Banes Motor České Budějovice
02.08.2021, Petra Bicková

Motor stále sleduji, hlásí Jiří Patera. Na farmě se chce stát jedničkou

Jiří Patera trávil část loňské sezony v Českých Budějovicích, kde odehrál celkem 15 zápasů, z toho jednou vychytal čisté konto a bezpochyby v odchytaných duelech patřil k oporám Motoru. Jaké jsou jeho cíle do další sezony, a jak vidí následující ročník extraligy pro Motor? Dozvíte se v článku.

Jiří Patera se vrátil zpátky do Čech hned poté, co Golden Knights vypadli s Montrealem. „Jsem tady už od 1. července. Část přípravy jsem zahájil tady, další část už budu absolvovat v Americe, kam odlétám za dva týdny,“ říká dvaadvacetiletý brankářský talent. Cíl do další sezony má jasný, a to vybudovat si místo jedničky na farmě: „Od toho se pak chci odpíchnout v další sezoně, ale teď je nejdůležitější tenhle bod,“ věří Patera, že se prosadí v AHL v dresu Henderson Silver Knights.

Patera sice v půlce sezony Motor opustil a odletěl do zámoří, sledovat ale výsledky svých kamarádů nepřestal. „To je jasné, stále Motor sleduji, koukal jsem i na nové posily a věřím, že následující sezona dopadne lépe než ta minulá. Tu si takhle nikdo nepředstavoval. Věřím, že se Motor umístí do šestého místa,“ říká Patera.

Bývalá budějovická opora je stále v kontaktu se současnými hráči, v kádru získal mnoho přátel: „Asi nejvíc se bavím s Albertem Michnáčem, potom s Honzou Strmeněm, Ivanem Lytvynovem, Matoušem Hrubcem, nedávno jsem se viděl s Conorem. Bavím se s hodně kluky, samozřejmě už to není takové, jako když jsem byl tady, ale vždycky když tu jsem, tak se vidíme,“ říká Patera. Velmi dobré vztahy má také se Stanislavem Hrubcem, který trénuje gólmany a s Paterou hodně spolupracoval. „Se Standou jsem se ještě neviděl, ale doufám, že to do odjezdu stihnu,“ doplnil Patera.

Co si odnesl z Motoru do svého dalšího pokračování? „Pro mě to bylo velké zpestření, že jsem mohl být v klubu, který se ke mně vždycky choval hezky a využít tak odložený start ligy v Americe. Za všechny zápasy jsem byl hrozně rád,“ říká Patera, který si pochvaluje spolupráci s tehdejšími parťáky Janem Strmeněm a Markem Čiliakem.

Patera se v posledním zápase před svým odjezdem zranil. Utrpěl zranění kolena a do Ameriky tak letěl s berlemi. „Ve Vegas se o mě parádě postarali, pořád to koleno trochu cítím, ale to je prý normální. Lékaři říkali, že to budu cítit ještě tak osm až devět měsíců. Ale zatím koleno drží a žádné velké problémy nemám. Co přesně Patera s kolenem měl, vlastně neví: „Z angličtiny se to těžko překládá, prostě byl poškozený vnitřní vaz,“ upřesňuje Patera se smíchem.

Patera je v Americe spokojený, ale najdou se věci, které za velkou louží postrádá: „Když pominu rodinu, která by určitě byla na prvním místě a pak hned přátelé, tak je to určitě jídlo. Hlavně jídlo od babičky, která umí famózní kuřecí řízek s bramborovým salátem. Ale abych nekřivdil mamce, tak ta se taky dost zlepšila ve vaření,“ dodává mladý brankář s úsměvem.

14. srpna se Patera vrací do Ameriky, zda ho čeká karanténa, zatím neví. „Jsem očkovaný, takže doufám, že ne, ale zatím tohle jde mimo mě. Uvidíme, co mi řeknou,“ říká Patera.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....