Hlavní obsah

Mimozemšťan a šachistka v opojení

Právo, Kristýna Čtvrtlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojici úspěšně zfilmovaných novel Dámský gambit a Muž, který spadl na Zemi z pera Waltera Tevise vydá ve vůbec prvním českém překladu nakladatelství Argo.

Foto: Netflix

Anya Taylorová-Joyová jako šachistka Beth Harmonová v seriálu Dámský gambit (2020)

Článek

Raná Tevisova próza Muž, který spadl na Zemi z roku 1963 je podvratnou sci-fi, v níž hraje vesmírná civilizace spíše druhotnou roli. Humanoidní mimozemšťan Thomas Jerome Newton, kterého v celovečerní adaptaci ztvárnil David Bowie, podléhá po asimilaci na Zemi, kde má za cíl získat vodní zdroj pro svou planetu, lidským neřestím, ponejvíce pijáctví.

„Při srovnání předlohy a filmu se najde řada spíše drobnějších rozdílů. Kupříkladu jde o otevřené sexuální scény, v knize jsou pouze zmíněny. Zatímco v románu vede hlavní postavu zejména snaha zachovat svůj druh, ve snímku jde mimo jiné o záchranu její rodiny,“ uvedl pro Právo redaktor nakladatelství Martin Šust.

Autobiografický prvek v podobě závislosti na alkoholu a barbiturátech, které literát ve velkém konzumoval v dětství při nemocničním pobytu v souvislosti s revmatickou horečkou, se silně promítá i do jeho pozdějšího díla Dámský gambit, jež publikoval roku 1983.

Redaktorku Hanu Zahradníkovou, která má vydání knihy na starosti, zaujal autorův strohý styl. „O myšlenkách hrdinky Beth, jejím citovém prožívání a motivacích se napřímo dozvíme překvapivě málo, nicméně pozorný čtenář si rozhodně může leccos odvodit,“ řekla Právu.

„Tevisův život nebyl lehký a své intenzivní zážitky uměl věrohodně, nenásilně a především poutavě využít ve všech svých románech,“ doplnil Šust.

Dosud v češtině vyšly dvě spisovatelovy dystopie zasazené do příštích staletí, Zpěv drozda a Kroky slunce.

Již 12. srpna vyjde kniha Muž, který spadl na Zemi, Dámský gambit bude následovat 14. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám