MONITOR: Nový závod ve zbrojení? Čína masivně posiluje svůj jaderný arzenál, zní z USA

Před měsícem se objevila znepokojivá zpráva, která na základě satelitních snímků odhalila, že Čína buduje v oblasti Jü-men v provincii Kan-su, zhruba 1.300 kilometrů od Pekingu, na 120 sil pro mezikontinentální balistické rakety. Situaci rozebral editorial serveru Washington Post, který v této souvislosti od počátku vznášel otázky ohledně čínských záměrů.

Čínské ambice rostou

Minulý týden se objevila další zpráva, která hovoří o druhé základně ve výstavbě, připomíná renomovaný deník. Nastiňuje, že tentokrát má jít o 120 raketových sil nedaleko města Hami na východě provincie Sin-ťiang, ve vzdálenosti necelých 400 kilometrů od prvního odhaleného objektu.  

S ohledem na obě lokality, kde dochází k budování raketových sil, se zdá, že Čína hodlá zdesetinásobit svůj arzenál mezikontinentálních balistických střel, pokud bude každé silo obsazeno, konstatuje americký server. "Co se to děje?" pokládá Washington Post řečnickou otázku.

Čína v minulých letech prohlašovala, že zastává přístup "minimálního odstrašení", připomíná vlivný deník. Podotýká, že země vlastnila zhruba 200 jaderných hlavic, tedy mnohem méně než Spojené státy a Rusko.

Peking se také neuchýlil k tomu, aby vydržoval část svých raket ve stavu stálé pohotovosti, jak činí Washington a Moskva, upozorňuje editorial. Dodává, že podle všech indicií Čína vynakládala své zdroje na modernizaci konvenčních, nejaderných sil a před posledními odhaleními disponovala zhruba stovkou ze země odpalovaných mezikontinentálních balistických raket rozmístěných ve zhruba dvaceti silech a mobilních odpalovacích zařízeních.

"Čínské jaderné ambice ale rostou," píše washingtonský deník. Vysvětluje, že nová raketová sila odhalili Matt Korda a Hans Kristensen z Federace amerických vědců při analýze satelitních snímků pořízených společností Planet Labs, přičemž zjistili, že nad budovanými sily vznikají stejné kopulovité struktury, jaké byly pozorovány v Jü-menu a výcvikovém prostoru Ťi-lan-tchaj v čínském Vnitřním Mongolsku.

Korda a Kristensen tvrdí, že podle všech náznaků nyní Čína buduje na 250 raketových sil, což představuje vůbec největší expanzi čínského jaderného arzenálu, shrnuje prestižní server. Vyzdvihuje, že počet čínských sil ve výstavbě převyšuje počet sil pro mezikontinentální balistické střely, které momentálně provozuje Rusko, a dosahuje více než poloviny všech amerických zbraní tohoto typu.

Zlověstný signál

Jak vědci upozorňují, jedná se o největší výstavbu raketových sil od podobných studenoválečných amerických a sovětských projektů, uvádí Washington Post. Konstatuje, že již při objevu první základny se vyrojily spekulace, že Čína může hrát matoucí hru a do velkého počtu sil rozmístit jen několik málo raket, avšak objev druhé základny tuto teorii zpochybňuje.

Druhá základna je podle renomovaného deníku znepokojivým důkazem o velké expanzi čínského atomového arzenálu, před kterou varoval letos v dubnu v americkém Kongresu velitel amerických strategických jaderných sil, admirál Charles Richard.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Čína se již zaměřuje na vytvoření triády jaderných zbraní odpalovaných ze země, vzduchu i moře, jakou mají Ruska a Spojené státy, navíc bude brzy disponovat technologií MIRV, která umožňuje na jednu raketu instalovat několik bojových hlavic schopných útočit na různé cíle, varuje americký server. Zmiňuje názor admirála Richarda, že Peking také část svých jaderných sil převádí do módu, který umožňuje jejich odpal ve chvíli, kdy systém včasné výstrahy zaznamená start raket protivníka, tudíž přijímá strategii "vysoké pohotovosti".    

"Je nezodpovědnou otázkou, co si Čína myslí, že získá přechodem na jadernou pozici bližší té Spojených států a Ruska," píše vlivný deník. Deklaruje, že odpovědí Spojených států a Západu může být buď posílení vlastního jaderného arzenálu - tedy nový závod ve zbrojení -, nebo dohody o omezení atomových zbraní, o které ale Peking příliš nejeví zájem.

Nová raketová sila tak washingtonský server označuje za "zlověstný signál" rostoucí výzvy, která je dále podtržena dalšími zdroji napětí mezi Spojenými státy a Čínou.

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Čína Jaderné zbraně Rakety Čínská armáda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Antony John Blinken je americký demokratický politik a právník, od ledna 2021 ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě.

Blinken dorazí příští týden do Prahy. Česko hostí jednání ministrů zemí NATO

Do Česka příští týden dorazí šéf americké diplomacie Antony Blinken, aby se zúčastnil jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na americké ministerstvo zahraničí. Blinken má také jednat s českým protějškem Janem Lipavským (Piráti) a dalšími činiteli o podpoře Ukrajiny či energetické spolupráci.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie.

Policie ztotožnila nejméně 50 lidí, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie eviduje po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) přes 150 podnětů ohledně možného schvalování pokusu o vraždu. Ve více než 50 případech došlo ke ztotožnění autorů příspěvků, uvedl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na páteční tiskové konferenci. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Nezastrašujte a nevyhrožujte. EU se nelíbí chování Izraele k ICC

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell v pátek vyzval Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrožoval" soudcům Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu. Stalo se tak poté, co hlavní prokurátor ICC Karim Khan požádal o vydání mezinárodních zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, informovala agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Robert Fico

Fico je stabilizovaný. Jeho stav se mírně zlepšil

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po nedávném útoku stabilizován s mírným zlepšením. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici, kde je Fico hospitalizován.

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

Jan Kačer

Zemřel známý herec a režisér Jan Kačer

Českou hereckou obec zasáhla před víkendem smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel v pátek dopoledne známý herec a režisér Jan Kačer, potvrdila to jeho rodina. Kačer patří k hvězdám nové vlny českého filmu.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Petr Pavel

Prezident Pavel byl propuštěn z nemocnice. Policie nehodu nevyšetřuje

Prezident Petr Pavel byl dnes dopoledne propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) do domácího léčení po nehodě na motorce, oznámila Kancelář prezidenta republiky (KPR) na sociální síti X. Prezidentův program na příští týden, včetně plánované zahraniční cesty, zůstává beze změny.

před 10 hodinami

Orbán: Rusko západní svět nenapadne, když nedokáže ani porazit Ukrajinu

Mluvit o ruské hrozbě je spíše přípravou na vstup do války. To, co se děje nyní, je podobné jako při burcování před první a druhou světovou válkou, co lze vidět v médiích a ve vyjádřeních politiků, řekl v pátek ráno předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pravidelném rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy