Tento týden patří kojení. Nemocnice ve Zlíně je velkým propagátorem této výživy dětí

Světový týden kojení oslaví KNTB v centru Zlína. Foto: archiv (Vím, co jím)
ZLÍN - Od 1. do 7. srpna se ve více než 170 zemích připomíná Světový týden kojení. Akce je zaměřená na podporu této nejpřirozenější výživy malých dětí. V České republice na ni naváže i Národní týden kojení, a to v termínu od 20. do 26. září.

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB) patří mezi velké propagátory kojení. „Mateřské mléko obsahuje potřebné látky pro správný fyzický i psychický růst dítěte, chrání ho před mnoha nemocemi, je prevencí proti vzniku obezity, alergií nebo vysoké hladiny cholesterolu,“ upozornil Jozef Macko, primář Novorozeneckého oddělení zlínské nemocnice.

Kojení je prospěšné i pro samotné maminky, Třeba tím, že je chrání před rakovinou prsu, vaječníků a osteoporózou. Kojení také přispívá k pokračování silného pouta mezi dítětem a matkou, což je po porodu také důležité.

O přednostech kojení se snaží zlínští zdravotníci přesvědčit i maminky během jejich pobytu v porodnici. A daří se jim to, protože 95 procent maminek při propuštění domů své děti kojí. „Aktivně s nimi v tomto směru pracujeme. Vysvětlujeme jim výhody pro jejich dítě i pro, zbavujeme je strachu, pokud je mají, pomáháme je takzvaně rozkojit, tedy spustit tento výživový proces. Za vysoké procento maminek, které své potomky začnou u nás kojit, jsme samozřejmě moc rádi,“ konstatoval Josef Macko.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x