Ochutnáváme Vinařství Vladimír Tetur: Příjemná bílá vína a vymazlený kabernet

Stává se tradicí, že uprostřed léta je vinařství Vladimíra Tetura na týden v rámci vinařských služeb otevřeno pro návštěvníky a nabízí k ochutnání téměř celý sortiment vín. Letos poprvé se formát trochu změnil, když se ochutnávkové místo přesunulo do nové budovy penzionu, kam jsme se vydali prozkoumat novinky vinařství.

Nový penzion vinařství je určený nejen k ubytování, ale také k degustacím a prodeji vín.

To má za sebou několik velmi úspěšných let včetně titulu Vinařství roku 2019 v kategorii velkých vinařství. Od ročníku 2010 také jeho víno ještě ani jednou nechybělo ve valtickém Salonu vín. Jinak ale není sběratelem medailí, protože vinařských soutěží se účastní spíše výjimečně a své stálé kvality měří především velkou známostí a úspěchem u zákazníků. Ostatně těžko byste asi hledali vínomilce, kteří by jeho vína nikdy neochutnali.

Hrozny pro jejich výrobu jsou jak vlastní, tak i kupované, v drtivé většině z velkobílovických katastrů. Velká vinařská hala na okraji Velkých Bílovic ukrývá nejmodernější technologie pro výrobu vína, mezi nádobami převažují nerezové tanky, ale najdete tu i hezkou řádku dřevěných sudů rozličných velikostí. V sortimentu tak můžete narazit na hypermoderní vína vyrobená s pomocí kryomacerace, ale také naopak prastarou kachetinskou metodou s dlouhým ležením na slupkách v dřevěném sudu. Tím je možné uspokojit velmi široký okruh zákazníků.

Ostatně sám Vladimír Tetur tvrdí, že „být velkým vinařstvím neznamená být obyčejný, konvenční nebo mainstreamový, jak se někdy nehezky říká. Naopak! Je víc času na výrobu vína ne jedním stylem, ale více způsoby". A i takto velké vinařství může mít právem přívlastek rodinné. Hlavní roli má samozřejmě Vladimír Tetur, velkou část prací ve sklepě obstarává jeho zeť Roman Švásta a v zázemí vše velmi pečlivě administruje paní Jana Teturová.

Jak jsme zmínili v úvodu, vinařství také zprovoznilo vlastní penzion. Ten se nachází hned u hlavní silnice z Velkých Bílovic do Čejkovic a nabízí s v něm nejen ubytování, ale také firemní vinotéka. Pro vínomilce je nejdůležitější, že její součástí jsou dva automaty By the glass, ze kterých mohou v průběhu sezony ochutnat přes třicet druhů vín ze sortimentu vinařství. Dokonce jsme v jednom z nich viděli i slavné Chardonnay Tomala, nejdražší položku v ceníku. Do těchto prostor se letos také přesunula prezentace vín v rámci letní akce „Za vinařem do Velkých Bílovic".

Bílá klasika i do archivu

Klasická suchá přívlastková vína nejen mívají skvělý poměr mezi kvalitou a cenou, ale někdy mezi nimi lze najít opravdové skvosty. V drtivé většině případů, když to ročník dovolí, jsou navíc lepší po nějaké době ležení než za čerstva po lahvování. Plně to prokazuje například příjemně nazrálý Ryzlink vlašský ročníku 2017, který to ještě zdaleka nemá za sebou. Zatím ještě mladý a příjemně kořenitý je jeho nástupce z ročníku 2019, ten bychom si klidně ještě na pár měsíců schovali do archivu na později.

Parádní disciplínou Vladimíra Tetura jsou veltlíny. Ročník 2018 ale archivaci nepřál, a tak jsme příliš dlouho za staršími veltlíny nesmutnili a byli jsme zvědaví na nová vína. Velmi čerstvě v prodeji je pozdněsběrový klasický veltlín, který je opět velmi mladý, tentokrát s trochu méně výraznou kyselinkou. V tuto chvíli je ale highlightem Veltlínské zelené z edice Starý vinohrad ze čtyřicetiletého vinohradu. Loni nás při své premiéře příliš nepřesvědčil, ale čas mu hodně svědčí. Pocitově už od mládí hodně „hotové" víno se sice posunuje k lahvové zralosti, ale zatím jen tím příjemným směrem. Výrazná mineralita ve vůni i chuti je příjemně obalená kořenitými tóny pepře i nasládlými kompotovanými jablíčky.

Interiéru vévodí dva automaty By the glass, ze kterých můžete ochutnat široké spektrum vín

Rýňák novou stěžejní odrůdou vinařství?

