Hlavní obsah

Herec Jiří Dvořák mezi legionáři. V novém cyklu ČT

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec Jiří Dvořák se stal průvodcem nového dokumentárního cyklu České televize (ČT) nazvaného Legie 100 k výročí sta let československých legií. Uvidíte legionářskou cestu Sibiří. Dokument se zabývá také jejich méně známou účastí v bitvě o Slovensko, v době, kdy vznikla skutečná československá armáda.

Foto: Petr Horník, Právo

Představení dokumentů a publicistiky České televize pro podzimní sezonu. Na snímku průvodce pořadem Legie 100 herec Jiří Dvořák a autor dokumentu Jakub Tabery

Článek

„Nebýt těchto mužů, naše republika neexistuje. To je třeba neustále připomínat. Za to, že byli ochotni prožít hrůzy na všech frontách Evropy jen proto, aby se, když ne oni, tak aspoň jejich bratři, mohli vrátit domů. Do svého nového, svobodného Československa,“ odpověděl herec Jiří Dvořák na otázku, proč je třeba si vážit legionářů.

Veřejnoprávní televize připravila na podzimní sezonu pro své diváky osmadvacet nových dokumentů a deset publicistických pořadů. Tvůrci připomenou kromě legií například i 1100 let od mučednické smrti svaté Ludmily, dále Václava II. nebo krále Svatopluka. Autorské snímky nabídnou intimní portrét písničkáře Honzy Nedvěda nazvaný Tahle doba není pro nás, příběh českého disentu pohledem zvenčí nazvaný Umění disentu nebo zprávu o tuzemském anarchismu Válka obrazů. Vítězka první řady soutěže Peče celá země Petra Burianová seznámí v týdeníku Pečení na neděli diváky s recepty z venkova.

Sólomatky, živnostníci, školáci

Příběhy samoživitelek a samoživitelů přiblíží film Eriky Hníkové Sólomatky, mapující složitosti života, do kterého výrazně zasáhla vlna pandemie. Režisérka Šárka Maixnerová ve snímku Na vlastní duši představí šestici osob s psychiatrickou diagnózou. Sleduje jejich cestu k propuštění do běžného života. Ožehavým tématem, kterým je znásilnění žen, se zabývá počin Kateřiny Hrochové Znásilnění pod kůží.

Dokumentaristka Tereza Engelová ve snímku Škola v bodě nula poodhalí výzvy, se kterými se budou školy a žáci po roce v online světě potýkat, i to, jak výuka doby covidové ovlivní české školství do budoucna. Režisérka Markéta Ekrt Válková naváže druhým dílem na svůj rok starý počin Živnostníci v karanténě aneb holé zadky?. V něm sleduje podnikatele a drobné živnostníky v době pandemie snažící se zachránit své firmy a živobytí před krachem. Linda Jablonská Kallistová se ve filmu Boj o děti věnuje debatě o věkovém limitu pro umísťování ohrožených dětí do kojeneckých ústavů.

A bude se i cestovat. Bratři Martin a Ondřej Krausovi si půjčili v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem bělouše a vraníka a v čtrnáctidílném seriálu Českem na koňském hřbetu ukážou divákům stezky určené pro jezdce na koních, které protínají české, moravské i slezské kraje.

Na podzim vstoupí do kin třináct dokumentárních filmů, které vznikly v distribuci České televize. Prvního září bude mít premiéru snímek Jednotka intenzivního života zabývající se paliativní péčí. Režisérka Adéla Komrzý s empatií sobě vlastní ukazuje, že zatímco zemřít nelze dobře nebo špatně, kvalitu života nemocných lze zlepšit vždy. V listopadu mohou diváci navštívit snímek Sny o toulavých kočkách, ve kterém David Sís mapuje neobyčejně úspěšnou kariéru svého bratra a talentovaného a všestranného výtvarníka Petra Síse.

Reklama

Výběr článků

Načítám