Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  03.08.2021 14:58:04

Jak jednoduše čerpat rentu aneb rentiér ≠ důchodový věk

Častým cílem našich klientů je být rentiér. S tím se pojí i otázka věku, kdy se rentiérem chtějí stát. Renta je něco, co si lidé spojují s důchodem a důchodovým věkem. Pravdou ale je, že rentiérem nejsou pouze lidé v důchodovém věku. K čerpání renty vás mnohdy dovedou různé životní události dříve, než byste čekali.

V dnešním článku vám popíši situaci klientky, která má ve svých 45 letech do důchodu poměrně daleko. Před pár lety by klientku ani nenapadlo čerpat rentu dříve jak v 60 letech. Ale jak se říká, člověk míní, život mění. Klientku potkala tragická událost, přišla o partnera a zůstala sama se dvěma malými dětmi. Krom toho, že se musela emočně vypořádat se ztrátou manžela, postarat se o děti a projít si nelehkým dědickým řízením s příbuznými, se kterými úplně nevycházela, musela vyřešit i příjem rodiny, který byl najednou pouze na ní.

Jak klientka vyřešila příjem rodiny?

Díky rozumnému odkládání peněz a využití úvěrů k pořízení investičních nemovitostí měla klientka k dispozici majetek, který jí byl schopen generovat rentu. Krom toho v rámci dědictví obdržela majetek, který jí v této nelehké situaci také pomohl. Majetek v tu dobu řešila s poradcem, který pracoval provizním způsobem a umožnil jí čerpat rentu skrze jemu dostupné nástroje.

Nicméně objem majetku už začal být tak vysoký, že si klientka nebyla jistá, zda s ním nakládá optimálně a bezpečně, aby jí byl schopen generovat rentu dlouhodobě. Proto hledala poradce, který by jí pomohl situaci vyhodnotit. Hledání ji přivedlo k nám a nakonec se rozhodla i pro spolupráci s námi a já jsem za to velmi rád.

Klientka má sice nemovitosti, které dnes mají vysokou hodnotu, ale má na nich úvěry. Proto hlavní příjem přináší finanční majetek. Ten měla uložený ve směnkách společností, které měly “garantovaný” výnos 9-10 % p. a. Dalo by se říci, že to byl takový korporátní dluhopis v podobě směnky. O korporátních dluhopisech jsme psali v článku Rizikové dluhopisy a jak je poznat.

Není problém, když vám část renty plyne i z produktů, jako jsou korporátní dluhopisy nebo jiné alternativní investice. Problém je, když je to jediný zdroj a máte v něm uložen téměř celý investiční majetek. Proč je to problém? Jednoduše je to sázka na jednu kartu, která buď vyjde nebo ne. Respektive ono to bude fungovat do prvního průšvihu na trhu. Jakmile průšvih přijde, jsou právě tyto nástroje jedny z prvních, které vás připraví o peníze. Ano, lze namítat, že směnka je přeci dobře vymahatelná. Ale co vymůžete na společnosti, která zkrachovala? Obvykle nic, nebo se štěstím zlomek své investice.

 

Kdy využívat alternativní investice, korporátní dluhopisy atd.?

Alternativní investice, korporátní dluhopisy atd. by měli mít v portfoliu zkušení investoři, dalo by se říci kvalifikovaní investoři. A to právě kvůli poměrně vysokým rizikům, která z těchto investic plynou, pokud jim řádně nerozumíte a neprověříte si je.

Dle naší metodiky by v tomto typu investic měl mít investor maximálně 15-20 % investičních prostředků. Přičemž minimální smysluplná investice v tomto sektoru, abyste byli schopni částečně diverzifikovat, jsou cca 3 miliony Kč. Tím se dostáváme k tomu, že minimální výše majetku, kdy stojí za to uvažovat o tomto typu investice, je přibližně 15-20 milionů Kč. Do tohoto objemu dle mého názoru nemá o těchto investicích smysl uvažovat. Je to jednoduše příliš velké riziko.

Jak správně čerpat rentu?

První, co jsme s klientkou udělali, bylo zjištění jejích cílůpotřeb a hodnot. Poté jsme mohli sestavit rentiérský plán, který umožnil klientce čerpat rentu systematicky a s co nejnižším rizikem, že v nějaké krizi o majetek přijde. Díky tomu lze uvažovat o dlouhodobém až doživotním čerpáním renty.

Za druhé jsme upravili její stávající rozložení finančního majetku, kde bylo zapotřebí snížit riziko celkové ztráty majetku při krizi. Přešli jsme na mnohem více diverzifikovaná portfolia složená z nízkonákladových ETF. Ano, píši portfolia, protože jsme využili tzv. kyblíkové metody čerpání renty, kde část prostředků držíme v hotovosti, část v konzervativním portfoliu a část v růstovém portfoliu.

Využití alternativních investic v tomto případě nebylo na pořadu dne. Velikost majetku klientky byla sice na spodní hranici, kdy nad tímto metodicky můžeme uvažovat, ale to hlavní, co nebylo v souladu, byla investorská povaha klientky a její investiční zkušenosti. Dostávali jsme se zde do zbytečného rizika, které by klientce přinášelo více starostí než užitku.

 

Nastavení jednotlivých kyblíků

Hotovostní část umožňuje čerpat rentu i v době, kdy jsou trhy v poklesu a není vhodné vybírat rentu z vyklesaných portfolií, která potřebují čas na zotavení. U klientky nám také hotovostní složka pomohla překonat období tříletého daňového časového testu, abychom se při čerpání vyhnuli zbytečným daňovým nákladům.

Konzervativní portfolio slouží na pokrytí renty ve střednědobém období 3-5 let renty. Takové portfolio obvykle není v poklesu déle než 2-3 roky a můžeme z něj vybírat rentu po vyčerpání hotovosti.

Růstové portfolio umožňuje v dlouhodobém horizontu přinášet vyšší výnos a průběžně doplňovat ostatní kyblíky při jejich vyčerpávání.

Metody čerpání renty

Metod a pravidel pro čerpání renty najdete mnoho. Podstatné je, abyste konkrétní metodě dostatečně rozuměli a bylo reálné ji využít.

V tomto článku jsem vám zatím ukázal tzv. tříkyblíkovou metodu čerpání renty. Tuto metodu můžete udělat ještě komplexnější při doplnění různých pravidel, ale také ji můžete zjednodušit na dvoukyblíkovou metodu nebo i čerpání z jednoho portfolia.

 

Dvoukyblíková metoda

Je to velmi podobné tříkyblíkové metodě, jen nevyužíváte hotovost, ale máte konzervativní a růstové portfolio. Princip zůstává stejný. Vybíráte z konzervativního portfolia a růstové přináší výnos, kterým případně doplňujete konzervativní kyblík při jeho vyčerpávání. Více o jednotlivých investičních portfolií, která využíváme, si můžete přečíst zde.

 

Jednokyblíková metoda

Ano, i tato metoda je funkční a není na ní nic špatného. Obvykle ji využívají klienti s menším objemem majetku do 5 milionů Kč. Je to jednoduché, držíte vyvážené nebo růstové portfolio a vybíráte z něj ideálně měsíční rentu. Můžete pro to využít například portfolio inspirované Nobelovo nadací.

 Ze zkušenosti vím, že v jednoduchosti je krása. Nemusíte tedy z čerpání renty dělat raketovou vědu a mnohdy stačí základy k tomu, abyste mohli bez větších starostí čerpat dlouhodobou rentu.

 

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688