rakousku se uskuteční na Red Bull Ringu, domácímu publiku se představí na okruhu Silverstone.

 

 

Razlan Razali, PETRONAS Yamaha Sepang Racing Team šéf: „Po prozkoumání všech možností bylo kolektivním rozhodnutím mezi Yamahou a námi požádat Cala Ctrutchlowa, aby nahradil Franca,            zatímco se zotavuje z operace. Cal je důvěryhodný a zkušený jezdec, který je v současné době testovacím jezdcem Yamahy. Cal bude moci na M1 nasbírat důležité kilometry a pomoci tak továrně s vývojem motocyklu. Pro Cala nemáme stanoveny žádné skutečné cíle, co se výsledků týče. 

Uděláme vše, abychom ho podpořili a aby se v týmu cítil dobře, jsem si jist, že tuto výzvu zvládne.“

 

Cal Crutchlow, PETRONAS Yamaha Sepang Racing Team: „Je skvělé, že letos opět jezdím s Yamahou jako oficiální testovací jezdec a můžu zaskočit, když je potřeba. Těším se, že pojedu za PETRONAS Yamaha SRT ve třech Grand Prix. Očividně to není za nejlepších okolností a přeji Francovi rychlé uzdravení. Doufám, že se po operaci kolene vrátí silný, protože poslední dva roky jezdil fantasticky.

Myslím, že je těžké stanovit cíle pro tyto tři závody, spíše to bude o porozumění motocyklu, protože letos mám omezený počet dnů v sedle. Těším se na setkání s týmem v Rakousku, některé tváře pro mě nejsou neznámé, protože Wilco Zeelenberg byl v roce 2009 mým týmovým manažerem v Supersportech a před několika lety jsem závodil proti Johanu Stigefeltovi, takže pro mě bude radost být zpátky s nimi.“

 

 

 

 

Text: David Vychopeň, Motor MAX    

Titulní foto: Yamaha MotoGP

Ilustrační foto: David Vychopeň (MotoGP Brno 2019)