Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettel byl diskvalifikován z VC Maďarska

Vettel byl diskvalifikován z VC Maďarska

Aston Martin se možná odvolá.

Sebastian Vettel byl v cíli Velké ceny Maďarska zklamaný, že obsadil až druhé místo. Při restartu se z boxové uličky dostal na trať na čtvrtém místě. Lewis Hamilton a George Russell opustili své pozice bez boje a čtyřnásobný mistr světa měl téměř celý závod na to, aby svou rychlost přetavil v předjetí Estebana Ocona, což se mu však na klikatém Hungaroringu nepodařilo.

"Jsem tak trochu zklamaný, protože si myslím, že po většinu závodu jsem byl rychlejší než on," přiznal Vettel v cíli. "Jenže Esteban neudělal ani jen malou chybičku, takže jsem se vlastně nikdy ani pořádně nepřiblížil. Tlačil jsem na něj, ale tady se předjíždí opravdu velmi těžko a on si celou dobu držel dobrou pozici, bez chyby a vítězství si zaslouží. Z pohledu týmu je to skvělý výsledek, ačkoli každý chce vyhrát, ne být druhý."

Krátce po ceremonii a oslavě na stupních vítězů se však nad Vettelovým bodovým ziskem začala stahovat mračna. Technický delegát Jo Bauer totiž FIA oznámil, že byl z Vettelova vozu schopen odebrat pouze 300 mililitrů paliva. Technická pravidla jasně říkají, že ve voze musí vždy být za tímto účelem alespoň 1.0 litru. A vypadalo to, že tým Aston Martin musel mít alespoň podezření, že něco není v pořádku, jelikož Vettelovi nedovolil ani dokončit oslavné kolo a zelený vůz pod pódiem chyběl. Vettel byl přitom již za šachovnicovou vlajkou inženýrem upozorněn ať šetří palivo.

Ještě v neděli večer komisaři velké ceny Vettela diskvalifikovali. Osm jezdců za Vettelem se díky tomu posunulo na lépe bodované pozice a na poslední bodovanou se dostal Kimi Räikkönen. Na původně Vettelově druhém místě je ve výsledkové listině Lewis Hamilton, jeho rival v boji o titul, Max Verstappen, je na deváté příčce. Na pódiové třetí místo se přesunul Carlos Sainz. Ztráta 18 bodů je tvrdá rána pro tým Aston Martin, který bez nich v Poháru konstruktérů ztrácí kontakt s Alpine a AlphaTauri.

Tým britské automobilky si však rezervoval právo odvolat se, takže výsledky stále nejsou oficiální. Šéf týmu argumentuje tím, že podle výpočtů mělo být ve voze 1.74 litru paliva. Spotřebu přitom kontroluje senzor, který dodává přímo FIA. Úkolem techniků Aston Martinu je teď zjistit, zda někde ve voze skutečně zůstalo ještě přibližně 1.4 litru paliva, připadne kam, jak a proč se ztratilo. Pak se tým rozhodne, zda se skutečně odvolá.

Vettel na pokyn svého inženýra nechal vůz na trati. Foto: Aston Martin

Ve srovnání s tím je maličkostí, že Vettel byl spolu s třemi dalšími jezdci pokárán za to, že si maďarskou hymnu vyslechl v tričku. Jednalo se o duhové tričko, které si oblékl v rámci upozornění na maďarské anti-LGBTQ+ zákony. Omluvil se, že na tričko zapomněl, neboť jeho pozornost před startem zaujala změna počasí. Stejné pokárání dostali Carlos Sainz, Valtteri Bottas a Lance Stroll. Jezdci hrozí ztráta 10 míst na startu nejbližšího závodu pouze v případě, že během sezony nasbírá tři takové důtky.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Aston Martin