Zpravodajství Brno

Denis Šafařík se v novém dokumentu ČT představí jako Franz Kafka

Španělská chřipka

Velikost textu:

Jednu z největších epidemií v dějinách lidstva očima spisovatele Franze Kafky vypráví nový dokument České televize Španělská chřipka. Bezmála hodinový snímek vysílá ČT2 v úterý 23. 3. 2021 v 20:55. Režie Pavel Šimák.

Španělská chřipka
Španělská chřipka
Otevřít galerii
  • Španělská chřipka autor: ČT, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Španělská chřipka autor: ČT, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Španělská chřipka autor: ČT, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

„Vůbec poprvé představujeme světovou pandemii v prostoru střední Evropy v letech 1918 – 1920, tedy v době, kdy doznívá první světová válka, zaniká Rakousko-Uhersko a svoji historii začíná psát samostatná Československá republika,“ uvádí dramaturg Martin Polák z brněnského studia, kde pořad vznikl.

Film je chronologicky vyprávěným příběhem pandemie, která si vyžádala přes 100 milionů obětí. Představuje průběh chřipky, její různé vlny i klinický obraz obávaných zápalů plic. Nemoc stíhala všechny generace, bohaté i chudé, zabíjela ve městech i na venkově. Zasáhla také rodinu Franze Kafky, jehož příběh je hlavní linkou filmu. Slavného spisovatele hraje Denis Šafařík.

Dokument, který do vysílání připravilo Televizní studio Brno ČT, je portrétem světové katastrofy pohledem přeživších, svědků a předních odborníků na virologii a historii lékařství. Nechybí bohatý, mnohdy dosud nepublikovaný archivní materiál, především filmový a fotografický. Součástí příběhu jsou také hrané scény a animace vycházející z autentických výpovědí lidí, jejichž příbuzní pandemii zažili.

Zcela zásadní při vzniku dokumentu byla spolupráce s předním historikem medicíny, rakouským lékařem Haraldem Salfellnerem, který žije v Praze. Po natočení uvedl: „Španělská chřipka si před více než 100 lety vyžádala v českých zemích až 80 tisíc mrtvých a stala se tak největší zdravotnickou katastrofou naší země. Mezi milióny těch, kdož v oněch dnech onemocněli, trpěli záchvaty kašle a horečky, byl i spisovatel Franz Kafka a jeho sestřenice Irma. Tento nákladný filmový dokument ukazuje poprvé z českého úhlu pohledu boj našich praprarodičů se španělskou chřipkou. Po zhlédnutí snímku založeném na nejnovějším bádání se budeme na současnou koronavirovou pandemii najisto dívat jinýma očima.“

„Práce na tomto dokumentu mi znovu připomněla sílu vzdělání a znalosti historie. Kdybychom jako lidstvo využívali zkušenosti našich předků a naslouchali varování vědců, nemuseli bychom být nyní tolik zaskočeni aktuální situací,“ zamýšlí se režisér Pavel Šimák. Vzpomíná, jak silně emotivní pro celý štáb bylo natáčení scény umírání jedné z obětí. „Doktor Salfellner nás totiž přesně naváděl procesem postupující nemoci, takže před námi najednou neležela herečka předstírající umírání, ale skutečná lidská bytost marně bojující o život. I dnes bychom měli myslet především na to, že počet mrtvých není jen číslo, ale za každým z nich je konkrétní lidský osud,“ dodává režisér.

Přípravy dokumentu tvůrci zahájili několik měsíců před vypuknutím epidemie koronovairu. V té době netušili, jak aktuální téma zpracovávají. Snímek totiž nastoluje polemickou otázku, zda politické, i když převratné události, nejsou méně důležité než smrt tisíců lidí.

Scénář a režie Pavel Šimák / hlavní kameraman Petr Vejslík / dramaturg Martin Polák / vedoucí produkce Kateřina Zavadilová/ kreativní producent Dušan Mulíček / výkonný producent Pavel Plešák


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.