Jestliže jsme v úvodu zmiňovali nepřerušenou šňůru účastí v Salonu vín, je nutné dodat, že to bylo mimo jiné zásluhou pěti různých ročníků Ryzlinků rýnských. Ve vinařství se tak stává nejúspěšnější odrůdou. Ročník 2019 zatím na svůj úspěch čeká, letos se probil jen ke stříbrné medaili. To ročníky 20182017 už svou kondici značně ztrácejí. Horkou novinkou je ročník 2020, který má sice z posledních ročníků zdaleka nejvyšší obsah cukru, ale zároveň také nejcitelnější kyselinku. Mohl by tak některé své starší předchůdce značně přežít. Už za mlada je nesmírně atraktivní se sladkou aromatikou peckovin a velmi slušnou délkou. Protože máme u pana Tetura rádi zejména nazrálejší podobu rýňáků, rádi si ještě pár měsíců počkáme, co z něj „vyleze", nakročeno má ale velmi slušně.

Příjemné voňavky

Aromatické odrůdy se vinařství vždy dařily, ostatně právě letos má v Salonu vín Muškát. Nový ročník Tramínu je nechtěně suchý, a možná mu tak ubude určitá klientela, ale je tradičně skvěle odrůdový s výraznými ovocnými akcenty s jemně šťavnatou kyselinkou a dobře zakomponovaným šarmantním alkoholem.

To Pálava už je naopak na rozdíl od předchozího ročníku polosladká a udělá radost především vínomilcům, kteří mají rádi muškátově laděnou polohu této odrůdy. Je velmi atraktivní a sladkost z ní díky živé kyselince nijak výrazně neční. Překvapivě pocitově mnohem sladčeji vyznívá o rok starší Hibernal, i když má cukru papírově méně. Kromě sladkosti překvapí hlavně svou perzistencí, která byla určitě jedním z důvodů, proč mu loni porota Národní soutěže vín udělila velkou zlatou medaili za velkopavlovickou podoblast.

Skvělý počin vinařství - Cabernet Sauvignon dlouho zrající na dřevěných sudech.

Vážná Slípka, Cabernet zlatým hřebem

Pokud hledáte v sortimentech vinařů hlavně vážnější přemýšlivá vína, u Vladimíra Tetura můžete sáhnout po Velké bílé slípce. Už zavedené cuvée Rulandského šedého a Chardonnay je zvýrazněné dlouhodobým pobytem v dřevěném sudu. Vůně postupně vrstevnatí do tropického ovoce včetně kokosu, medu a minerální slanosti, sud přidává kořenitost a dřevo. Chuť je překvapivě šťavnatá a možná o něco útlejší, než slibuje vůně, ale ponouká k dalšímu zkoumání.

Úplně na závěr degustace jsme si správně nechali Cabernet Sauvignon Oak. Víno zrálo 36 měsíců na nových malých francouzských sudech, které mu propůjčili neuvěřitelnou hutnost a strukturu, a přitom nepotlačily primární ovocnost. Neuvěřitelně dlouhé a komplexní víno snese srovnání s nejlepšími víny této odrůdy v rámci celé republiky a je zřejmě nejlepším červeným vínem vinařství od dob legendárního cuvée BB.

Automat nebo celé lahve

Pokud budete mít cestu do Velkých Bílovic, určitě se stavte do nové vinotéky nějaké to víno ochutnat. My jsme zkusili i porovnat některé vína z automatu a z lahve, ze kterých nám vycházel projev běžně servírovaných lahví výraznější a příjemnější, ale základní představu určitě poskytne i degustace z automatu. Vína si pak doma už z lahve určitě vychutnáte. Ale nemusíte smutnit, jestli se v Bílovicích nevyskytnete, poněvadž pro nákup celých lahví s dopravou až k vám můžete využít e-shop vinařství.

Komentáře (9 komentářů)

  • kik
    kik
    16. 8. 2021 12:55
  • -Vicky-
    -Vicky-
    3. 8. 2021 12:28
  • Thaliano
    Thaliano
    3. 8. 2021 12:05
  • -Vicky-
    -Vicky-
    3. 8. 2021 12:02
  • Thaliano
    Thaliano
    2. 8. 2021 16:14
  • -Vicky-
    -Vicky-
    2. 8. 2021 16:09
  • -Vicky-
    -Vicky-
    2. 8. 2021 16:08
  • Tycka
    Tycka
    2. 8. 2021 9:19
  • Altroj
    Altroj
    2. 8. 2021 8:38

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 79359

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře