Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vítěz poděkoval Alonsovi

Vítěz poděkoval Alonsovi

Alpine přeskočil dva soupeře najednou.

Předloni seděl na lavičce náhradníků Mercedesu. Loni se vrátil za volant a včera vyhrál Velkou cenu Maďarska. Příběh mladého Francouze však nepokračuje s Mercedesem, ale s týmem Alpine, továrním týmem Renaultu, kterému děkuje za důvěru.

"Je to tak krásný pocit! Naše první vítězství odkdy se Renault Group vrátila do F1," řekl 24letý závodník po svém prvním vítězství a pouze druhem pódiovém umístění. "Tento rok byly i těžší chvíle, ale překonali jsme je, protože jsme drželi spolu. V Silverstone se nám vrátila rychlost a teď jsme dosáhli úplně fantastického vítězství. Sebastian byl ohromně rychlý, tlačil na mě, ale udrželi jsme ho za sebou. Skvělý týmový výsledek."

Oconův výkon však nebyl bezchybný a po závodě byl shledán vinným z porušení vyhlášky ředitele závodů F1, která jezdcům ukládá povinnost nechat vozy po skončení závodu zaparkované na konkrétních místech. Mladík však byl v takové euforii, že v oslavném kole minul nájezd do boxů a pak mu nezbylo než nechat vůz při výjezdu. Maršálové závodu to naštěstí neuznali za porušení pravidel parc fermé a Ocon dostal pouze napomenutí.

Nemalý podíl na vítězství nejspíš měl týmový kolega Fernando Alonso, který dlouho bránil svou pozici před Lewisem Hamiltonem. Přestože nakonec soupeři v lepším voze a na novějších a měkčích pneumatikách podlehl, Hamiltonovi zvýšil čas pouze k rychlému předjetí Carlose Sainze, ačkoli Oconův náskok stahoval o celé sekundy na kolo.

"Gratuluji Fernandovi. Vyhráli jsme i díky němu. Měl pár fantastických soubojů. Měli jsme skvělý den," řekl Ocon ještě předtím, než měl příležitost vidět záznam krásného souboje.

První vítězství značky Alpine ve F1 a první vítězství týmu z Enstone od VC Austrálie 2013. Foto: Alpine

"Nevěděl jsem, jestli tímto Estebanovi pomůžeme vyhrát závod, ale bylo to deset kol před cílem, takže jsem bojoval o pozici. Nakonec nebylo možné udržet ho za mnou. Lewis měl v posledních kolech neuvěřitelnou rychlost," řekl Alonso. "Popravdě řečeno, myslím že v posledních dvou zatáčkách dělal malou chybu, proto mu to trvalo tak dlouho navzdory rychlostní výhodě. Když našel správný způsob, rychle si poradil i s Carlosem."

Mamutím bodovým ziskem, na tým středu pole, Alpine přeskočil Aston Martin i AlphaTauri a v Poháru konstruktérů nyní drží páté místo.

Zdroj: RaceFans, f1i, úvodní foto: Alpine