Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Olympiáda Tokio 2020 - díl 4

Dnes čtyřdenní blok od 31. července do 3. srpna. Pěkně nám to přibývá a už taky dráhová cyklistika a s ní i kráska Laura.

     Den devátý 31. července

   Součástí jezdecké soutěže všestrannosti je po drezuře závo cross vountry, který vede územím na pobeží Tojkijského závodu a má půvabné překážky včetně dvojího průchodu vodou. Ta dráha je moc pěkná a je radost se na tu soutěž dívat. Celé to snímají z rozmístěných kamer a dronů. Jezdectví uzavře parkúr.

   V atletice mnoho rozběhů a kvalifikací, ale zaujme finále disku, kde stejně jako naši střelci první dvě místa zaujmou Švédové a za nimi překvapivě Rakušan Weisshaidinger.

   Holky mají svůj velmi sledovaný stometrový sprint a na prvních třech místech Jamajčanky, což nijak nepřekvapí, víme-li, že Američané zrovna nemají špičkovou generaci a mezi těmi vítězkami hvězdy minulých let a minulé olympiády Elaine Thompson-Hirah a vždyusměvavá londýnská vítězka Shelly-Ann Fraser Pryce tentokrát s hlavičkou žlutou, leč moc se neusmívá, neb jen druhá. Třetí pak Shericka Jackson.

   Plavání pomalu končí a jeden z nejúspěšnějších účastníků her hlavně na kratších tratích Američan Dressel vyhraje ještě 50 m kraul a s americkou polohovou štafetou své páté zlato. Australanka Emma McKeon nakonec hvězdou her se sedmi medailemi, z toho 4 zlaté. A Kathleen Ledecky vyhraje 800 m kraul.

   Naši basketbalisté očekávaně prohrají s USA o 35 bodů (kdo si nafoukaně myslel, že bychom mohli dosáhnout něčeho příznivého) a jsou vyřazeni, pokud se nestane něco neočekávaného ve druhé skupině.

   Den desátý 1. srpna

   Naše holčiny v tenisové čtyřhře po jistém přetlačování se Švýcarkami v prvním setu nakonec svým nesporným uměním jasně vyhrají ve dvou setech. Čtvrté zlato.

   V golfu mužů k obecnému překvapení na druhém místě za známým Američanem Xanderem Schauffelem Slovák jihoafrického původu Rory Sabbatini.

   Atletika se krásně rozjíždí, Venezuelská trojskokanka Rojas skočí světový rekord 15,67 m a pak Italové u vytržení. Nejprve ve výšce Marco Tamberi a Katařan Mutaz Esa Barshim a s nimi i Bělorus Nedasekau skočí 238 cm a o zlato se mají rozeskakovat první dva, oba to odmítnou, tak se udělují dvě zlaté. Hned poté v prestižní mužské stovce vyhraje Ital Jacobs před Američanem Kerleym a věčně druhým nebo třetím Kanaďanem de Grassem.

      Běží se rozběhy zajímavé a na olympiádě poprvé (premiéra předtím na předloňském mistrovství světa) zařazená smíšená štafeta 4x400 m (2 muži a 2 ženy).

V tenisu mužů Němec ruského původu Zverev jasně vyřídí Rusa Chačanova.

   Den jedenáctý 2. srpna

 R\ychlostní kanoisté bratři Fuksové a kajakář Dostál jedou rozjížďky. Kandidát na zlato Dostál nevypadá suverénně, což se potvrdí v semifinále a pak i ve finále pádem na páté místo, bratři neuspějí, ale to se moc nečekalo.

 V atletice se dějí věci, Řek Tentoglou v dálce vyhraje o centimetr posledním pokusem 841 cm. Světová rekordmanka Kendra Harrison na 100 m překážek prohraje s Portoričankou Camacho Quinn. Neuvěřitelné selhání Shericky Jackson v semifinále na 200 m, běží si běží a nepodívádoprava, kde ji jedna předběhne a postoupí a Sheričin čas už na postup nestačí. Nasekat na holou. Zničehonic liják monzunových rozměrů, kvalifikaci tyčkařek nutno přerušit a diskařek  taky. Mezi tyčkařkami favoritce Američance Morris se zlomí konec tyče a něco si udělá se stehenním svalem. Musí odstoupit.

