Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Má Hamilton problém s dlouhým Covidem?

Má Hamilton problém s dlouhým Covidem?

Bylo na něm vidět extrémní vyčerpání.

Možná si mnozí z vás všimli, že Lewis Hamilton působil na stupních vítězů Velké ceny Maďarska mimořádně vyčerpaným dojmem. Stříkání šampaňským bylo pouze symbolické, přičemž vypadal, že ani pořádně nevnímá, co se kolem něho děje. Doplňování tekutin během hymny pro vítěze také není zvykem. Na nejvyšší stupeň mu před společným pózováním fotografům pomohl Esteban Ocon, a když se při odchodu pokusil opět uchopit svou láhev s nápojem, místo toho ji nemotorně shodil a pak raději nechal ležet.

Jelikož Hamilton zastávkou v boxech jedno kolo po restartu závodu spadl z prvního místa na poslední a většinu závodu jsme sledovali jeho snahu probojovat se zpět, včetně parádní bitvy s Fernandem Alonsem, viditelná únava by byla pochopitelná. Hlavně, když se jelo na klikatém Hungaroringu a rovinky Hamilton využíval k útokům. I tak by ale sedminásobný šampión neměl být tak extrémně vyčerpaný.

"Strašně se mi točila hlava a všechno jsem viděl rozmazaně," přiznává jezdec Mercedesu, jenž se po diskvalifikaci Sebastiana Vettela posunul na druhé místo výsledkové listiny. "Od začátku roku mám fyzické problémy. Kvůli tomu, co jsem měl na konci minulého roku. Od té doby netrénuji tak, jak jsem byl zvyklý. Bývám mnohem unavenější, je to těžší. Prostě trénuji, kolik mohu. Dnes k tomu možná přispěla dehydratace, takto špatně jsem se ještě po závodě necítil. Ani po Silverstone jsem nebyl v pořádku, ale necítil jsem se takto."

Připomeňme, že Hamilton kvůli onemocnění na Covid-19 vynechal předposlední závod minulé sezony. Posledního závodu se již zúčastnil, ačkoli se necítil stoprocentně v pořádku. K Hamiltonově pádu z prvního místa na poslední se vyjádřil šéf jeho týmu, který rozhodnutí zůstat na pneumatikách do přechodného počasí obhajuje.

"Podle mě to bylo stoprocentně správné rozhodnutí a stojím za ním," řekl Toto Wolff. "Někdo musí rozhodnout a říct, zda už je dostatečně sucho nebo ne. Nemyslel jsem si, že trať o tolik vyschne během jediného kola. Bylo potřeba rozhodnout a nevyšlo to. Ale rozhodnutí bylo správné. Kdyby zajel do boxů s ostatními, nejspíš by se musel zařadit za pět jiných vozů. Teď už samozřejmě všichni víme, že by to byla lepší volba."

Wolff dodal, že Hamilton měl vynikající závod a načasování dvou zastávek v boxech bylo také přesné a o vítězství je v podstatě připravil dobře bránící Fernando Alonso.

Hamilton působil na podiu hodně unaveně a zmateně. Foto: Mercedes

Pět jezdců muselo odstoupit kvůli havárii po startu a před restartem se čtrnáct rozhodlo ihned zajet pro slicky, díky čemuž jsme měli možnost vidět start závodu s jediným vozem na trati. Ředitel závodů F1, Michael Masi, po skončení velké ceny prozradil, že závod by byl odstartován běžnou procedurou rozsvěcování a zhasnutí červených světel, i kdyby se diváci na hlavní tribuně dívali na zcela prázdnou rovinku.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Mercedes