18 let dělí první Alonsovo a Oconovo vítězství, Ocon si je vědom Alonsovy podpory

Piloti Alpinu nyní mají jednu významnou věc společnou – oba vyhráli svůj první závod ve formuli 1 v Maďarsku za tým z Enstone. Alonso na Hungaroringu vyhrál před osmnácti lety, Ocon nyní. Francouz navíc vyhrál první závod od roku 2015, ale tehdy ještě působil ve formuli 3.

Štítky: Alpine Esteban Ocon Fernando Alonso Zveřejněno 2. 08 2021 — Vašek Štěpánek

Esteban Ocon po startu z osmého místa vydělal několik pozic díky nehodě v první zatáčce, kde odpadlo hned několik rychlejších monopostů. V pátém kole se dostal do vedení, kdy vytěžil maximum i ze špatného strategického rozhodnutí Mercedesu a Lewise Hamiltona.

Brit po restartu zůstal na osychající trati s přechodnými pneumatikami, což se ukázalo jako chybné. Hamilton tak musel o kolo později do boxů také, čímž se propadl na konec pole. Pilot Mercedesu se však dostával zpět, zastavil jej až skvěle se bránící Fernando Alonso.

„Je to úžasný okamžik v mé kariéře, to je jisté. Nemám slov, nevím, jak to popsat. Jde o první vítězství pro Renault (Alpine), od doby, co se vrátili do F1. Chci poděkovat týmu, za jejich důvěru a trpělivost během těžkých chvil, které jsme v této sezoně měli.

Zvláštní poděkování pak patří i Fernandovi (Alonsovi). V závodě bojoval jako lev a rozhodně mi nemalým dílem pomohl k prvnímu vítězství v kariéře. Dokázal za sebou zdržet rychlý Mercedes, což nám dalo drahocenný čas v závěru závodu.

Před začátkem sezony mě hodně lidí před Fernandem varovalo, ale myslím si, že tvoříme skvělou dvojici. Doufejme, že jde o první vítězství z mnoha, že se spolu brzy budeme dělit o další stupně vítězů,“ uvedl po závodě Ocon.

Alonso je šťastný za Ocona

Fernando Alonso sehrál v dnešním úspěchu důležitou roli. Španěl je zároveň pyšný a šťastný za Ocona, kterému se povedlo vyhrát na té samé trati s tím samým týmem svůj první závod ve formuli 1 jako právě Alonsovi před osmnácti lety.

„Jsem opravdu šťastný. Esteban zažil víkend, na který nikdy nezapomene, první vítězství je vždy speciální. Mám radost také z týmu, za všechny lidi tady i v Enstone. Všichni vynaložili velké úsilí v tak konkurenčním prostředí, takže tento výsledek je velkou motivací.

Pro tým je to rozhodně šťastné místo, takže díky Budapešti, díky Maďarsko. V tomto směru zde máme kus historie. Vyhráli jsme zde poprvé v roce 2003 jako Renault a teď v roce 2021 jako Alpine.

V průběhu roku jsme pak měli někdy více smůly a někdy zase více štěstí, ale musíme to brát tak, jak to je. Dnes to byl rozhodně šťastný den a v těchto dnech musíme maximalizovat naše příležitosti,“ uzavřel Alonso.

Řecký ostrov bude laboratoří pro budoucí dekarbonizaci Evropy