Hlavní obsah

Běloruská atletka Cimanouská je v bezpečí v Tokiu

– Tokio
Novinky, mso

Kryscina Cimanouská, běloruská sprinterka a kritička prezidenta Alexandra Lukašenka, kterou běloruský atletický svaz nutí k návratu z olympijských her domů, přečkala noc v hotelu na tokijském letišti Haneda. Na atletku podle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) dohlíží japonská policie.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Kryscina Cimanouská na startu sprintu na 100 metrů v Tokiu.

Článek

Cimanouská tvrdí, že byla na tokijské letiště dopravena proti své vlastní vůli. Tiskový mluvčí MOV Mark Adams v pondělí ráno uvedl, že atletku momentálně hlídají japonské úřady, do situace se zapojil také Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

„MOV a organizátoři her v Tokiu s ní budou dál mluvit, aby zjistili, jak chce dál postupovat. Je to smůla (že přišla o svůj start), ale musíme se vyhnout spekulacím. Nasloucháme jí, podporujeme ji a zajišťujeme, aby dostala, co chce. Bylo nám řečeno, že je spokojená,” řekl Adams novinářům.

Mluvčí také dodal, že MOV požádal Běloruský olympijský výbor o písemné vyjádření.

Česko dá běloruské sprinterce vízum. Může přiletět vládním speciálem, nabízí funkcionář

Domácí

Cimanouská byla na tokijské letiště Haneda převezena v neděli a měla odletět prvním letem do Minsku. Ten se nakonec vznesl do vzduchu bez ní. Cimanouská vyjádřila obavy o své bezpečí, pokud by se do Běloruska vrátila, a zvažuje azyl v Evropě.

Vízum už sprinterce nabídlo například Polsko, ale také Česká republika. „Po dohodě s premiérem a ministrem vnitra nabízíme vízum ke vstupu na území, aby se u nás mohla ucházet o mezinárodní ochranu. Naše ambasáda v Tokiu je připravena pomoci,“ napsal na Twitteru český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Cimanouská měla v pondělí na atletickém oválu závodit v běhu na 200 metrů, ze kterého ji tým odhlásil. Jako vysvětlení Bělorusové uvedli, že Cimanouská nebude startovat kvůli emočnímu a psychickému rozpoložení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám