David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  02.08.2021 15:43:45

Proč všichni mluví o akciích Amazonu?

Cena akcií Amazonu (NASDAQ:AMZN) se 30. července propadla o téměř 8 % poté, co tento gigant v oblasti elektronického obchodu a cloudu zveřejnil výsledky za druhé čtvrtletí. Růst jeho tržeb zaostal za očekáváním analytiků a pro třetí čtvrtletí poskytl nižší než očekávaný výhled tržeb.

Pokles Amazonu zatížil ostatní akcie e-commerce a cloudových služeb, protože je považován za zvěstovatele obou trhů. Mnoho analytiků z Wall Street také narychlo snížilo cílové ceny akcií s odkazem na náročná nadcházející srovnání na postpandemickém trhu. Podívejme se na hlavní konverzace, které se kolem Amazonu točí, zda mají navrch býci, nebo medvědi, a zda se stále jedná o hodnotnou investici.

 

Velký výpadek tržeb společnosti Amazon

 

Tržby společnosti Amazon se během čtvrtletí meziročně zvýšily o 27 % na 113,1 miliardy USD, ale průměrnou prognózu Wall Street nesplnily o téměř 2 miliardy USD. Očekává, že její tržby ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostou jen o 10-16 %, zatímco analytici očekávali 24% růst.

Amazon své zpomalení přičítá obtížnému srovnávání s pandemickým zrychlením online nákupů před rokem. Během konferenčního hovoru finanční ředitel Amazonu Brian Olsavsky poznamenal, že od loňského května růst tržeb "vyskočil na 35-45 % a na této úrovni se udržel až do prvního čtvrtletí letošního roku, kdy jsme dosáhli 41% růstu". Počínaje druhým čtvrtletím však Amazon "začal toto vysoké období tržeb z loňského roku kompenzovat a meziroční tempo růstu tržeb se zúžilo".

Olsavsky očekává, že zpomalení bude pokračovat, protože "vakcíny jsou v mnoha zemích stále dostupnější a lidé vycházejí ze svých domovů". Poznamenal také, že průměrné výdaje společnosti Amazon na jednoho člena Prime se "zmírnily ve srovnání s výdaji zaznamenanými v době vrcholu pandemie".

 

Zaměřte se na jeho dvouletý CAGR


Zrychlení růstu Amazonu během pandemie a jeho následné zpomalení ztěžuje posouzení jeho krátkodobého růstu. Olsavsky proto investorům doporučil, aby se místo na náročná meziroční srovnání v několika následujících čtvrtletích zaměřili na jeho dvouletý CAGR.

Olsavsky poznamenal, že před pandemií rostly tržby společnosti Amazon dvouletým tempem 21 %. Po vyrovnání výkyvů souvisejících s pandemií však Olsavsky stále očekává, že Amazon poroste dvouletým tempem 25-30 % - což naznačuje, že jeho hlavní činnosti jsou stále silné.

 

Ale pozor na měnící se motory růstu


Dlouhodobý růst společnosti Amazon se zdá být stabilní, ale její hlavní růstové motory se mění. V rámci segmentu elektronického obchodování se jeho obchodníci třetích stran podíleli ve druhém čtvrtletí na celkovém počtu placených jednotek 56 % - oproti 53 % před rokem - a nadále generují výrazně silnější růst tržeb než jeho trh prvních stran.

Tento posun je znepokojivý, protože Amazon se již potýkal s problémy s kontrolou kvality na svém trhu třetích stran a s neustálými stížnostmi na padělané výrobky od zahraničních obchodníků.

Růst tržeb společnosti Amazon ve druhém čtvrtletí by byl ještě pomalejší bez pomoci Amazon Web Services (AWS), největší světové platformy pro cloudovou infrastrukturu, a jejího reklamního byznysu.

Tržby AWS se během čtvrtletí meziročně zvýšily o 37 % na 14,8 miliardy dolarů, což představuje 13 % nejvyššího obratu společnosti Amazon, a její provozní zisk vyskočil o 25 % na 4,2 miliardy dolarů - což představuje 54 % celkového provozního zisku společnosti Amazon. Příjmy ze segmentu "ostatní", který tvoří především příjmy z reklamy, se meziročně zvýšily o 87 % na 7,9 miliardy USD, což představuje 7 % nejvyššího zisku společnosti Amazon.

Pokud bychom z obou období vyloučili AWS a segment "ostatní", příjmy společnosti Amazon by ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostly pouze o 22 %. Pokud půjdeme ještě o krok dál a vyloučíme také všechny jeho služby pro prodejce třetích stran, jeho tržby by meziročně vzrostly pouze o 17 %.


Nový generální ředitel má před sebou těžké úkoly


Andy Jassy nastoupil do funkce nového generálního ředitele společnosti Amazon na začátku července, ale zatím nepředstavil jasný plán budoucnosti společnosti. Jassy dříve vedl společnost AWS, takže hlavní ziskový motor Amazonu - který dotuje růst jeho maloobchodních aktivit s nižší marží - je zjevně v dobrých rukou.

Přesto maloobchodní podnikání Amazonu stále čelí značným výzvám. Superobchody jako Walmart a Target se lépe vyrovnaly cenám a možnostem doručení Amazonu, jeho závislost na prodejcích třetích stran zůstává dvojsečnou zbraní a čelí tlaku na zvýšení mezd a zlepšení podmínek ve skladech. Shopify zůstává hlavní hrozbou, protože přesvědčuje nezávislé obchodníky, aby si zřídili vlastní internetové obchody, a specializovaná tržiště jako Etsy odlákávají zákazníky, kteří chtějí unikátnější dárky.

Amazon také potřebuje agresivně expandovat do zámoří, aby dosáhl nového růstu a snížil svou závislost na nasyceném americkém trhu - snaží se však odlákat nakupující od zavedených regionálních lídrů, jako je MercadoLibre v Latinské Americe a Shopee společnosti Sea Limited v jihovýchodní Asii.


Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 13:01  Co očekávat od výsledků Tesly X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688