   A bohužel nejkrásnější atletka Novozélanďanka Eliza McCartney, na kterou jsem se moc těšil, tu není, nesplnila limit a měla potíže se zraněními. Tak aspoň fotky na netu a jednu na stěnu. Ovšem říkají, že tu je další má oblíbenkyně Allyson Felix s hříběcími zoubky a zítra poběží rozběh čtvrtky. Dlouholetá královna disku a dvojnásobná olympijská vítězka Chorvatka Perkovič skončí až čtvrtá a disk vyhraje poprvé v dějinách Američanka Allman, na diakařku překvapivě pohledná holka. Na mužském steeplu na 3000 m konečně velké vítězství obrovitého Maročana El Bakkaliho. Holky běží 5 km a favorizovaným Etiopkám a Keňankám ukáže záda svým zničujícím finišem na půl posledního kola skvělá Nizozemka etiopského původu Sifan Hassan. Ta dívka má v plánu zde běžet i 1500 a 10 000 m, což ještě nikdo nezkusil. Naposledy před 69 lety Zátopek na 5 a 10 km a maratón.

   Den dvanáctý 3. srpna

   Pro nás možná trochu tmavý, neb nejprve ten Dostálův neúspěch a pak i totální výbuch oslavovaných oštěpařek Ogrodníkové, Špotákové i Gillarové. Ani jedna se nedostane přes kvalifikaci. Nevím, proč se stále musí opakovat ty smutné a nedůstojné odchody. Podobně se potácel trojnásobný olympijský vítěz a ještě jednou stříbrný v oštěpu Železný, který končil ostudnými neúspěchy, jež neměl zapotřebí. Totéž pak předvedl i dle výkonu druhý nejlepší desetibojař historie Šebrle (stříbrný v Aténách 2004 a vítěz v Pekingu 2008), pak série zdravotních potíží a řada nezdarů. Konečně i Zátopek odcházel jako dle Havlova filmu. Že by to byla národní zvyklost?

Ženy započnou rozběhy na 400 m a naše Vondrová postoupí do semifinále právě z rozběhu, kde Allyson. Ta má 35 letá oblíbenkyně si od poslední olympiády střihla rizikové těhotenství a zdravou dcerušku. Malíková však nepostoupí, avšak zaujme prohlášením, že je třeba mnohé ve sportu změnit a zřejmě mířila dost vysoko. Poté, kdy bylo oznámeno, že komise na nic ohledně té nákazy nepřišla a že ke spoustě důkazů už nemůže dostat, soudím, že nejen ve státě dánském je cosi… a že té rozježené dívence držím palce, aby s ní nezametli.

V trojskoku nebude pro zranění přítomen trojnásobný vítěz a čtyřnásobný mistr světa Christian Taylor, ale jeho stín Claye ano. Ovšem v kvalifikaci Pichardo, jenž uprchl z ostrova svobody do Portugalska skoro 18 metrů a máme se na co těšit. V tyčce mužů jediného vážného Duplantisova soupeře Kendrickse vyřadil kovid, další americká smůla, ovšem druhý Američan Niesen se překoná a skočí 597 a překvapení minulých her v Riu tehdy vítěz k radosti domácích Thiago Braz třetí 587. Avšak Švéd Duplantis vyhraje se 602 a pak se dvakrát pokusí o světový rekord 619. Pokaždé je nad laťkou v neuvěřitelné výšce a shodí až při pádu za ní. Ještě se 620 dožijeme, možná brzy.

   Fantastická Elaine Thompson Herah vyhraje i dvoustovku a jako na poloviční trati předvede druhé nejlepší časy historie za nezapomenutelnou Flo-Jo (jak říkají Florence Griffith Joyner, bohužel už zesnulé). Nedosti na tom. Na ženské osmistovce americký devatenáctiletý černý elegantní objev Aeting Mu před hezkou Britkou Hodgkinson (britský rekord) zaběhne závod jen o necelé dvě vteřiny pomaleji než je světový rekord Kratochvílové z roku 1983) a netají se tím, že po tom rekordu půjde. Já myslím, že to bude ona, kdo jej překoná. Překonání jednoho devatenáct let starého času o pár minut později. V běhu na 400 m překážek se zase sejdou Nor Karsten Warholm a Američan Rai Benjamin. Warholm má zase den a Benjamin se ho drží a za nimi i Brazilec Alison dos Santos. V cíli všichni nevěřícně koukáme na časomíru, neb ta se zastavila na 45:94, což je o neuvěřitelných 76 setin vteřiny rychleji než dosavadní rekord.       

   Takhle jsme všichni doslova čuměli na televize v roce 1968, když se na Stadio Azteca v Ciudad de México po skoku dalekém Boba Beamona po dlouhém měření (tehdy pásmem, přátelé) nejprve na tabuli objevila devítka a pak teprve před ni přidali osmičku a nakonec připojili nulu. Dodnes je to druhý nejdelší skok historie. Pozor, zásadně Mexičany neurážíme anglickým Mexico City, což žádný Mexičan z úst nevypustí, to říkají jen omezenci, stejně jako jen omezenci zejména v českých médích říkají Los endželís a Ilinoa. Ten starý rekord ještě překonávají druhý Benjamin i třetí dos Santos. Kevin Young z OH v Barceloně 1992 odchází do historie.

   Jo a když jsme u toho Mexika, tehdy vyhrál tuto disciplínu Brit David Hemery časem 48:12 a říkalo se, že je to na hranici lidských možností. Po něm však Akii-Bua 47:82 a už zase vykřikovali, že jsme na hranici. Nato Moses 47:64 a zase strop. Na něho už navázal Young 46:78. Sledují, co předvádí Warholm a už čtyři roky se těšíme, až to trefí naplno, jako se těšil Zátopek před olympiádou v Montrealu 1976, až uvidí Juantorenu běžet naplno 400 a 800 m, což je vražedná kombinace, k níž se už nikdo neodvážil kromě Kratochvílové. Kdo zažil Bolta, který nás také často překvapoval časy, které nám stále musí připadat jako z jiné planety, už se ničemu nediví a nikdy nebude říkat, že rychleji to už nejde.

  

 

 

 

 

Autor: Richard Mandelík | středa 4.8.2021 7:00 | karma článku: 3,15 | přečteno: 86x
  • Další články autora

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 160x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Joyce DiDonato pod Ještědem

Občas se něco výjimečného povede a tentokrát se to povedlo managementu mého oblíbeného festivalu Lípa Musica. Domluvit se světovou operní hvězdou první velikosti vystoupení na regionálním festivalu je z říše snů.

14.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 52x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Námět k přemýšlení o jednom mostu

Vážený pane primátore, řediteli, předsedo dle rozdělovníku dovoluji si předat Vám touto cestou a současně, ježto se domnívám, že jste v této věci osoby přímo dotčené.

13.3.2024 v 7:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

Richard Mandelík

Moravské dvojzpěvy 2024

Šťastná chvíle Dvořákova, Brahms nadšen, rakouská předlitavská dotace přiklepnuta a Simrock usoudí, že když tohle vytiskne, bude to kšeft. Po pár dalších úspěších celosvětová sláva toho zamlklého pražského violisty.

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Kultura

Richard Mandelík

Vánoční dívka bez dívky a jiné dívky

Nadpis se co nejvíce blíží dalšímu textu. Já, člověk jednoduchý spokojený s málem, jsem nadmíru smuten, že se neuskutečnilo téměř každoroční štědrovečerní setkání s Markétou Janouškovou, což je mi tímtéž, jako když si smažka kone

28.2.2024 v 7:00 | Karma: 6,02 | Přečteno: 169x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 739
  • Celková karma 5,10
  • Průměrná čtenost 236x
Píšu převážně o svých kulturních zážitcích blízkým, přátelům a známým. Proč to nezveřejnit na blogu? Možná někoho potěším a možná někdo potěší mě. Pokud jde o politiku, uložil jsem si, že o ní budu mlčet, pokud se mě věc nějak silně nedotkne.