Hlavní obsah

MOV ustanovil kvůli případu Cimanouské disciplinární komisi

Tokio

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ustanovil disciplinární komisi, jež se bude zabývat případem běloruské atletky Krysciny Cimanouské. Čtyřiadvacetiletá sprinterka uvedla, že ji běloruští funkcionáři nutili k odletu z olympijských her v Tokiu do vlasti. Cimanouská místo toho ve středu odcestovala do Vídně.

Foto: Edgar Su, Reuters

Olympijské hry v Tokiu - ilustrační foto

Článek

Mluvčí MOV Mark Adams řekl, že disciplinární komise vyslechne reprezentačního trenéra Jurije Mojseviče a funkcionáře Artura Šumaka. Tito dva běloruští funkcionáři údajně Cimanouskou nutili, aby se kvůli kritickým výrokům na sociálních sítích na adresu vedení týmu vrátila předčasně do vlasti.

Cimanouská se místo toho v neděli obrátila na letišti v Tokiu na japonskou policii a požádala o ochranu. Po noci strávené v letištním hotelu úspěšně požádala v dějišti olympijských her na polské ambasádě o humanitární vízum. Pomoc atletce nabídly i české úřady, spojil se s ní Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Podle médií Cimanouská ve středu na letišti Narita nastoupila do letadla směřujícího do Vídně. Není jasné, zda z rakouské metropole zamíří následně do Polska.

Reklama