Po Předkrmu a Dezertu nabízí výtvarník Jan Merta celé Menu

Návštěvníci výstavy „Menu“ debatují s autorem Janem Mertou

Prostory opuštěné industriální výstavby lákají svými možnosti využití k jiným než původním účelům. Jak dobré je to útočiště pro umělce, ví i majitel galerie SVIT, Michal Mánek, který se z galerie na Ořechovce přestěhoval před šesti lety do budovy bývalé telefonní ústředny na Vinohradech.

Jan Merta s obrazem Hlava II. | Foto: Jitka Štichauerová,  Český rozhlas

„Tady ten prostor má jiné proporce a jiný charakter, jinou duši. Přišlo mi to univerzálnější pro různé druhy výstavních projektů“, říká. „Já spolupracuji s několika umělci, ale část programu galerie je otevřená různým nápadům, situacím, skupinovým výstavám, ve kterých jsou zastoupeni umělci, kteří s galerií nespolupracují. Lidé propojení s místním uměleckým prostředím i ze zahraničí“.

Galerie je velmi prostorná a vedle malých obrázků dává vyniknout i rozměrným plátnům. Místnost nemá okna a důležitou roli tady hraje stropní osvětlení.

Jeden z obrazů Jana Merty na výstavě „Menu“ | Foto: Jitka Štichauerová,  Český rozhlas

„Osvětlení už vychází přeneseně z názvu galerie „SVIT“. Je samozřejmě velmi důležité, jak je výstava nasvětlená a jakou dává možnost divákovi. Je to velmi individuální, znám spoustu instalací v institucích, které pracují velmi sofistikovaným způsobem s nasvícením vystavených děl“ – doplňuje Michal Mánek.

Teď je ve vaší galerii přístupná výstava malíře Jana Merty. Je jedním z našich předních výtvarníků oceňovaných i v zahraničí. Výstava má název „Menu“, evokuje to představu nějakého jídla nebo potravin. Jaká je to vlastně výstava?

Výstava „Menu“ | Foto: Jitka Štichauerová,  Český rozhlas

„Já s Janem Mertou spolupracuji už delší dobu. Když jsem se přestěhoval sem na Vinohrady, tak jsem otevíral galerii jeho výstavou „Předkrm“. Ta předcházela jeho retrospektivní první velké výstavě v Praze, která byla v Městské knihovně. Když tato velká výstava končila, tak u mne začínala výstava, která se jmenovala „Dezert“. Teď ještě v tuto chvíli úplně nevím, jestli výstava „Menu“ uzavírá trilogii nebo otevírá další pokračování výstav na téma jídlo."

A jsou tam skutečně plátna a obrazy, které odpovídají tomu názvu? Anebo je to menu, které předkládá pan Merta svým divákům?

Jan Merta na výstavě „Menu“  | Foto: Jitka Štichauerová,  Český rozhlas

„Tato výstava je výstavou převážně věcí na papíře, které zajímavým způsobem doplňují jeho malířskou tvorbu, kterou jsme mohli v nedávné době vidět na jeho velkých institucionálních výstavách. Výběr těch prací je výsledkem našeho společného rozhovoru s kurátorem Jiřím Ptáčkem. Téma „Menu“ je v podstatě poetický výběr, který není pouze ilustrativní, to znamená, že výstava rozhodně není jenom o jídle“ – říká Michal Mánek.

O čem skutečně výstava Jana MertyMenu“ je, musí posoudit návštěvník sám. Malíř si pečlivě přiřadil k vystaveným dílům i názvy, které jsou neméně důležité pro odkrytí pointy výtvarného záměru. V pražské galerii SVIT k vidění do 14.8.2021.

klíčové slovo: