InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Bohumil Melichar: Normalizační zpravodajství – komentované pásmo dobových reportáž

    Úterý 23.4 17:00 - Muzeum Středního Pootaví, Strakonice

  • Klub deskových her

    Úterý 23.4 18:00 - Čajovna Na Půdě, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dnes začíná Jihočeský jazzový festival

JIŽNÍ ČECHY - Jedenáctý ročník Jihočeského jazzového festivalu přinese do krajské metropole opět nálož hudby, která běžně na jihu Čech nebývá v průběhu roku často ke slyšení. Jazzová hudba rozezní nejstarší část Budějovic a poprvé se představí také na vzdušné scéně Stezky korunami stromů v Lipně.

 

Oproti loňskému ročníku bude tento opět v mezinárodním obsazení. Hlavní tváří festivalu je geniální francouzský trumpetista a jazzový experimentátor Erik Truffaz. Ten se na podium festivalu vrací přesně po deseti letech, s novým albem Lune rouge a také zbrusu novým zvukem.

Tradiční hlavní open air scéna na Piaristickém náměstí představí opět jazz v celé jeho šíři a barevnosti. Pátek 6. srpna odstartuje funky jazz místních bezNOT, na které naváže vskutku mezinárodní Altar Quintet (SK, AUT, HUN) s vlastními kompozicemi reflektujícími současnou podobu jazzu. Základem tohoto kvintetu jsou hudebníci N. Nikitin a Ľ. Šrámek, kteří spolu tvoří bez nadsázky středobod současného slovenského jazzu. Zmiňovaný Erik Truffaz páteční večer zakončí.

Sobota nabídne kromě podmanivé atmosféry klášterního náměstí autorskou hudbu Beaty Hlavenkové a Kapely snů. Beata je držitelkou cen Anděl a autorkou hudby k očekávanému filmu Zátopek. Její repertoár je složený ze zpívaných kompozic. Na jazzovém festivalu nemůže chybět big band, proto letos přijal pozvání na hlavní scénu Jazz Dock Orchestra, moderní jazzový big band na evropské úrovni. Má za sebou tři roky úspěšného fungování s vlastním originálním repertoárem a skladbami světových autorů. Soubor tvoří z velké části „band lídři" top českých jazzových kapel. Jejich spolupráce přináší obrovskou jistotu, sehranost, energii i mimořádnou interpretační kvalitu. Sobotní program zakončí tanečním setem neo swingová kapela z Vídně Marina & The Kats.

Festival doplňují doprovodné koncerty realizované ve spolupráci se spolkem Umění ve městě. Na nábřeží u Železné Panny latin jazz se saxofonistou Štěpánem Markovičem a Mirkem Surkou (3.8.), na náměstíčku u Rabenštejnské věže unikátní projekt pocty zemřelému pianistovi Chicku Coreovi od kvartetu Daniela Bulatkina (4.8.). Ozdobou doprovodného programu je bezesporu houslový virtuóz Ivan Herák, který má ve svém portfoliu spolupráce s Jaroslavem Svěceným, Václavem Hudečkem, Ivou Bittovou, Jihočeskou filharmonií, Idou Kelarovou a dalšími hudebními osobnostmi. Muzikální výjimečnost a improvizaci spolu s ním tvoří cikánská kapela profesionálních hudebníků, jež má hudbu dokonale v krvi. (5.8.)

Doprovodné akce pokračují i po skončení hlavního víkendu. V neděli 8.srpna na Hluboké vystoupí kapela Bobesh se smooth jazzovým repertoárem. Jazz na netradičním místě bude k poslechu na Stezce korunami stromů v Lipně nad Vltavou, kde ve 24 metrech výšky zazní šansony Chantal Poullain (10.8).

Letním festivalem ale živá jazzová hudba na jihu nekončí. Organizátoři festivalu připravili sérii koncertů v krásném rokokovém sále hotelu Rezidence v Nových Hradech. Klubovou sezónu odstartuje držitel několika cen Grammy Randy Brecker a AMC Trio (9. 9.), sextet britského saxofonisty Andy Shofielda (23. 9.), virtuózní kytarista Shahab Tolouie původem z Íránu (7.10.), nepřehlédnutelný Laco Deczi (11.11.) a řada dalších.

Město České Budějovice podpořilo konání letošního Jihočeského jazzového festivalu částkou 600 tisíc korun. „Jazz je univerzální jazyk, kterému rozumí celé generace a v podstatě nezná hranice. Jeho milovníci si velmi pravděpodobně udělají čas, přijdou si na Piaristické náměstí hudebníky poslechnout a jejich výkony ocení potleskem," říká primátor Jiří Svoboda a zároveň dodává, že je třeba dodržovat i nadále hygienická opatření, což je v gesci pořadatele.

Při příchodu musí všichni diváci prokázat splnění jedné z následujících podmínek vstupu:

doložit negativní PCR test starý nejvýše 7 dní,
doložit negativní POC antigenní test starý nejvýše 72 hodin,
doložit prodělání laboratorně potvrzeného onemocnění covidem-19 v době ne delší než 180 dnů přede dnem konání akce,
aplikaci očkování proti covidu-19, přičemž od poslední dávky vakcíny (druhé u dvoudávkových vakcín, první u jednodávkových vakcín), musí uplynout nejméně 14 dní.
absolvovat samotest na místě a prokázat se negativním výsledkem – lze si přinést vlastní testy nebo zakoupit na místě za 60 Kč

na místě budou i hygienické stojany

Vstupné na koncerty na Piaristickém náměstí v ceně 100kč/den, ostatní koncerty zdarma.
Předprodej v síti CBsystem.
Kapacita omezena počtem 1000 osob.

Program festivalu:

Doprovodný program (vstup volný)
Úterý 3.8. open air U Železné panny 19.30
Štěpán Markovič Quartet feat. Mirek Surka - latin jazz

Středa 4.8. open air Rabenštejnská věž 19.30
Tribute to Chick Corea by Daniel Bulatkin Q.
Hudební pocta mimořádnému klavíristovi, jehož kariéra trvala téměř šest desetiletí.

Čtvrtek 5.8. open air Rabenštejnská věž 19.30
Ivan Herák & Band – gypsy jazz

Hlavní open air Piaristické náměstí (vstupné 100kč)

Pátek 6.8.
17.30 bezNOT – funky jazz
19.30 Altar Quintet (SK, HUN, AUT) – contemporary jazz
21.00 Erik Truffaz Quartet (FR) – experimental jazz
22.30 jam session ve Zlaté Ratolesti

Sobota 7.8.
17.30 Beata Hlavenková a Kapela Snů – jazz, alternativa
19.30 Jazzdock Orchestra – contemporary big band
21.00 Marina & The Katz (AUT) – neo swing

Doprovodný program (vstup volný)

Open air Hluboká n.Vltavou
Neděle 8.8. 19.30 Bobesh – smooth jazz

Stezka korunami stromů Lipno
Úterý 10.8. 20.00 – Chantal Poullain & Štěpán Markovič Trio - šansony

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace