InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Královnu květin doprovází na výstavě ve Spektru lilie

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

SEZIMOVO ÚSTÍ – V Galerii Spektrum v Sezimově Ústí od úterý pořádají voňavou výstavu. Na stolcích ve vázách jsou čerstvě nařezané květiny. Kytice růží mnoha barev v průhledných vázách zdobí prostor. Řada návštěvníků vernisáže neodolala a také si ke květinám přivoněla. Růže doprovázejí nařezané lilie ve štíhlých vysokých vázičkách. „Růže přivezli dnes ráno pracovníci Měxusu od pana Miloslava Šípa ze Skaličan u Blatné,“ uvedl předseda základní organizace Českého zahrádkářského svazu Sezimovo Ústí 2 Ivan Dvořák. Návštěvníci se dozvěděli spoustu zajímavých informací. Třeba, že růže se může dožít při správné péči a řezu až 150 let. Také, že tato květina nemá ráda přesazování. „ Kam růži zasadíte, tam už zůstane navěky. Naopak lilii můžete stěhovat.

Je to mobilní kráska, která ale nesnáší vlhko. Zato růže se i mění podle toho, jak se o ni člověk stará," řekl Ivan Dvořák.

Lilie dodal jejich pěstitel Miloš Krump z Chýnova. „Tyto lilie zvané orienpet jsou stromovité, dorůstají až do výšky dvou metrů. Pro všechny lilie platí pravidlo, že se řez květin neprovádí u země, ale v dostatečné výšce. Jinak se totiž oslabuje jejich cibule," prozradil Miloš Krump.

Na vernisáži zpříjemnili večer hudbou bratři Martin a Michael Hemzovi jako akordeonové duo. Na malém koncertě zahráli několik skladeb.

Obdivovat čerstvě řezané květiny mohou návštěvníci pouze pár dnů. Výstava růží a lilií ve Spektru potrvá jen do pátku 6. srpna.

Další zajímavosti o růžích i liliích přinese Táborsko.

Diskuse k článku - 5 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Proc nemají respiratory? Uvnitř budov musí být respiratory. Český přístup k nemocem byl vždy nezodpovědné, ale že se lidi neprobrali a neponaucili z toho, co se tu dělo na podzim to nechápu. Chtělo by to trochu víc asijské mentality čechačci¡!

    Vloženo 4.8.2021 08:35:14

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Kazdého kdo je tam bez respirátoru proplesknout z každé strany jednu a dělat to tak dukladne pokaždé a beu výjimky všude uvnitř budov a oni by se probrali rychle kopyta.

      Vloženo 4.8.2021 08:38:20

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Co to melete? Vy víte, jestli jsou ti lidé naočkovaní a nemuseli to při vstupu prokazovat?

      Vloženo 4.8.2021 13:05:14

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        A co jako? Respiratory uvnitř jsou povinný pro všechny.

        Vloženo 4.8.2021 19:53:35

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Je úplně fuk jestli jsou naočkovaní, respirátory jsou uvnitř povinné... víme ?

        Vloženo 5.8.2021 07:35:45

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace