Krajské dožínky budou letos zemědělci slavit v Kroměříži

Krajské dožínky se letos budou slavit v Kroměříži. Foto: Město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Po roční přestávce se v Kroměříži opět uskuteční Dožínky Zlínského kraje. Slavnost symbolicky zakončující žně, na jejíž organizaci se podílejí město Kroměříž ve spolupráci s Domem kultury, Zlínský kraj a Okresní agrární komora, proběhne 20. a 21. srpna.

Ve dvoudenním programu dožínek nebudou chybět hudební, taneční a divadelní vystoupení na Velkém náměstí, celodenní výstava zemědělské techniky a tradiční dožínkový jarmark. Účastníci a diváci sobotního programu se však budou muset obejít bez tradičního průvodu. Letos do Kroměříže dorazí výrazně méně krojovaných účastníků. Členové folklorních souborů, které obvykle tvoří základ dožínkového průvodu městem, neměli v době covidových opatření možnost se setkávat a pracovat na svých hudebních či tanečních programech. „Mrzí nás, že dožínkový průvod Kroměříží neprojde, ale chápeme důvod, proč folklorní soubory nemohou či nechtějí vystupovat a z letošních dožínek se omluvily,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

Program letošních dožínek začne v pátek 20. srpna, a to v 17 hodin přednáškou Kroje na Hané v Muzeu Kroměřížska. Na Velkém náměstí pak od 18. hodiny vystoupí Cimbálová muzika Oskoruša složená z mladých muzikantů z okolí Uherského Hradiště a po ní kapela Dareband, která hraje výhradně vlastní tvorbu svého harmonikáře Jury „Dareby“ Václavíka, která se dá charakterizovat jako lidový folk z Valašska.

V sobotu 21. srpna zahájí v 10.30 hodin program na Velkém náměstí slavnostní obřad předání dožínkového věnce hospodáři – hejtmanovi Zlínského kraje Radimu Holišovi. Po ukončení ceremoniálu vystoupí kroměřížský pěvecký sbor Moravan. Ve 13 hodin bude v chrámu sv. Mořice sloužena děkovná mše svatá za úrodu. Od 14.30 hodin se rozběhne na pódiu Velkého náměstí dvouhodinový folklorní program složený z vystoupení souborů z různých částí kraje. Následovat bude koncert dechové hudby Hanačka z Břestu a večer od 20.30 hodin zahraje na náměstí kapela Cimbal Classic Kateřiny a Dalibora Štruncových (členů skupiny Javory sourozenců Ulrychových), která patří mezi stálice a nejosobitější uskupení české folkové a alternativní hudební scény. Pro děti bude v dolní části Velkého náměstí připravený dobový dřevěný kolotoč, v jehož blízkosti mohou od 16.45 hodin malí i velcí návštěvníci dožínek zhlédnout loutkovou pohádku.

Dožínky jsou jednou z nejstarších lidových tradic dodržovaných v České republice i v zahraničí. Za cíl měla a má poděkování za dary přírody a oslavu právě dokončené sklizně, která zaručovala obživu na následující období. V Kroměříži se dožínky konaly od roku 1974, tradice byla obnovena v roce 2007.

„Jsme rádi, že se do Kroměříže po loňské covidem způsobené pauze vrací krajské dožínky. Připomínají nám všem, jak důležité je ocenit úrodnost našeho kraje a také práci zemědělců,“ řekl starosta Kroměříže Jaroslav Němec.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x