Plachetnice na Lužnici vjela do elektrických drátů, výboj omráčil muže z posádky

Plachetnice na Lužnici. Pramen: Policie ČRPlachetnice na Lužnici. Pramen: Policie ČR

Obdobnou nehodu se zraněním či poškozením vedení na plavební správě nepamatují.

Na Lužnici se v úterý udála nezvyklá lodní nehoda. U chatové osady Permoník najela plachetnice (typ J22) stěžněm do vedení velmi vysokého napětí, když vůdce plavidla zřejmě špatně odhadl výšku stěžně a prověšení drátů. Uvedla to policie na svém webu.

„Proto mladší z mužů, když se loď blížila k vodiči, skočil do řeky a snažil se tažením za lano lodi zabránit kontaktu. Druhý muž z plavidla zapnul zpětný chod motoru, ale již nestačil zabránit kontaktu stožáru plachetnice s vodičem a došlo k elektrickému výboji,“ uvedla policie.

Muž na lodi upadl do bezvědomí, navíc utrpěl popáleniny a jiná zranění a skončil v nemocnici. Na místě musel zasahovat pracovník energetického podniku, který vypnul přívod do sítě velmi vysokého napětí 22 kV. Policisté věc předají do správního řízení Státní plavební správě (SPS).

„Obdobné situace se občas skutečně dějí, avšak nepamatuji si, že by při nich došlo ke zranění nebo poškození vedení vysokého napětí. Takže nebyly evidovány jako plavební nehody. Událost ze včerejška je v tomto ohledu výjimečná,“ uvedla ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. SPS nyní prověřuje, zda k plavební nehodě došlo na úseku, který je ještě sledovanou vodní cestou, či nikoliv.

Lužnice je nedaleko soutoku s Vltavou splavná i pro větší rekreační plavidla díky vzdutí vodního díla Kořensko na Vltavě pod Týnem nad Vltavou. Turistické lodě i rekreační plavidla tak bez problémů zajíždějí až do Kolodějí nad Lužnicí.

Plachetnice na Lužnici. Pramen: Policie ČR

Plachetnice na Lužnici. Pramen: Policie ČR

Tagy Lužnice plavební nehoda Státní plavební správa
19 komentářů