Byl postaven kvůli soše, která nevznikla. A měl být zbourán kvůli olympiádě, která nebyla. Ateliér Jana Laudy na Libeňském ostrově

2. srpen 2021

Je snadné ho minout bez povšimnutí, ale byla by to škoda. Funkcionalistický ateliér sochaře Jana Laudy z roku 1930 najdeme v okrajové zástavbě Libeňského mostu v Praze na hranici zahrádkářské kolonie, hned vedle cyklostezky. Už řadu let tu sídlí oceňované designérské studio Olgoj Chorchoj a o víkendu 7. a 8. srpna se ateliér díky festivalu otevřených budov Open House Praha otevře návštěvníkům.

Nenápadná přízemní stavba architekta Otakara Novotného vznikla v roce 1930. „Tento dům byl postavený jako nouzová nebo dočasná stavba bez velkých technologií a drahých a složitých materiálů. Tehdy se ateliéry stavěly kvůli jedné soše, což je právě tento případ. Nechala ho postavit organizace krásně nazvaná Společnost ku zřízení pomníku J. A. Komenského v Amsterdamě. Ale nikdy se nepostavil,“ popisuje designér a spoluzakladatel designérského studia Olgoj Chorchoj Jan Němeček.

Sochařský ateliér Jana Laudy, aktuální sídlo studia Olgoj Chorchoj

Koncem 70. let měl být ateliér zbourán, aby ustoupil plánované olympijské vesnici. Ani k tomu ale nakonec nedošlo. A dnes v něm nenajdete sochaře, ale designéry a architekty. „Ten velký prostor je hrozně inspirativní. Myšlenky tu mají volnost, mohou létat až ke stropu, a to samozřejmě na člověka působí,“ říká Jan Němeček.

Jak se majitelem ateliéru stal jeho otec, sochař Zdeněk Němeček, jehož plastiky se sportovní tematikou dodnes najdeme v zahradě a okolí ateliéru? A jaké části ateliéru se říká Afrika? Poslechněte si celou reportáž Mozaiky.

Sedmý ročník festivalu Open House Praha se uskuteční v náhradním termínu od 2. do 8. srpna 2021. O víkendu bude zpřístupněno zdarma 80 budov a prostorů a festivalový týden nabídne řadu doprovodných programů. Více informací naleznete na webu www.openhousepraha.cz.

Spustit audio

Související